Vijenac 544

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U prepunoj Schubertovoj dvorani bečkoga Kursalona 15. prosinca održan je božićni koncert Raduj se, o Betleme u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Beču, Austrijsko-hrvatskog društva i Hrvatskoga kulturnog društva Napredak. Glavni izvođač bio je komorni zbor Hrvatske katoličke misije u Beču Regina Angelorum pod vodstvom dirigenta Josipa Terze. Zbor je nastao je u okviru Hrvatske katoličke misije. Nakon što je misija dobila svoje prostore na Am Hofu djelovao je na nedjeljnim misama. Demokratske promjene u domovini dovele su do povećanja broja studenata glazbe iz Hrvatske koji su se uključili u rad zbora. Posljednjih nekoliko godina zbor bilježi redovite nastupe na Nedjelji naroda u bečkoj katedrali i na Dugoj noći crkava. Ove godine gostovali su u katedrali sv. Dujma u Splitu i zabilježili uspješan koncert u povodu Dana grada.

 


Božićni koncert Raduj se, o Betleme

 

Uz zbor na koncertu je nastupilo nekoliko instrumentalista, redom studenata glazbe u Beču, i tamburaški orkestar. Izveli su božićne skladbe iz raznih dijelova Hrvatske i božićne klasike. Na koncertu su bili veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, ministrica savjetnica Zdenka Weber, Haydar Sari iz Magistrata za kulturu grada Beča, voditelj Hrvatske katoličke misije fra Josip Koren, voditelj Kursalona Josip Šušnjara, velik broj bečkih i gradišćanskih Hrvata, koje je u ime organizatora pozdravila predsjednica OMH u Beču Željka Caparin. (Zvonimir Vučur)

Buje

Ogranak Matice hrvatske u Bujama već drugu godinu provodi akciju Slikovnicom do djece. Djeca Bujštine u povodu nadolazećih blagdana prvi put dobili su dječju slikovnicu Sreća, djelo učenice osmoga razreda Osnovne škole Mate Balote iz Buja Nine Kalin. Riječ je o slikovnici nagrađenoj na državnom natječaju Moja prva knjiga za učenike osnovnih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a u organizaciji udruge Kalibra iz Karlovca. Na ovogodišnji deseti natječaj stiglo je ukupno 876 dječjih autorskih slikovnica, što je najviše dosad. Bujska OŠ Mate Balote na natječaju je sudjelovala prvi put s četiri autorske slikovnice i sve su četiri nagrađene.

 


Darivanje učenika slikovnicom Sreća Nine Kalin

OMH u Bujama prepoznao je male autore i njihove uratke, iza kojih je stajao višemjesečni rad. Prepoznajući kvalitetu Ogranak je odlučio da slikovnice kao prava autorska djela djeca Bujštine mogu prolistati i pročitati te je odlučio tiskati drugonagrađenu slikovnicu autorice Nine Kalin i darovati je uz pomoć donatora djeci Bujštine. Mnogobrojni donatori priskrbili su ukupno 16.000 kuna. Djeci Bujštine darovano je 400 slikovnica kako bi im pomogle da izgrade svoj svijet mašte. Na žalost djece Umaga, slikovnicu su na dar dobila samo djeca područnih škola u Babićima i Petroviji, kao i poseban dar djeca s poteškoćama u razvoju pri Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu. Kao i prošle godine, Grad Umag nije bio zainteresiran za projekt, stoga su i ove godine djeca Umaštine bila prikraćena za vrijedan dar. (Zlatan Varelija)

Čakovec

Predsjednik i tajnik Ogranka u Čakovcu Ivan Pranjić i Tomo Blažeka 18. su prosinca u prostoru Ogranka  predstavili sažetak ovogodišnjih programskih ostvarenja te plan djelovanja za sljedeću godinu. Ove godine tiskano je čak šest važnih izdanja, dok je za 2015. u planu deset novih publikacija. Tijekom 2014. Ogranak je organizirao i dva skupa: međunarodni u povodu 350. obljetnice smrti Nikole Zrinskog VII. i pada Novog Zrina i znanstvenu tribinu Viteški red ivanovaca u Hlapičini od 1266. g. Predstavljeno je i više knjižnih naslova te održano nekoliko okruglih stolova. Uz navedene, organiziran je niz drugih programa vezanih uz važne obljetnice, događaje i osobe. Uz bogatu nakladničku djelatnost i za 2015. najavljen je niz drugih kulturnih programa.  (G. G.)

Gospić

U organizaciji planinarskoga društva Škamnica iz Brinja i OŠ Luka Perković u Brinju su 18. prosinca planinarima te učenicima i učiteljima predstavljene knjige Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka Ane Lemić i Velebit u hrvatskom pjesništvu, koju su priredili Ana Lemić i Stjepan Sučić, a objema je Ogranak Matice hrvatske u Gospiću suizdavač. Knjige je predstavio potpredsjednik MH Stjepan Sučić. O zanimanju učenika za sadržaj knjiga govori podatak da su nakon predavanja postavljali pitanja da saznaju i ono što nije spomenuto. Stjepan Sučić predstavio je i kalendar Ogranka za 2015. s temom Velebita, koji je slikama i stihovima upotpunio sadržaj predstavljenih knjiga. Matičin potpredsjednik školskoj knjižnici uručio je i paket knjiga koje je darovala Središnjica. (G. G.)

 


Izd. OMH i Grad Gospić

Grude

Župna crkva sv. Stipana Prvomučenika u Gorici bila je prepuna na Božićnom koncertu župnih zborova, udruga franjevačke mladeži (Frama) i drugih glazbenih društava i solo pjevača iz općine Grude. Na početku je sve pozdravio i pomolio se župnik fra Stipe Marković, zatim u ime suorganizatora predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama Mario Bušić zahvalivši župniku fra Stipi, aktivnim voditeljima zborova i svim sudionicima na dolasku, a domaćinima na lijepoj dobrodošlici. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj zahvalio je posjetiteljima i  voditeljima župnih zborova na velikom događaju za općinu. Po završetku koncerta podijeljene su prigodne zahvalnice koje je osmislila akademska slikarica mr. Andrijana Mlinarević Cvetković. Tim događajem završili su 9. dani Matice hrvatske u Grudama 2014. (G. G.)

Livno

OMH u Livnu u prosincu je dodijelio nagrade za najbolje literarne radove, koje su dobili učenici na tradicionalnom natječaju. Nagrađenu učenicu Petru Semren darovao je slikar Stipo Zoroja na svojoj izložbi. Ogranak je priredio i sjećanje na klasika dječje poezije Zvonimira Baloga, likovnoga pedagoga, scenarista i urednika dječjih časopisa (Modra lasta, Smib). U povodu četrdeset dana pjesnikove o Balogu je govorio Anto Mišković, predsjednik Ogranka MH u Livnu. (Mila Krišto)

Metković

U galeriji Gradskog kulturnog središta u Metkoviću tijekom prosinca postavljena je izložba dubrovačkoga slikara Miše Baričevića, koju su zajednički organizirali Gradsko kulturno središte i Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću. O Baričevićevu ciklusu Dubrovnik, jučer i danas govorio povjesničar umjetnosti Antun Karaman. Najnoviji je to ciklus slika na kojima je glavni subjekt Dubrovnik, i to Dubrovnik čije su ulice, trgovi, kamena pročelja kuća, palača i crkava promaknuti u raskošnu scenografiju predstave koja se zove život. Riječ je o kolažu na kojem se sučeljavaju blijedosive pozadine i razigrani kolorit kolažiranih figura u dijalogu slike. Bogatstvo slika očituje se u slikarskoj izvrsnosti forme i njezinoj umjetničkoj složenosti lišenoj jednostavna iščitavanja bilo cijeloga ciklusa bilo svake slike za sebe. Pristup će jasno ovisiti i o samu promatraču, njegovu odnosu prema zbilji te njegovoj lucidnosti i karakteru, istakao je Antun Karaman. Publici se kratko obratio sam autor, a izložbu je otvorio Milan Kapović, ravnatelj GKS-a. Poseban ugođaj na otvaranju dao je i metkovski kantautor Darko Matičević, koji je izvodio pjesme Luke Paljetka.  (Božidar Lovrić)  

Posušje–Čitluk

U Posušju je 30. prosinca održana glazbeno-poetska večer u čast Antuna Gustava Matoša i Ivana Mažuranića. U program je uveo Ljubo Kovač, a okupljenima se obratio profesor Vlatko Mišetić izlažući o Matošu. Publiku je pozdravio i predsjednik Vijeća mladih općine Posušje Mate Lončar izrazivši veliku radost zbog događaja u Posušju te istaknuvši dobru suradnju Vijeća mladih i Ogranka Matice hrvatske u Posušju. Prigodne Matoševe pjesme recitirali su članovi Vijeća mladih Tomislav Jukić i Anđelka Oreč. Okupljenima se obratio i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić, koji je govorio o Ivanu Mažuraniću. Mažuranićeve pjesme recitirali su članovi Vijeća mladih Jozo Kolobarić, Antonela Bakula i Mario Čamber. Na kraju se obratio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u  Posušju, Blago Kovač i zahvalio svima na dolasku unatoč nevremenu. Klapa Zvizdan, cijeli program upotpunile su i uljepšale prigodnim pjesmama. Večer je ostvarena suradnjom Matičinih ogranaka u Posušju i Čitluku te Vijeća mladih općine Posušje i Kulturnim umjetničkim društvom Zvizdan. (G. G.)

Rijeka

Već tradicionalno riječki područni odjel Muzičke akademije Sveučilišta Zagreb u predbožićno vrijeme uključen je u glazbena događanja u gradu. Ove su godine tako priredili dva koncerta, prvi 16. prosinca u okviru manifestacije Advent u Rijeci i drugi 18. prosinca, održan  u Državnom arhivu u Rijeci.  Posebno ističemo drugi, koncert vokalne glazbe, posvećen 100. obljetnici smrti Ivana pl. Zajca na  kojemu su se riječkoj publici predstavili mladi pjevači, studenti  iz razreda nacionalne prvakinje opere Olge Šober izvodeći skladbe iz Zajčeva vokalnog opusa, solo popijevke te arije i duete iz njegove popularne opere Nikola Šubić Zrinjski. Tu su večer poklonici Zajčeve glazbe mogli uživati u vrlo uspješnim interpretacijama perspektivnih mladih umjetnika. Program večeri vokalne glazbe bio je pomno odabran ističući ljepotu, muzikalnost, osjećaj za fraziranje te interpretativnu sigurnost svakoga pojedinog pjevača, oslikavajući osebujnost svakog od njih pojedinačno. Tako je Ana Majdak svojim interpretacijama otkrila publici toplinu glazbenog izričaja i vokalnu sigurnost, Katarina Toplek ljepotu glasa s posebnim naglaskom na istančanu interpretaciju, a najmlađa po pjevačkom stažu među pjevačicama Ivana Miletić istaknula se ljepotom i svježinom glasa, kao i posebnošću tembra. Krešimir Škunca izdvojio se vrlo sigurnim nastupom, a Bojan Fuštar zvonkošću glasa i nepogrešivosti za glazbenu frazu. Publika je mlade pjevače nagradila dugotrajnim aplauzom i oduševljenim poklicima izmamivši  tako i jedan  dodatak, finale opere Nikola Šubić Zrinjski U boj, u boj, u kojem su nastupili svi izvođači uz svoju profesoricu te opernog prvaka Riječke opere Bojana Šobera. 

 


S adventskog koncerta u Rijeci

 

Muzička akademija koncert je organizirala u suradnji s riječkim ograncima Matice hrvatske i Družbe Braće Hrvatskoga zmaja Rijeka, čiji je član bio i „…hrvatski velikan, skladatelj, dirigent i ravnatelj opere, vitez Ivan pl. Zajc, Zmaj Podtrsatski“, kako ga je u uvodnoj riječi i najavi koncerta predstavio ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci i predsjednik OMH Goran Crnković. (Mirna Marić)

Sinj

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Sinju 11. prosinca u Alkarskim dvorima priređeno je predstavljanje knjige Velika sinjska ljekaruša, koju je priredio Nikola Kujundžić. Velika sinjska ljekaruša sadrži 1700 recepata na 756 stranica, a nastala je vjerojatno polovicom 18. stoljeća. Pisani tragovi te ljekaruše sežu tri stotine godina u povijest, u vrijeme velikoga sinjskog boja.

 


Promocija knjige Velika sinjska ljekaruša

 

Ljekaruše su nastajale u siromašnim krajevima gdje puk nije imao liječnika, a pisali su ih i njima se koristili uglavnom katolički svećenici. Ovdje je riječ o dobro priređenu rukopisu u transliteraciji fra Stanka Petrova. Original ljekaruše ne postoji u arhivu Franjevačkoga samostana u Sinju, gdje je bio pohranjen. Knjigu su velikom broju Sinjana predstavili Stela Fatović-Ferenčić Kujundžić i fra Mirko Marić. Slavlje je uveličao Mješoviti zbor grada Sinja. Sredinom prosinca otisnut je novi i svezak časopisa Cetinska vrila. (G. G.)

Split

U velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, 18. prosinca, u organizaciji splitskog Ogranka Matice hrvatska kao nakladnika predstavljena je knjiga Život i djela Ivana Vujevića,  sveučilišnoga profesora u miru. O jubilarnoj knjizi, svojevrsnoj posveti 75. godišnjici života i 55. godišnjici plodnoga znanstvenog, gospodarskog i društvenog rada, kao i o svim drugim njegovim  knjigama govorili su Mladen Vuković, don Mladen Parlov, Stjepan Lapenda, Željana Aljinović Barać, Ivo Šimunović i Tonči Šitin. Vujević je objavio je  52 knjige raznih žanrova te osamdesetak znanstvenih i stručnih radova koji su objavljeni u najrelevantnijim publikacijama. Vrstan je znalac Svetog pisma i Homerih spjevova, a objavio je i četiri sveska enciklopedija i leksikona. U jubilejskoj knjizi tiskan je njegov životopis, bibliografija radova, naslovnice svih objavljenih knjiga te izvaci iz recenzija, a na koncu su i zapisi o njegovu prinosu razvoja turizma te atletskog sporta u Splitu, za što je 2010. dobio Nagradu za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije. Na predstavljanju su bile izložene i sve njegove knjige o kojima su govorili predstavljači, a stihove iz knjiga kazivala je Dragica Zeljko Selak.    

Tri dana prije Ogranak je priredio božićni susret za članove uz glazbeno-poetski recital,  dok je 11. prosinca u splitskom Dominikanskom samostanu održana večer posvećena Ivanu Mažuraniću s predavanjem Ivana Boškovića i recitiranjem pjevanja Harač i Kob iz Smrti Smail-age Čengića (studenti Umjetničke akademije u Splitu, pod vodstvom docentice Brune Bebić i demonstrantice Sare Ivelić). Iste večeri u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu predstavljena je u nakladi splitskog OMH objavljena pjesničko-grafička mapa
Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija
Sutonski osvit, posvećena Georgu Traklu o stotoj obljetnici pjesnikove smrti.
Mapu je predstavila Nevenka Nekić i Heidi Blech-Vidulić. Uvodno predavanje o Georgu Traklu održao je Marijan Bobinac. (Ivica Luetić)

Trogir

Nedavno je izišao novi broj časopisa Ogranka MH u Trogiru Vartal, pokrenuta 1991, koji prati kulturna, društvena i gospodarska pitanja trogirskoga područja. Posljednji svezak tematski je posvećen Marini, naselju u nekadašnjoj trogirskoj komuni, te donosi nekoliko priloga različitih struka koji pridonose boljem razumijevanju prilično nepoznate prošlosti trogirskoga kraja (Marina i Zagora). (G. G.)

Vinkovci

Manifestacijom Dani Hrvatskoga filmskog arhiva u Vinkovcima u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru, Hrvatskoga državnog arhiva i Ogranka MH u Vinkovcima 16. i 17. prosinca u dvorani MH u Vinkovcima predstavljena je djelatnost arhiva na području zaštite filmske kulturne baštine.

 


S izložbe fotografija Jose Živkovića Soje

 

Cilj je projekta, kako je istaknula autorica Mirela Baličević, viša arhivska tehničarka, predstaviti građanima važnost očuvanja toga kulturnog dobra, a radionicama i predavanjima upoznati ih sa svim zanimanjima koja postoje u stvaranju filma.

Vinkovački OMH u prosincu je suorganizirao još dva vrijedna događaj. Riječ je o predavanju ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova Hrvati u Vojvodini 2014. – stanje i perspektive. Predavanje je održano 11. prosinca u sklopu manifestacije Domovina u mom srcu – Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Drugi događaj, održan u okviru iste manifestacije izložba je fotografija Jose Živkovića Soje Indija u oku pjesnika (G. G.)

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak