Vijenac 544

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Recital Aljoše Jurinića

ZADAR – Pijanist Aljoša Jurinić priredit će cjelovečernji recital posvećen glazbi Frédérica Chopina 14. siječnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u sklopu glazbene sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru. Jurinić pohađa poslijediplomski studij na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Grigoryja Gruzmana, a posljednji njegovi veliki uspjesi četiri su prve nagrade na međunarodnim natjecanjima iz mreže Alink – Argerich. Zadarski koncert započet će u 20 sati.

Suvremena glazba u Lisinskom

ZAGREB – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a prvim će koncertom u 2015. u ciklusu Kanconijer predstaviti program posvećen autorima 20. stoljeća. U večeri 15. siječnja pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvest će Simfonijske metamorfoze Paula Hindemitha, Berlin im Licht Kurta Weilla u kojemu će pjevati gošća Salome Kammer te skladbu Te Deum Arva Pärta. Koncert će započeti u 19.30 sati u KD Vatroslava Lisinskoga.

Dani gitare

ZAGREB – Od 15. do 18. siječnja Zagreb će biti domaćin gitarističkoga festivala naslovljena engleskom inačicom Zagreb Guitar Festival. Festival organizira Glazbena škola Bonar, umjetnička je ravnateljica Morana Pešutić, a partneri su festivala Hrvatska glazbena mladež i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, gdje će se odvijati većina programa. Namjera je okupiti ljubitelje klasične i jazz-glazbe, gitariste svih profila, na događajima poput predavanja i radionica (Zoran Dukić, Ante Čagalj, Petrit Çeku, Xhevdet Sahatxhija, Ante Gelo, Boško Jović), gdje su mjesta već popunjena, na sajmu gitare i gitarske opreme, koji će biti otvoren tijekom sva četiri dana, te popodnevnim radionicama orkestralne glazbe Ante Čaglja. Bit će održano i međunarodno natjecanje gitarista te jedan jazz-koncert i četiri koncerta klasične glazbe u Hrvatskom glazbenom zavodu – Zoran Dukić 15. siječnja, Krešimir Bedek i Martin Draušnik te duo Coulé (Morana Pešutić i Tomislav Vasilj) 16. siječnja, Petrit Çeku 17. siječnja te koncert laureata natjecanja i festivalskog orkestra gitara 18. siječnja.

Glazba i Veliki rat

ZAGREB – Iako je 2014. za nama, odjeci Prvoga svjetskog rata još su prisutni u umjetničkim i povijesnim istraživanjima. Tako Hrvatski glazbeni zavod, nakon vlastite izložbe posvećene obljetnici, u siječanjskom broju glasila HaGeZe upozorava na izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu u Muzeju grada Zagreba, postavljenu od 22. prosinca 2014. do 15. ožujka 2015. Koncepciju i sinopsis zvučnih izložaka učinila je Maja Šojat-Bikić, a izvori su bili automatofoni i šelak-ploče iz fundusa Muzeja grada Zagreba, fonoteka Arisa Angelisa, Vite Gospodnetića i Maje Šojat-Bikić. Na izložbi je i fotografija operne pjevačice Anke Horvat kao bolničarke u jesen 1914, a u kolažu sjećanja sudionika rata može se čuti i priča Ivana Husa, poznatoga zagrebačkog graditelja violina.

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak