Vijenac 540

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

 


Vladimir Biti

 

 

U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču u organizaciji bečkog OMH 30. listopada Vladimir Biti, profesor i aktualni predstojnik Katedre za južnu slavistiku pri Institutu za slavistiku Sveučilišta u Beču, održao je predavanje Krleža i hrvatsko nacionalno pitanje. Biti je na primjerima opisao Krležina stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju, kojim se bavio cijeli život. Nasuprot stereotipnu rasuđivanju koje Krležu stavlja u grupu jugoslavenski i ljevičarski nastrojenih književnika, ustvrdio je Biti, uspjela se otkriti njegova trajna i intenzivna zaokupljenost vlastitom nacijom te njegovo nastojanje da o njoj razmišlja na tematski širok, politički zreo, povijesno primjeren i analitički izdiferenciran način. Na predavanju je rekonstruirana geneze Krležina složenog odnosa prema nacionalnom pitanju i pokazano je kako je njegova demistifikacija različitih tipova hrvatstva završila novom mistifikacijom. Predavanju je prisustvovala Zdenka Weber iz Veleposlanstva RH u Beču, velik broj slavista, Hrvata iz Austrija te gradišćanskih Hrvata, koje je u ime organizatora pozdravila predsjednica Ogranka Željka Caparin. (Zvonimir Vučur)

Dubrovnik

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u 4. studenog, u Čitaonici Narodne knjižnice, treći ovogodišnji broj časopisa Dubrovnik, posvećen 65. obljetnici Dubrovačkih ljetnih igara. Akademik Luko Paljetak predstavio je na početku uvodni memoarski tekst Davora Mojaša koji govori o proteklim godinama dubrovačkoga festivala. Kako je o glazbi razmišljao A. G. Matoš, dubrovačkoj publici objasnila je Ileana Grazio, koja je u zadatak dobila obraditi Matoševe glazbene kritike. „Matoš je bio satkan od poezije i glazbe, svagdje je čuo Eolovu harfu. Pisao je kritike za tadašnje zagrebačke novine. Upravo je on napravio zaokret u hrvatskoj glazbenoj kritici, dao je naznake moderne glazbene kritike. Da je poživio, sigurno bi bio najbolji hrvatski glazbeni kritičar do Drugoga svjetskog rata“, rekla je autorica. U novom broju mogu se pročitati i ogledi Antuna Nodila, Nikole Šimića Tonina i Ivana Armande, pjesme Marie de France, Tomislava Skračića, Sabahudina Hadžialića, Erri De Luca i Tvrtka Klarića, proza Dubravka Detonija i Hrista Petreskog, studija Franka Oreba te osvrti Mata Nedića, Iva Babića, Željke Lovrenčić, Luka Paljetka i Božene Jelušić. Promociju su nastupom uveličali Sebastijan Vukosavić i Dubravko Detoni. (G. G.)

Čitluk

U najvećem vinogorju BiH šesnaestu godinu zaredom nakon blagdana Svih svetih i Dušnog dana nastavljena je tradicija kušanja mladoga vina, blagoslova vina i simboličnog zatvaranja bačava. Kušanje mladoga vina tradicionalno se obilježava u sklopu manifestacije Dani berbe grožđa u Brotnju, koja se održava u sklopu Dana Matice hrvatske u Brotnju.

Da je ta manifestacija poznata daleko izvan granice BiH, svjedoči nazočnost Kazumase Miyazakija, savjetnika u Veleposlanstvu Japana u BiH, koji je uz predstavnike Japanske agencije za međunarodnu suradnju bio na svečanosti održanoj 3. studenoga. Uvažene goste i ostale uzvanike na početku programa pozdravili su domaćini Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, upoznavši goste i s poviješću manifestacije. „Iznimno mi je drago da Hercegovina, u kojoj vinogradarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, postaje prepoznatljiva u međunarodnim okvirima kao vinska regija. Hercegovačka vina danas se prodaju širom svijeta, a izvoze se i na japansko tržište“, rekao je Miyazaki obraćajući se okupljenima prije blagoslova vina i simboličnog zatvaranja bačve. Uz OMH u Čitluku organizator svečanosti bio je Turistički klaster Hercegovina. Koji će hercegovačku regiju predstaviti na najvažnijem turističkom sajmu Word Trade Market London 2014. Druženje u Hotelu Brotnjo glazbeno su obogatili: ženska klapa Zvizdan, Posušje, ženska klapa Travertin, Trebižat, članice HKUD-a; Didak, Gradnići i učenici OGŠ Brotnjo. (G. G.)

Grude

U crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, uoči svetkovine Svih svetih, predstavljena je knjiga Pokornik o pok. fra Zdenku Galiću kojoj je autor fra Ante Marić. Knjigu su, nakon uvodnih pozdrava župnika fra Stipe Markovića i odgovornog urednika fra Vinka Mikulića, predstavili fra Sretan Ćurčić te Mario Bušić i sam autor fra Ante Marić. Program je vodila Zorana Grizelj, a klapa Bratovština večer je uljepšala pjesmom. Program je suorganizirao OMH u Grudama. (G. G.)

Kutina

Uz Dan Grada Kutine Mjesni odbor Šartovac 8. studenoga bio je domaćin, a Ogranak MH Kutina nositelj književne večeri Josip Cvrtila, šartovački učitelj i književnik. Josip Cvrtila (Jastrebarsko, 1896–Buenos Aires, 1966) 1915–1923. učiteljevao je Šartovcu. Iz tog Kutini susjednog mjesta u časopisu za mladež Smilje slao je radove, ali 1922. napisao i knjigu pripovijesti neprolazne vrijednosti Ivanjska noć. Godine 1944. djelo je objavila i Matica hrvatska. Uređivao je Knjižnicu za mladež Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora i Vrelo. Iako nije pripadao ni jednoj političkoj stranci ili vojnoj formaciji, zbog utjecaja kršćanskog nazora u pisanju, poslije 1945. sve do smrti, ostavivši suprugu i šestero djece, proveo je izvan domovine. Kritika se slaže da u prvoj polovici 20. stoljeća Cvrtila s Vladimirom Nazorom, Ivanom Brlić Mažuranić i Jagodom Truhelka ulazi u četverolist hrvatske umjetničke bajke. Na to je spomenute večeri podsjetio i Ilija Pejić, priređivač knjige Ivanjska noć i druge priče i pripovijesti. Šartovčani su pozdravili vrlo kritičku i neobično blisku Pejićevu interpretaciju lirske panorame Cvrtilina pera. Iz njega su potekli i stihovi U tišini, a koje je uglazbio poznati skladatelj Kamilo Kolb. Oni su nastupom Ženskoga vokalnog sastava Kutinske dunje pod ravnanjem Dražena Mlakara bili uvod u večer upotpunjenu nastupom mjesnog KUD-a iz Šartovca. (Dragutin Pasarić)

Lipovljani

OMH Lipovljani obilježio je Mjesec knjige 7. studenoga s najmlađom čitalačkom publikom. Najprije u OŠ Josipa Kozarca za učenike, a potom i u Narodnoj knjižnici i čitaonici gošća je bila Jasna Popović Poje, hrvatska književnica za djecu i mladež. Učiteljica iz obližnje Novske, u tom gradu i članica predsjedništva OMH, predstavila se sa svojom najnovijom i najopsežnijom knjigom Smjehokazi. Autoričini stihovi izvrsna su prilagodba za učeničke kazališne izvedbe. Gotovo dnevno opisuje važnija zbivanja, u koja su učenjem uključeni učenici do prvog do četvrtog razreda. Uz prikaz knjige, u kojemu je Jasna Popović Poje pokazala i umijeće interpretacije vlastitog teksta, Melita Lenička, predsjednica OMH Lipovljani, knjigu je darovala lipovljanskoj školskoj knjižnici. Navečer u Narodnoj knjižnici knjigama su nagrađeni i mladi najčitači Sara Brtan i Borna Ovad. Knjigu su primili i predstavnici područnih škola Piljenice, Kraljeva Velika, Kozarice, Stara i Nova Subocka. (Dragutin Pasarić)

Nova Gradiška

 U okviru Mjeseca hrvatske knjige 22. listopada OMH u Novoj Gradiški organizirao je u Gradskoj vijećnici književnu večer pod naslovom Matoš danas. O tome kako je Matoš aktualan i u sadašnjem trenutku te je, uz ostale hrvatske velikane, živa vrijednost na kojoj živi hrvatska kultura, govorio je glavni gost večeri, akademik Ante Stamać, koji je predstavio i najveći izdavački projekt Matice hrvatske, Stoljeća hrvatske književnosti. O projektima obilježavanja Matoševih obljetnica u radu s učenicima Gimnazije govorila je Vjekoslava Bagarić. Matoševe stihove Pri svetom kralju i Gospa Marija interpretirali su učenici Matej Španić i Bruno Bošković. (Josip Ostić)

Orahovica

Nakon uspješne večeri Kube, Srednja škola Stjepana Ivšića i OMH Orahovica ove su godine priredili večer Irske. Ovaj put predvorje srednje škole postalo je mala Irska. Tristotinjak posjetitelja uživalo je u tradicionalnom irskom plesu u izvedbi učenika srednje škole, koji su ga naučili i pripremili isključivo za tu večer. Potom je održana prezentacija o Dublinu i zelenoj Irskoj, koju su pripremili glavni realizatori događaja – Damir Najmenik i Zorana Vujatović. Ideja je potekla od profesora Najmenika, koji je ponovno jedno od svojih putovanja podijelio s učenicima, kolegama profesorima i građanima Orahovice, najavivši i nove tematske večeri (G. G.)

Osijek

Tradicionalna kulturna manifestacija Dani ogranka Matice hrvatske Osijek održava se i ove godine tijekom studenoga i prosinca. Osječki matičari u ovogodišnjem izdanju žele podsjetiti „da se Matica hrvatska ne bavi samo hrvatskim jezikom i knjiženošću, već svim segmentima društva“, rekao je predsjednik Ogranka Ivica Završki. Dodao je da su to možda posljednji Dani jer za one iduće, čini se, neće biti novca. Grad Osijek, prema najavama s kojima raspolažu, smanjit će izdvajanja za osječki ogranak MH za čak 70%, što bi za Ogranak značilo gašenje.

 

 


Izd. Naklada Đuretić, 2014.

 

 

 

Ovogodišnji program otvoren je 6. studenoga u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn radionicom o matematici u umjetnosti, koju je vodila Mirta Vujanovac. Sljedeći dan u Knjižari Nova održana je promocija romana Doris Pandžić X√X, koji je ove godine pobijedio na anonimnom natječaju Matičina ogranka, a sada je nominiran za nagradu Kiklop. U subotu 8. studenoga u Dvorani gradske četvrti Gornji grad projiciran je film Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka, a na popratnoj tribini predstavio se i autor filma Daniel Mackler. U nastavku programa u petak 14. studenoga, s početkom u 11.30 u OŠ Franje Krežme jezičnu radionicu Hrvatski govorim i pišem održat će Vanja Miškin, dok će istoga dana u 19 sati u Muzeju Slavonije započeti predstavljanje knjige Crveni fićo autora Žarka Plevnika, ratnog reportera Hrvatske radiotelevizije. Uz autora o knjizi, njezinu nastanku i značenju govorit će Stanislav Marijanović, predstavnici Grada Osijeka i Županije osječko-baranjske. Ulomke iz knjige čita dramska umjetnica Vlasta Ramljak uz glazbenu pratnju gitarista kantautora Darija Plevnika. Za subotu 22. studenoga u 11 sati zakazana je promocija knjige Eseker: mali rječnik esekerskog govora, a za četvrtak 27. studenoga u prostorima Ogranka u 18 sati časopisa Književna revija s temom Doprinos dr. sc. Ive Mažurana hrvatskoj historiografiji. Program će kulminirati 4. i 5. prosinca međunarodnim simpozijem Istočna Hrvatska u Domovinskom ratu, koji u zgradi rektorata priređuje Ogranak u suradnji s Institutom društvenih znanosti dr. Ivo Pilar i Odjelom kulturologije Sveučilišta J. J. Strossmayera. (G. G.)

Ston

U okviru Programa obilježavanja 20. obljetnice rada Matice hrvatske, u Mjesecu hrvatske knjige 2014, u OŠ Ston organiziran je susret pjesnika, književnika, prevoditelja, kulturnog djelatnika i akademika Luka Paljetka s djecom. Na susretu su sudjelovala djeca od prvog do petog razreda Osnovne škole Ston i Područnih škola Ponikve i Hodilje. U ime OŠ Ston djecu i učitelje, a posebno gosta, gospara Luka, pozdravio je ravnatelj Mirko Mamić.

 

 


Akademik Luko Paljetak u Stonu

 

 

Dalia Ficović-Franušić govorila je u ime Matice istaknuvši pritom mnoge njezine djelatnosti i manifestacije. Na početku druženja djeca su izvela kratak i zanimljiv program, koji je oduševio djecu, kao i gosta. U drugom dijelu programa autor je jednostavnim i toplim riječima djeci pričao i recitirao svoje pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku, govorio o sebi i svom književnom radu. (Sandra Vuletić)

Varaždin

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 28. listopada u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović Ernestu Fišeru uručena je Nagrada Katarine Patačić za knjigu Macbeth na fajruntu (Matica hrvatska, 2013). Nagrada se već četrnaest godina dodjeljuje za najbolju kajkavsku knjigu u protekloj godini, a osnovali su je Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu. Fišerova zbirka zaokružuje autorovo stvaralaštvo na kajkavskom koje traje punih 35 godina, a ovo joj je već treća nagrada. „Pjesma Macbeth na fajruntu, po kojoj je zbirka i dobila ime, posvećena je varaždinskom gimnazijalcu, poznatom hrvatskom slikaru Antunu Borisu Švaljeku, čija je slika i na naslovnici“, rekao je Fišer i dodao kako je zbirka nastala zahvaljujući njegovu prijatelju i dugogodišnjem suradniku Joži Skoku.

Drugoga studenoga varaždinski ogranak MH suorganizirao je u Petrijancu i predstavljanje Skokove književno-povijesne varaždinske trilogije Garestinski hortus verbi, Garestinski panopticum i Garestinski gartlic rieči o kojoj su govorili Ernest Fišer, Božica Pažur i Ivan Zvonar. (G. G.)

Varaždinske Toplice

Književna manifestacija Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, za koju je najzaslužnija predsjednica tamošnjeg ogranka MH Božena Filipan, i ove godine od 27. do 29. listopada ponudila je bogat program. Trodnevna manifestacijama započela je polaganjem vijenaca na grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog te čitanjem njegova prvog govora u hrvatskom Saboru na hrvatskom jeziku, izgovorena 23. listopada 1847. Prvi dan održan je i kulturno-umjetnički program topličkih osnovnoškolaca, nakon čega su u župnoj crkvi sv. Martina uz spomen-ploče položeni vijenci poginulima u Velikom ratu. Drugi je dan započeo pokaznom vježbom DVD-a prve pomoći ranjenicima, dok je manifestacija treći dan kulminirala književnoznanstvenim skupom s temom Odjeci slobodarskih ideja Hrvatskog narodnog preporoda u Velikom ratu. (G. G.)

Velika Gorica

U sklopu Matičina četvrtka 6. studenoga programom Pravo na drugu šansu predstavio se Klub liječenih alkoholičara Dr. Branko Lang iz Velike Gorice. Bolesti, a posebno ovisnosti, i to alkoholne, društvo je nerijetko stigmatiziralo. Ljudi oboljeli od alkoholizma često nisu tretirani kao bolesnici. Govornici su ganutljivim pričama izmamili suze prisutnih, ali i pokazali kako svatko ima pravo na drugu šansu i kako tu šansu može iskoristiti i postati poštovan i cijenjen član zajednice. „Preduvjet je za uspjeh liječenje i potom jasno definiran protokol te aktivno članstvo u nekom od klubova liječenih alkoholičara“, rečeno je na susretu. Članovi su predstavili rad kluba, a o procesu rehabilitacije govorili su terapeutkinja kluba Mara Oroz i dr. Anto Orešković iz bolnice Sv. Ivan iz Zagreba. (Ana Peternac)

Zadar

Šime Starčević i francuski jezik naslov je nove knjige Vjekoslava Ćosića, uglednoga zadarskog romanista i umirovljenoga sveučilišnog profesora, prikazane 23. listopada u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Knjigu o poznatom imenu naše kulturne povijesti 19. stoljeća prikazali su ocjenjivači Josip Lisac i Vesna Grahovac-Pražić. Kako je istaknuo Josip Lisac, Vjekoslav Ćosić istraživač je zanemarenih tema hrvatskoga jezika u 19. stoljeću, proučavatelj života i djela Šime Starčevića, a ova knjiga predstavlja sabrane rezultate tih istraživanja. U knjizi se donose tekstovi o Starčevićevu prinosu učenju francuskoga jezika i tekstovi koji rasvjetljavaju autorstvo djela Šime Starčevića. Vesna Pražić naglašava kako je najvažniji prinos knjige pronalazak Starčevićeva prijevoda službenoga lista Ilirskih provincija i rasvjetljavanje autorstva knjige Kratki nauk chiudoredni. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru. (Anica Serdarević)

Vukovar

U Pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru 29. listopada deveti Vukovarski zbornik predstavili su urednik Milan Paun i Marko Landeka, član vinkovačkog ogranka MH. Zbornik obuhvaća 447 stranica, 40 radova i 25 autora. Radovi su svrstani u šest tematskih cjelina, među kojima su i Domovinski rat, znanstvene i stručne rasprave te književni prilozi. Tijekom predstavljanja novinar Milan Paun naglasio je da bi u sljedećem jubilarnom Zborniku, desetom po redu , željeli objaviti i sjećanja ljudi na Domovinski rat i događaje iz Vukovara i okolice, osobito dnevnike koje su tijekom Domovinskog rata mnogi Vukovarci vodili, a sada stoje negdje u ladicama. Marko Landeka osvrnuo se na članak Živića o starenju stanovništva u Vukovaru, u kojem ima dvostruko više osoba starijih od 60 godina negoli devetnaestogodišnjaka i mlađih. Prosjek starosti u Hrvatskoj je 42 godine, dok je, usporedbe radi, u Iranu 24 godine. Spomenuo je i članak Josipe Iljkić o mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja i Josipa Šilda o doseljavanju Nijemaca u naše krajeve proteklih stoljeća. (Vjenceslav Janjić)

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak