Vijenac 541

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Trijenale autoportreta

Samobor – U samoborskoj Galeriji Prica otvoren je 3. hrvatski trijenale autoportreta, naslovljen Identiteti. Nastavljajući se na zbirku Klementa Lukina, trijenale postavlja i stotinjak na natječaju odabranih radova. Tu su brojni autoportreti umjetnika kao što su Demur, Ivančić, Keser, Seder, Šutej, ali i Ana Sladetić, Zdenka Pozaić i Svebor Vidmar. Autorica izložbe Branka Hlevnjak opisuje autoportret kao oblik preispitivanja sama sebe, istraživanje, opažanje, osluškivanje, naslućivanje. Izložba ostaje otvorena do 7. prosinca. Više na www.pousamobor.hr.

 


Ivan Kožarić

 

 

Touch Me Festival: Vrijeme je!

Zagreb – Četvrti međunarodni trijenalni transdisciplinarni projekt posvećen progresivnoj integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije otvoren je pod imenom Touch Me Festival: Vrijeme je! u Klovićevim dvorima. Kako javlja jedan od organizatora, biro suvremene umjetničke prakse Kontejner, festival se bavi tematikom vremena kao četvrte dimenzije i mjere trajanja nekog događaja uz inovativne koncepte suvremenih znanstvenih i umjetničkih istraživanja. Više informacija o festivalu koji traje do 7. prosinca te pratećim događajima potražite na www.kontejner.org i www.galerijaklovic.hr.

Preblizu u Dubrovniku

Dubrovnik – Zajednička izložba slikara Viktora Daldona i kiparice Ivane Pegan Baće Preblizu otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustosica izložbe Rozana Vojvoda piše kako slikarstvo Viktora Daldona teško možemo jednoznačno okarakterizirati ustaljenim pojmovima ili pripojiti određenom pravcu, a radovi Ivane Pegan Baće redovito se odlikuju iznimnom emocionalnom impregniranošću, minimalističkom elegancijom konstrukcije. Izložba Preblizu otvorena je do 7. prosinca te na www.ugdubrovnik.hr.

Mercedes Bratoš u Matici

Zagreb – U Galeriji Matice hrvatske 21. studenoga otvorena je izložba mlade dubrovačke slikarice Mercedes Bratoš. Slike i instalacije nastale su prošle i ove godine. Tematiziraju holivudske zvijezde pedesetih i šezdesetih, u maniri koja se može usporediti s kolažiranjem – isprint fotografije na platnu obogaćen je slikanim dodacima. Kustosica izložbe Anita Ruso u predgovoru povezuje umjetničinu poetiku s pop-artom i Woodyjem Allenom, u smislu tematiziranja površnoga svijeta i preuzimanja njegova jezika. Izložba je otvorena do 5. prosinca.

Vijenac 541

541 - 27. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak