Vijenac 540

Zadnja stranica

Dani domovinskog filma u Tuškancu

Velike vojne akcije na velikom platnu

Josip Grozdanić

U zagrebačkom kinu Tuškanac u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu od 14. do 17. studenog traju Dani domovinskog filma, prvi festival posvećen Domovinskom ratu u sklopu kojega će ove godine biti prikazivani isključivo dokumentarci o temi velikih vojnih akcija, istaknutih gardijskih brigada i važnih pojedinaca kojih je djelovanje presudno obilježilo Domovinski rat.

Festival otvara dokumentarac Junaci sa Srđa Balda Čupića iz 1994, priča o junacima obrane Dubrovnika iz jeseni i zime 1991, osobito o braniteljima utvrde Imperijal na Srđu. Slijede naslovi Rosinjača redatelja Tomislava Mršića iz 2010, priča o stradanju šesnaest hrvatskih branitelja u šumi između Osijeka i okupiranoga naselja Tenja 5. prosinca 1991, ujedno prvi dokumentarni film o ratnom Osijeku, potom velikim vojnim akcijama posvećeni filmovi Bljesak Darka Dovranića iz 2005, Maslenica Danka Volarića realiziran 2013. i Oluja nad olujama Ninoslava Lovčevića, također iz 2005, te dokumentarci Velebitska priča o planinskoj postrojbi Velebit autorica Jasmine Bijron i Nikoline Romić iz 2011, Za Hrvatsku kao tigar opet Ninoslava Lovčevića iz 1995. i u produkciji HTV-a realizirani Gromovi iz 1993, ostvarenja posvećena istaknutim gardijskim brigadama.

Festival zatvara film Zaustavljeni glas Višnje Starešina iz 2010, priča o legendarnom novinaru Hrvatskoga radija Vukovar Siniši Glavaševiću i njegovu izvještavanju iz grada heroja. Dokumentarci razvrstani u tematske blokove bit će popraćeni razgovorima o filmovima i o događajima kojima se bave.

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak