Vijenac 541

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Dani otvorenih vrata posvećeni Zajcu

ZAGREB – Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU i ove je godine priredio u svom prostoru Dane otvorenih vrata. Događaje 25. i 26. studenoga u prostorijama Opatičke ulice broj 18 i u Preporodnoj dvorani posvetili su Ivanu pl. Zajcu i 100. obljetnici njegova rođenja. Uz postere s temom skladateljeve obljetnice, izložbu Ivan pl. Zajc u Odsjeku za povijest hrvatske glazbe HAZU i izložbu o Zajcu u HGZ-u, predstavljen je dokumentarni film o skladatelju i priređen koncert s njegovim djelima u izvedbi studenata Muzičke akademije, Hrvatskoga pjevačkog zbora Ivan pl. Zajc i Društvenog orkestra HGZ-a.

Nova operna generacija

RIJEKA – Pod naslovom Nova generacija – gala koncert mladih opernih solista riječki HNK bit će 29. studenoga u 20 sati mjesto posebnoga glazbenog događaja. Operne pjevačice Dunja Vejzović i Vlatka Oršanić te nacionalni prvak Giorgio Surian, koji je upravo postao opernim solistom i prvakom riječkog Zajca, odabrali su po dvoje svojih najboljih studenata s kojima će zapjevati uz Orkestar HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem finskoga dirigenta Villea Matvejeffa. Ti su mladi solisti sopranistica Ilijana Korać, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenori Bože Jurić Pešić i Sebastijan Podbregar, bariton Leon Košavić i bas Luka Ortar. Prihod od ulaznica namijenjen je pokretanju Međunarodnoga natjecanja mladih pjevača Zinka Kunc Milanov u Rijeci.

Hrvatski kornisti i Radovan Vlatković

ZAGREB – Duhački odjel Muzičke akademije u Zagrebu proslavit će 60 godina postojanja koncertom Duhačkog orkestra Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka i uz kornista impresivne svjetske karijere Radovana Vlatkovića.

U prvom dijelu koncerta 29. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog izvest će Mendelssohnovu Uvertiru u C-duru, Hindemithovu Simfoniju u B-duru za puhački orkestar i Uhlikov Koncert za rog i gudače, a za drugi dio pripremit će Baranovićevu suitu Licitarsko srce i Gotovčevo Simfonijsko kolo u aranžmanima Vilima Markovića. Koncert će započeti u 19.30 sati, a dio je ciklusa Lisinski subotom.

Uoči talijanske turneje

ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a u prosincu odlazi na turneju u sklopu koje će nastupiti u petnaest gradova Italije. Pod ravnanjem Nicole Giulianija, Mladena Tarbuka i Tao Fana, u solističkim ulogama izmjenjivat će se violinistica Đana Kahriman i pijanistica Martina Filjak.

Uoči putovanja, Orkestar će 4. prosinca u zagrebačkom Lisinskom odsvirati program kojim će se predstaviti u dvorani Konzervatorija Giuseppe Verdi u Milanu. Na programu su Bersina Idila, suita iz baleta Orašar Čajkovskog, stavci iz Griegova Peer Gynta te Brahmsov Drugi klavirski koncert, koji će Martina Filjak izesti prvi put u karijeri.

Izdanja Hrvatskoga muzikološkog društva

U najnovijim brojevima časopisa Hrvatskog muzikološkog društva Arti musices i IRASM, uz recenzije najnovijih izdanja, sažetke s međunarodnih simpozija i izvještaje o djelatnosti u 2013, možemo pročitati niz zanimljivih članaka domaćih i inozemnih autora. U Arti musices Dalibor Davidović piše o Tajni glazbe, Nikša Gligo o djelu Trois chansons de geste Marka Ruždjaka, Sanja Majer-Bobetko o saznanjima historiografije 19. stoljeća o renesansnoj glazbi u Dubrovniku, a Stanislav Tuksar donosi informacije o novopronađenim zagubljenim primjercima Križanićevih teorijskih djela. IRASM donosi znanstvene radove muzikologa iz Francuske, Kanade, SAD-a, Australije, Indije, Italije i Turske, pa možemo čitati o inventivnom slušanju (James Wierzbicki), o Nadiji Boulanger kao skladateljici (Rosemary Yeoland) ili socijalizaciji djece putem glazbe (Albert Doja).

Vijenac 541

541 - 27. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak