Vijenac 544

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snima se Liga džentlmena

 

Na lokacijama u Zagrebu traje snimanje dokumentarnog filma Liga džentlmena, novoga projekta nagrađivanog dokumentarista Silvija Mirošničenka, među ostalim autora filmova Edo Maajka – sevdah o rodama, na Danima hrvatskog filma 2008. nagrađenim za najbolju montažu, i Ophodar pruge, na festivalu Cinerail u Lilleu 2004. ovjenčana Nagradom za najbolji dokumentarni film te pobjedničkoga naslova 3. Liburnija Film Festivala. Središnja figura projekta koji se realizira u suprodukciji HAVC-a i Hrvatskoga filmskog saveza jest Vladimir Vuković, ugledni filmski kritičar čije ime od 1992. nosi godišnja nagrada za najuspjeliji kritičarski rad na području filmske kritike koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Prema svjedočenju njegovih kolega i suvremenika, među kojima su bili i otac hrvatske filmologije Ante Peterlić, tada budući utemeljitelj Trećega programa Hrvatskog radija Hrvoje Lisinski, u ono vrijeme mladi redatelj Krsto Papić, ali i Zvonimir Berković, Ante Babaja, Tomislav Ladan, Ivo Škrabalo i mnogi drugi, Vuković je bio karizmatična osobnost boemske naravi koja je oko sebe okupljala kritičare, filmaše i ljude koji su se na neki način bavili filmom. Središnje i gotovo mitsko mjesto njihova okupljanja bio je „Vladekov stol“ u kavani Corso u Ilici, a čitava skupina koju je Fadil Hadžić nazvao Hičkokovcima sama se prozvala Ligom džentlmena, kako je naslovljen i Mirošničenkov film. Autorovi sugovornici su i Petar Krelja, Branko Ivanda, Tomislav Kurelec i brojni drugi, snimatelj je Boris Poljak, a premijera se očekuje na ovogodišnjem pulskom festivalu.

 

    

Kokoška na Sundanceu

 

Nakon osvojene Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni igrani film, kratkiš Kokoška scenaristice i redateljice Une Gunjak koji se prethodno na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu zakitio nagradom za najbolji kratki igrani film u trajanju do petnaest minuta, a osvojio je i još dvadesetak nagrada na festivalima diljem svijeta, bit će prikazan u međunarodnoj konkurenciji kratkih filmova glasovitoga festivala Sundance koji se u Park Cityju u Utahu održava od 22. siječnja do 1. veljače. Kokoška je snimljena u njemačko-hrvatskoj suprodukciji na lokaciji u Zagrebu, hrvatski suproducent je tvrtka Nukleus film, mjestom i vremenom radnje smještena je u ratno Sarajevo tijekom prve polovine 90-ih, a govori o šestogodišnjoj Selmi koja, kao rođendanski dar, dobivši kokoš, pogrešno zaključi da je riječ o kućnom ljubimcu, a na toj pogrešci gradi se dramska napetost filma.

 

     

Mamica u kinima

 

Nakon što smo njegov prethodni film, izvrsnu psihološku egzistencijalnu dramu s elementima trilera Tom na farmi, jesenas mogli pogledati u sklopu revije Filmomanija, u redovitu kinodistribuciju 22. siječnja kreće najnovije ostvarenje darovitoga kanadskog filmaša Xaviera Dolana, Nagradom žirija u Cannesu prošle godine ovjenčana psihološka drama Mamica. Dolan će u ožujku napuniti 26 godina, a kao autor i na idejnom i na izvedbenom planu razvija se i sazrijeva iz filma u film. Još od njegova prvijenca Ubio sam majku, koji je realizirao 2009. u dobi od svega 19 godina, a koji je unatoč razumljivoj mladenačkoj pretencioznosti iste godine na Zagrebačkom filmskom festivalu nagrađen Zlatnim kolicima, preko stiliziranih i znatno zrelijih modernističkih Izmišljenih ljubavi te još uspjelijeg i zasluženo u Cannesu nagrađena naslova U svakom slučaju, Laurence, do Toma na farmi i recentne Mamice, Dolan se razvija u promišljena, senzibilna, suptilnom psihološkom uslojavanju likova i njihovih odnosa sklona te queer-tematici trajno posvećena autora. Protagonistica je Mamice udovica i samohrana majka koja, suočena s nasilnom sinovom naravi, novu nadu i mogući spas pronalazi u zagonetnom susjedu, koji postaje stalni gost njihova doma.

 

Vijenac 544

544 - 8. siječnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak