Vijenac 544

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Jazz made in Canada

Mladen Mazur

Postoji nekoliko razloga da pišemo o kanadskoj jazz-sceni, o kojoj dosad u nas gotovo nije bilo riječi. Petnaesta je obljetnica smrti velikana jazz-glasovira Oscara Petersona, nedavno je izašao CD vrlo popularne i atraktivne pijanistice i pjevačice Diane Krall Wallflower pa neočekivani odlazak jednog od vrhunskih ventil-trombonista, aranžera i band leadera Roba McConnella, sjećanje na svjetski poznatog i unikatnog trubača sviranja u najvišim registrima Waltera Maynarda Fergusona te i to što brojni ljubitelji jazza najpoznatije kanadske džeziste svrstavaju među američke. Duga kanadsko-američka granica nije nikad bila prepreka da se poneki najprodorniji pa i najkvalitetniji kanadski džezisti afirmiraju i u kolijevci jazza, a odatle i znatno šire.

 


Oscar Emmanuel Peterson

 

Oscar Emmanuel Peterson (Montreal, 1925–Mississauga, Ontario, 2007), otkriven još 1953. za potrebe projekta Normana Granza Jazz At The Philharmonic, dosad je nenadmašen majstor jazz-glasovira, a svjetsku je karijeru započeo baš u Sjedinjenim Državama. Drugi na toj impozantnoj listi jest trubač iznimnih visina sviranja, ventil-trombonist i band leader Walter Maynard Ferguson (Verdun, Kvebek, 1928–Ventura, Kalifornija, 2006). Posljednjih je godina vrlo uspješnu svjetsku karijeru, započetu također u SAD-u, stekla kanadska pijanistica i pjevačica Diana Krall (Nanaimo, Britanska Kolumbija, 1964). Prihvatljivim, sve popularnijim stilom interpretacija ona smjera i na šire jazz-slušateljstvo, a popularnost joj je, uz velik broj objavljenih albuma, još porasla udajom za poznatog rockera Elvisa Costella. Nedavni je odlazak ventil-trombonista, aranžera i dirigenta Roba McConnella (London, Ontario, 1935) znatno uzdrmao svjetsku big band scenu. McConnell je godinama vodio jedan od najboljih i najoriginalnijih big bandova jazza na svijetu, sastavljen od pretežito kanadskih te ponekog američkog džezista.

Pozamašnoj listi vodećih kvalitetnih kanadskih džezista valja dodati još neka imena. To su izvrsni trubači Guido Basso i Sam Noto, obojica dugogodišnji i nezamjenjivi članovi big banda spomenutoga Roba McConnella. Uz njih idu imena flautista i saksofonista Moe Koffmana i Phila Nimmonsa te u novije vrijeme i Pata LaBarbere. U Velikoj Britaniji, pa i u Europi, godinama je vrlo cijenjen kanadski vibrafonist Peter Appelyard. Veliku su pozornost stručnjaka i ljubitelja jazza privukli i izvrsni gitaristi Ed Bickert i Sonny Greenwich, dok su u nekim kanadsko-američkim sastavima, ali i ne samo u njima, bili zapaženi trubač Denny Christianson, trombonist Ian McDougal, pijanisti Oliver Jones i Bernie Senensky, kontrabasist Dave Young i bubnjar Terry Clarke, kojega neupućeni nerijetko brkaju s poznatim američkim trubačem Clarkom Terryjem.

Bogata lista izvrsnih kanadskih džezista time dakako ne završava, tek je nama slabije poznata, a pojedina su imena tijekom godina tek afirmacijom u američkom jazzu pristigla i do ušiju naših ljubitelja jazz-glazbe.

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak