Vijenac 541

Matica hrvatska

Okrugli stol Ogranka Matice hrvatske u Delnicama

Sačuvati goranske govore

Nives Marjanović

 

U svrhu očuvanja, njegovanja, ali i istraživanja goranske jezične baštine 14. studenoga održan je okrugli stol u Gradskoj vijećnici u Delnicama s temom goranskih govora, kojim se delnički ogranak Matice hrvatske pridružio obilježavanju 140. obljetnice Narodne knjižnice i čitaonice u Delnicama. To je prvi susret kojim se nastojalo stručno progovoriti o goranskim govorima. Pozdravnim riječima skupu se obratila ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Indira Rački Joskić te u ime organizatora potpisnica ovih redaka. Izlaganjima sudjelovale su Marija Malnar Jurišić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta (Crtice iz čabarske frazeologije), Mirjana Crnić Novosel iz riječke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (Osvrt na štokavsko-ikavske govore Gorskog kotara – Mrkopalj), Marina Marinković sa Zavoda za lingvistička istraživanja u Zagrebu (Kajkavski govori istočnog dijela Gorskog kotara – Vrbovsko, Severin na Kupi), ravnateljica OŠ Lokve Mirjana Pleše (Lokvarski govor), Majda Burić (Ravnogorski govori) te književnica Zlata Bujan Kovačević, autorica jednoga od najranijih tiskanih rječnika fužinarskoga govora.

 


Sudionici okruglog stola o goranskim govorima / Snimila Sandra Mladenić Gašparac

 

 

Na skupu se moglo čuti da su tijekom proteklih dvadeset godina nastali mnogi rječnici goranskih govora. Uz spomenuti to su rječnik čabarskoga govora autora Slavka Malnara, delničkoga govora Marije Pavešić, Blaženke Magaš i Željka Laloša te nedavno predstavljen rječnik ravnogorskoga govora autora Zvonimira Erjavca. Naglašeno je da je Gorski kotar u mnogim segmentima još nedovoljno istražena tema, stoga je potrebno prionuti poslu i suradnjom s lokalnim zajednicama istražiti i sačuvati goransku kulturnu baštinu.

A da baština Gorana ima budućnost, pokazalo je 23. goransko dijalektalno sijelo Govor moga zavičaja na kojem su 11. studenoga sudjelovali učenici osnovnih škola Gorskog kotara iz Delnica, Brod Moravica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore i Skrada. Domaćin susreta bila je OŠ Ivanke Trohar u Fužinama. Kao gosti scenskim su se nastupom pridružili učenici OŠ Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog, govoreći o životu i djelu velikog književnika i državnika Ivana Mažuranića uz 200. godišnjicu njegova rođenja. Cjelokupni nastup učeničkih dijalektoloških radova svjedoči o veliku trudu njihovih učitelja i mentora, koji nastoje sačuvati goranske govore koje nažalost sve manje čujemo u goranskim obiteljima. To je odraz demografske slike Gorskog kotara, u kojem se broj stanovnika svakim danom smanjuje.

Vijenac 541

541 - 27. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak