Vijenac 544

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Fritz Rudolf Fries

NJEMAČKA – Njemački pisac Fritz Rudolf Fries umro je u 79. godini u Berlinu.

Sin Nijemca i Španjolke u Njemačku je došao 1942. Za vrijeme studija u Leipzigu pedesetih slušao je predavanja Ernsta Blocha, Hansa Mayera i Wernera Kraussa, a poslije je na putovanjima Latinskom Amerikom upoznao neke od njezinih najvažnijih pisaca, među njima Nicolása Guilléna, Miguela Angela Asturiasa i Julia Cortázara. Njegov prvi roman Der Weg nach Oobliadooh, koji je u Zapadnoj Njemačkoj odmah postao poznat kao djelo istočnonjemačke kritičke književnosti, u DDR-u je dvadesetak godina čekao na objavljivanje. Fries je radio i kao prevoditelj, između ostaloga Jorgea Luisa Borgesa i Cortázara. Njegov posljednji roman, Last Exit to El Paso, objavljen je 2013. Nakon kasnog priznanja da je surađivao s istočnonjemačkom službom Stasi, Fries je isključen iz berlinske Akademije umjetnosti i PEN-kluba.

     

Izrael gost Lajpciškog sajma

NJEMAČKA – Lajpciški sajam knjige 2015. u središte pozornosti stavlja Izrael.

Povod je za to tematsko težište 50. obljetnica uspostavljanja njemačko-izraelskih diplomatskih odnosa 12. svibnja 1965. U Leipzig stižu brojni izraelski autori, među njima Amos Oz i Meir Shalev, a posjetitelji će imati priliku i za susrete i razmjenu mišljenja o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku, rekao je direktor Sajma Oliver Zille. Lajpciški sajam održava se od 12. do 15. ožujka, a lani je zemlja gost u Leipzigu bila Švicarska.

    

Umro publicist i pisac Ralph Giordano

NJEMAČKA – Novinar i pisac Ralph Giordano, čija su iskustva progona pod nacizmom prožela njegov život i djelo, umro je u 91. godini u Kölnu.

Rođen 1923. u Hamburgu kao sin Židovke i Talijana, Giordano je jedva preživio Holokaust, skrivajući se od deportacije u hamburškom podrumu. U tekstovima i nastupima bio je jedan od najglasnijih boraca protiv svakog oblika antisemitizma i desnog ekstremizma. Ukupno je objavio 23 knjige, od toga više bestselera. Njegovo je najpoznatije djelo obiteljska saga Die Bertinis po kojoj je snimljen i film, a koja govori o židovskoj obitelji u doba nacizma. Među njegove najpoznatije knjige pripadaju i Die zweite Schuld oder Von der Last Deutscher zu sein (1987), Deutschlandreise (1998) i Erinnerungen eines Davongekommenen (2007). Posljednjih godina Giordano je bio oštar kritičar radikalnog islama.

     

Novi Houellebecqov roman o muslimanskom predsjedniku Francuske

FRANCUSKA – Autor Michel Houellebecq u središtu je pozornosti francuske javnosti nakon što je objavljeno da će u središtu radnje njegova novog romana biti musliman koji postaje predsjednik Francuske.

U romanu 2022. Mohammed Ben Abbes, kao kandidat izmišljene Stranke muslimanskog bratstva, uz pomoć francuskih socijalista i konzervativaca UMP-a, pobjeđuje desničarski Front National u borbi za predsjedničko mjesto. Soumission će biti objavljen u izdavačkoj kući Flammarion početkom siječnja. 56-godišnji Houellebecq je 2001. u intervjuu izjavio da je islam „najgluplja religija“, nakon čega su ga četiri francuske muslimanske organizacije prijavile zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja i poticanja na rasnu mržnju. Na sudu je Houellebecq izjavio da ne prezire muslimane, već sve monoteističke religije jer se temelje na „tekstovima mržnje“. Soumission je Houellebecqov prvi roman od 2010, kad je objavio La Carte et le Territoire, za koji je dobio Prix Goncourt, najpoznatiju francusku književnu nagradu.

 

Umrla Beckettova muza Billie Whitelaw

VELIKA BRITANIJA – Britanska glumica i muza nobelovca Samuela Becketta, Billie Whitelaw, umrla je u dobi od 82 godine u Londonu.

Beckett i Billie Whitelaw, koju je dramatičar opisao kao „savršenu glumicu“, bili su blisko vezani sve do Beckettove smrti 1989. Iz njihove je suradnje proizašao niz eksperimentalnih predstava, među njima monolog Not I. Sveučilište u Redaingu nedavno je preuzelo njezin arhiv, koji sadrži ukupnu korespondenciju s Beckettom, rukopise, tekstove s bilješkama i kazališne kostime. Whitelaw je u pedesetogodišnjoj kazališnoj i filmskoj karijeri dobila brojne nagrade, među njima dvije nagrade Bafta.

 

Prvi put žena na čelu Nobelova žirija

ŠVEDSKA – Žiri Švedske akademije koji predaje Nobelovu nagradu za književnost prvi put u dvjestogodišnjoj povijesti vodit će žena.

Povjesničar i pisac Peter Englund u svibnju 2015. odlazi s položaja stalnoga tajnika, a njegova će nasljednica na mjestu predsjednice žirija biti Sara Danius, koja je članica žirija od 2013. 52-godišnja profesorica književnosti iz Stockholma poznata po knjigama s temama Marcela Prousta, Jamesa Joycea i Gustavea Flauberta, bit će prva žena na čelu 18-članog žirija koji odlučuje o Nobelovoj nagradi za književnost.

 

 

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak