Vijenac 541

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

 

 

 

Čakovec

Već godinama najprodavanije štivo Ogranka MH u Čakovcu, Hrvatski kajkavski kolendar, ovaj put za 2015, predstavljen je u Čakovcu 21. studenoga. Prisutnima se obratio predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić te župan Međimurske županije Matija Posavac. Glavni urednik kazao je da Kolendar traje već 23. godinu iz tri razloga: popularno-pučke forme i specifične svakodnevne tematike, marljiva autorskog tima te angažirane distribucije. Novi broj donosi dvije osnovne teme: gospodarske obljetnice i 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. No, tu su i povijesne, prirodoslovne, folklorističke teme, beletristika, prikazi i osvrti. Uredništvo nastoji sačuvati duh tradicije u dosluhu sa suvremenošću. U tom smislu snažno podupire mlade autore, posebno mlade kajkavske pisce, koje potiču i književnim nagradnim natječajem Međimurski motivi, upravo putem čakovečkog OMH u Čakovcu. U rubrikama Studije i Recenzije objavljuju tekstove mladih znanstvenika (fragmenti doktorskih radova), koji se publiciraju prvi put. Stotinjak suradnika dolazi iz različitih staleža; od poljoprivrednika preko poduzetnika do sveučilišnih profesora. (Andreja Rambrot)

Dubrovnik

Englesko izdanje knjige Posljednja kriza Dubrovačke Republike Vesne Čučić Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je 15. studenoga u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. O knjizi koja je izašla u izdanju CroLibertas Publishers iz Chicaga, a koja je prvo izdanje doživjela 2003. u nakladi Zavoda za povijesne znanosti HAZU i dubrovačkog ogranka MH, govorili su Jelena Obradović Mojaš, Ivo Banac, Vesna Čučić, Ante Čuvalo i Stjepan Ćosić. Knjigu je na engleski jezik preveo Duško Čondić. „Vesna Čučić znalački nas je uvela u svijet uzburkanih odnosa u Dubrovniku i jadranskom bazenu na svršetku 18. stoljeća.


S predstavljanja knjige Vesne Čučić

 

 

U prijevodu ove vrijedne knjige mnogi novi čitatelji moći će otkriti dio pada Dubrovnika u svim njegovim partikularnim aspektima“, kazao je Ivo Banac. Stjepan Ćosić također je izrazio zadovoljstvo prijevodom dodavši da tema može zainteresirati međunarodnu publiku. „Republika je pala pod udarom najjačih vojnih sila svog vremena, a ne zbog dotrajalosti, starosti ili predmoderne strukture.“ Vesna Čučić istaknula je dva razloga koja su je navela na pisanje knjige o padu Dubrovačke Republike. „S jedne strane, tu je iskustvo Domovinskog rata u usporedbi s agresijom 1806. S druge, motiv je bio što se o sukobu iz 1806. uglavnom pisalo davno. Najvažnije djelo, Pad Dubrovnika Luja Vojnovića, objavljeno je još u doba Austro-Ugarske.“ (G. G.)

Grude

Knjiga Zvonka Bušića Zdravo oko sjećanja predstavljena je u kinodvorani u Grudama 18. studenoga. Knjigu su predstavili Bušićeva supruga Julienne Bušić i književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Izvedbama domoljubnih pjesama posvećenih Vukovaru Lucija Zovko uveličala je večer posvećenu i sjećanju na Domovinski rat. Predsjednik Ogranka MH u Grudama Mario Bušić zahvalio je svima na dolasku na početak kulturne manifestacije 9. dani Matice hrvatske. Pročitavši pjesmu Silvija Strahimira Kranjčevića Moj dom, i pozvavši na minutu šutnje za sve žrtve poginule u Vukovaru i Domovinskom ratu, Bušić je napose zahvalio Julienne Bušić za sve što su ona i njezin suprug Zvonko Bušić učinili za Hrvatsku. Program Dana MH u Grudama nastavlja se sve do Božića (G. G.)

Hvar

Ogranak MH u Hvaru obilježavajući petstotu obljetnicu Hvarskoga pučkog ustanka (1510–1514) izdao je knjigu Izvori o hrvatskom pučkom ustanku Marije Zaninović-Rumora iz Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, i Joška Bracanovića, kustosa biskupskoga arhiva u Hvaru. Riječ je o vrijednoj znanstvenoj knjizi u kojoj su sakupljeni i kronološki poredani svi poznati objavljeni i neobjavljeni izvori o hvarskom pučkom ustanku u izvorniku i hrvatskom prijevodu, kako bi istraživačima bili dostupni na jednom mjestu. U knjizi je prikupljeno i obrađeno 170 dokumenata i izvještaja starih pisaca o uzrocima, povodima i značenju pučkog ustanka. Na taj su način ostvarene mogućnosti za dalje proučavanje važnoga događaja kako hvarske tako i hrvatske povijesti. (Sergio Bracanović)

Jastrebarsko

U Grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom 13. studenoga otvorena je izložba slika Biblijske teme Vjere Reiser. Svečanost otvaranja nastupom je uveličalo Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem maestra Milana Stipića, župnika spomenute crkve te glavnoga organizatora izložbe. PD Javor, obnovljen prošle jeseni, djeluje u sklopu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a sljedeće godine proslavit će 140 godina od osnutka.

 


Vjera Reiser, Prikazanje

 

 

Vjera Reiser rođena je u Osijeku, studirala je ekonomiju i teologiju u Zagrebu, a studij slikarstva pohađala je na Instituto per l’arte e restauro u Firenci. U tridesetak godina održala je više od trideset samostalnih izložbi. Rad u Kršćanskoj sadašnjosti usmjerio ju je biblijskim motivima, a status profesionalnog slikara dobila je u Zagrebu 1985. Stvaralaštvo Vjere Reiser posebno je usmjereno na neosakralnu minijaturu, koju se veže uz stare glagoljske tekstove iz srednjovjekovnih misala i brevijara. Slikarica oživljava nacionalnu baštinu u malim mapama uz ručnu doradu i u kombiniranoj tehnici srednjovjekovne manire zlatnim listićima. Radi i u većim formatima, gdje je također zaokupljena biblijskim temama. U Jastrebarskom se može vidjeti jedanaest njezinih djela. Izložba će ostati otvorena do petka, 5. prosinca. (G. G.)

Makarska

Knjiga Igora Omerze HRB, Fenix i UDBA (Slučaj Stjepana Crnogorca) predstavljena je 6. studenoga pred prepunom dvoranom makarskog hotela Park. Knjigu su uz autora predstavili Roman Leljak, sestra ubijenoga Stjepana Crnogorca – časna sestra Bernardina Crnogorac te Ivan Ivanda – predsjednik makarskog ogranka Matice hrvatske. Tom su prigodom spomenute još dvije knjige u kojima se nalazi poglavlje o Stjepanu: Udba i Naruči ubojstvo u Ljubljani, autora Romana Leljaka. Knjiga Igora Omreze predstavlja otkrivenu istinu o ubojstvu Stjepana Crnogorca, kojega je, kako je istaknuo autor, prije 42 godine Udba otela u austrijskom gradu Salzburgu, mučila ga i ubila. Prema njegovim riječima pronađeni su pisani vjerodostojni podaci o Stjepanovu nestanku, njegovoj otmici, njegovim ubojicama i o mnogim drugim Udbinim zločinima. Roman Leljak prikazao je i snimke koje prikazuju stravična Udbina zlodjela. Posebno emotivno bilo je izlaganje sestre Bernardine, koja je ponovno javno zamolila one koji to znaju da odaju mjesto na kojem se nalaze zemni ostaci njezina brata kako bi ih obitelj mogla dostojno pokopati. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je zbor makarske župe Kraljice mira, pod ravnanjem sestre Bernardine. (G. G.)

Trogir

Predavanjem Branislava Lučina Književni vrtovi Petra Lucića Ogranak MH u Trogiru obilježio je 400. obljetnicu smrti Petra Lucića (umro 1614), trogirskog pjesnika i sastavljača Vartla – jedne od najopširnijih antologija stare hrvatske književnosti. Lučin je predavanje održao ususret blagdanu sv. Ivana Trogirskog, 10. studenoga, u prepunoj vjeronaučnoj dvorani Župe sv. Lovre u Trogiru. Radovan Slade-Šilović, dogradonačelnik Trogira, osvrnuo se na sredinu u kojoj je Lucić živio i djelovao. U prigodnom programu Duško Geić, pjesnik, esejist, antologičar, govorio je stihove trogirskih pjesnika od 15. stoljeća do danas, a vokalni ansambl Frottola (Mirela Jagnjić, Vesna Maglica – soprani, Rašeljka Bonačić – alt, Joško Šantić – tenor, Duško Geič i Venko Cvitanović – basovi), izvodio je renesansne kratke vokalne skladbe (frottole i vilanelle) te dalmatinske balade. (Danka Radić)

Velika Gorica

Na Matičinu četvrtku 13. studenoga fra Kristijan Kuhar predstavio je franjevce trećoredce glagoljaše, stvaratelje, čuvare i nastavljače hrvatske glagoljaške tradicije. Franjevački treći samostanski red nastaje na području Zadra sredinom 15. stoljeća, neovisno o drugim franjevačkim trećoredskim zajednicama u Europi. „Franjevaštvo na prostore srednjovjekovne Dalmacije dolazi već za života sv. Franje, dakle u prvoj polovici 13. stoljeća ili netom nakon njegove smrti. Poznati su franjevački samostani, franjevačka tradicija u Zadru, Trogiru, Splitu i Dubrovniku i svoje osnutke samostani u tim gradovima imaju već u 13. stoljeću“, ističe Kuhar. Od ustanovljenja franjevci se trećoredci u liturgiji, pastoralu i administraciji koriste glagoljicom, što im daje častan naslov glagoljaša sve do naših dana. Franjevci trećoredci bili su stvaratelji glagoljskih kodeksa različitih sadržaja, čuvari glagoljice kao pisanog identiteta hrvatskoga naroda u Istri, na Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji kroz neprekinutu petostoljetnu prisutnost, a danas su vjerni nastavljači glagoljaške tradicije kao imaoci najrazličitijeg hrvatskoga glagoljskog arhivskog fonda. (Ana Peternac)

Vukovar

OMH u Vukovaru u ovogodišnjim Danima sjećanja na žrtvu Vukovara sudjelovao je različitim manifestacijama. Tako je 11. studenoga u suradnji s Područnim centrom Instituta Pilar u Vukovaru i Gradskom knjižnicom Vukovar organizirao predstavljanje knjige ratnog reportera Hrvatske televizije Žarka Plevnika Crveni fićo. Riječ je o ratnim zapisima iz prvih dana i mjeseci rata na području istočne Hrvatske, napose u Vukovaru, Osijeku, Aljmašu, Dalju..., koji su više nego dragocjeno svjedočanstvo istine o srbijanskoj agresiji i stradanjima ljudi i materijalnih dobara. Dva dana poslije Ogranak je u suradnji s Područnim centrom Instituta Pilar organizirao predstavljanje zbornika radova Vukovar ‘91. – genocid i memoricidna baština Europske Unije. Riječ je o zajedničkom izdavačkom projektu koji sadržava većinu priopćenja izgovorenih na prošlogodišnjem istoimenom 16. znanstveno-stručnom skupu Vukovar ‘91. – dvadeset i druga godina poslije. Zbornik kao vrijedan prilog promišljanju fenomenoloških i paradigmatskih značajki zbivanja u Vukovaru, osobito u kontekstu simboličkog i identitetskog značenja Vukovara ‘91, donosi 14 priloga, iz pera 19 autora. Brojnoj publici, među kojima su bili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Marija Budimir, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, pozdravne su riječi uputili Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar i Lidija Miletić, predsjednica OMH Vukovar, dok su o zborniku govorili Ivan Rogić, Ante Nazor i Dražen Živić. OMH Vukovar je 16. studenoga, u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar, organizirao tradicionalni Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. Učenici Vukovarske gimnazije priredili su i u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatskoga doma izveli korsku recitaciju Radovana Ivšića Sunčani grad. (G. G.)

Zadar

Poučno predavanje Geografska motrišta Prvoga svjetskog rata Josipa Faričića s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru i prorektora zadarskog Sveučilišta privuklo je brojne slušatelje u dvoranu OMH u Zadru. Zemljopisno precizno određujući glavna ratišta Velikoga rata predavač Josip Faričić osobito je istaknuo dinamiku širenja rata u kojem je sudjelovao iznimno velik broj vojnika, njih približno 70 milijuna. Od toga broja oko deset je milijuna poginulo, a 21 milijun bilo je ranjenih, kao ni u jednom ratu dotad. Predavač je govorio o golemu prostoru koji je zahvatio sukob vođen na teritoriju 14 zemalja, u kojem je sudjelovalo 36 zemalja, i to na zapadnom, istočnom, balkanskom, solunskom, talijanskom i drugim ratištima, dok je među austrougarskim zapovjednim kadrom Hrvatska imala jednog fedmaršala, dva general-pukovnika i dvadesetoricu generala. S geografskih motrišta predavač je naglašavao pogreške u vođenju bitaka i njihove razorne posljedice. Faričić je opisao zemljopisni izgled Europe nakon završetka rata. Nakon predavanja odgovarao je na pitanja dok su neki i sami govorili o svojim precima koji su sudjelovali u ratu. (Anica Serdarević)

 

Vijenac 541

541 - 27. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak