Vijenac 541

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

12. festival filmova o ljudskim pravima

 

Od 8. do 14. prosinca u zagrebačkom kinu Europa i od 11. do 14. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia, a u organizaciji Multimedijalnog instituta, Udruženja za razvoj kulture i udruge Filmaktiv, održava se 12. Human Rights Film Festival, manifestacija u okrilju koje se s naglaskom na angažiranom i autorskom filmu tematizira stanje ljudskih prava na svim meridijanima i paralelama. Glavni festivalski program čini više od 25 igranih i dokumentarnih naslova recentne svjetske produkcije, a program otvara hvaljena drama Ljubav je čudna suscenarista i redatelja Ire Sachsa,

priča je o paru njujorških homoseksualaca (John Lithgow i Alfred Molina) koji se nakon stupanja u brak suočavaju s društvenom opresijom posljedica koje je gubitak posla i krova nad glavom zbog nemogućnosti plaćanja visoke stanarine. Oskarovac Danis Tanović predstavlja se u indijsko-francuskoj suprodukciji realiziranom triler-dramom Tigrovi, storijom o pakistanskom farmaceutu koji otkriva da je multinacionalna korporacija za koju radi odgovorna za smrt stotina djece. Vrijedi izdvojiti i dramu Timbuktu mauricijskoga redatelja Abderrahmanea Sissakoa, na ovogodišnjem Cannesu Nagradom ekumenskog žirija i nagradom François Chalais ovjenčan prikaz okupacije Timbuktua od strane militantnih islamista, te ratni dokumentarac Sjeme nade britanske redateljice i fotoreporterke Fione Lloyd-Davies, priču o svakodnevici Kongoanke Masike Katsuve, hrabre žene koja se izlaganjem vlastitog života bori za prava u oružanim sukobima silovanih sunarodnjakinja.

Ljubavna odiseja u kinima

Početkom prosinca u neovisna kina diljem Hrvatske stiže dokumentarac Ljubavna odiseja suscenaristice i redateljice Tatjane Božić, djelo na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu ovjenčano posebnim priznanjem te na Liburnijskom festivalu nagrađeno za najbolju režiju i montažu. Posrijedi je neposredno, intimističko i iskreno ostvarenje u kojem autorica, zapitana zbog čega je suočena s izglednom propašću još jedne veze s muškarcem kojega je smatrala ljubavlju svog života, odluči preispitati sve svoje prošle veze te se u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu ponovno susresti s nekadašnjim dečkima i u razgovorima s njima pokušati dokučiti razloge ljubavnih neuspjeha. Pritom je strastvena i samokritična, ali i duhovita, autoironična i nenametljivo nostalgična, a njezin film, s uspjehom prikazan i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, funkcionira i kao zanimljiva studija kompleksnosti (suvremene) ljubavi.

Talijanski film u Tuškancu

U zagrebačkom kinu Tuškanac, u sklopu Filmskih programa, do 30. studenog traje deveta Smotra suvremenoga talijanskog filma, manifestacija koja i ove godine publici predstavlja pet novih i u svakom pogledu uspješnih ostvarenja kinematografije s Apeninskog poluotoka. Program otvara socijalna krimi-komedija Napulj je pjesma braće Antonija i Marca Manettija, nagradom David di Donatello u kategorijama najbolje glazbe i pjesme ovjenčana istodobno smiješna i ganutljiva te uzbudljiva i romantična storija o nezaposlenom mladom pijanistu Pacu koji će, preko veze dobivši nezahtjevan posao u policiji, sviranjem klavira privući pozornost komesara Cammarote, koji Paca odluči iskoristiti u lovu na zloglasnoga mafijaškog ubojicu zvanog Duh, kojega nitko nikad nije vidio. Mitska kriminalistička organizacija tema je i romantične krimi-komedije Mafija ubija samo ljeti, filma koji pričom o djetinjstvu, odrastanju i prvoj ljubavi mladog Artura govori o mafiji u Palermu tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. A hvaljena feministički intonirana drama Božja milost Edoarda Winspearea govori o trima generacijama žena u obitelji bogatoga tekstilnog industrijalca koje zbog iznenadne propasti tvornice moraju uzeti sudbinu u svoje ruke.

Vijenac 541

541 - 27. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak