Vijenac 540

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Pohvala Papandopulu

Portal MusicWeb International proglasio je CD izdanje s djelima Borisa Papandopula ugledne njemačke izdavačke kuće CPO „nosačem zvuka mjeseca“. Izdanje donosi snimku 2. klavirskog koncerta (1947), Sinfoniette za gudački orkestar, op. 79 (1938) i Pintarichiane za gudače (1974) Borisa Papandopula u izvedbi Zagrebačkih solista pod umjetničkim vodstvom Sretena Krstića i pijanista Olivera Triendla, koja je zabilježena potkraj svibnja 2013. u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. U recenziji Brian Reinhart ističe: „Kad CPO traži zlato, ne nalazi samo malen grumen: on pronađe pravu žilu. Posljednji rudnik zlata je Boris Papandopulo“, izvijestio je Muzički informativni centar KDZ-a, inicijator i partner projekta uz nakladničku kuću CPO.

Gostovanje poljskih glazbenika

SLAVONSKI BROD – Poljski glazbenici Teresa Kaban, pijanistica, i Henryk Błażej, flautist, nastupit će 13. studenoga u koncertnom ciklusu Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Prije nekoliko godina već su gostovali u Slavonskom Brodu, a na koncertu 13. studenoga u Dvorani Glazbene škole s početkom u 19 sati predstavit će program gotovo u potpunosti posvećen slavenskim skladateljima. Večer će otvoriti odabrana klavirska glazba Frédérica Chopina, a zaključiti ulomak iz opere Kralj Roger Karola Szymanowskog i Tri fragmenta Witolda Lutosłavskog. Između glazbe poljskih skladatelja naći će se Čeh Antonin Dvořák i Rumunj George Enescu.

Posveta Berlinskom zidu

SPLIT – Komorni orkestar Splitski virtuozi priredit će 17. studenoga koncert posvećen 25. obljetnici pada Berlinskog zida. Uz ansambl, koji će voditi Wladimir Kossjanenko, kao solistica u Beethovenovu 1. klavirskom koncertu, u verziji za klavir i gudače, nastupit će Vesna Podrug. Splitski virtuozi izvest će i Šostakovičevu Komornu simfoniju u c-molu (prerađeni 8. gudački kvartet) skladan u posvetu žrtvama fašizma. Koncert će započeti u 19.30 sati u foajeu splitskoga HNK-a, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Njemačke.

Sjećanje na Prvi svjetski rat

ZAGREB – Dvadesetoga studenog u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati Simfonijski orkestar HRT-a otvorit će ciklus Kanconijer. „Paul Wittgenstein, austrijski pijanist koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio desnu ruku, smogao je snage za daljnje nastupe: naručio je od Mauricea Ravela koncert za klavir i orkestar u D-duru, poznat i kao Koncert za lijevu ruku. U Hrvatskoj je tada djelovao Fran Lhotka, koji se između dvaju ratova proslavio baletom Đavo u selu. Poljski je skladatelj Karol Szymanowski u prvim poslijeratnim godinama uglazbio jednu od najpotresnijih himni o patnji majke za raspetim sinom – Stabat Mater“, ističu organizatori. Program će pod ravnanjem Tončija Bilića izvesti Andrea Padova, klavir, Ivana Lazar, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, i Ljubomir Puškarić, bariton.

Koncerti Kvarteta Parisii

VARAŽDIN/ZAGREB – Hrvatski glazbeni zavod u suorganizaciji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Francuskim institutom u sklopu obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata organizirat će gostovanje Kvarteta Parisii iz Francuske, i to 21. studenoga u Varaždinu i 22. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu (od 20 sati). Ansambl su 1983. osnovali studenti pariškog konzervatorija, a na hrvatskom gostovanju izvest će djela koja asociraju na prijelomno razdoblje Velikog rata – Gudački kvartet Claudea Debussyja, Nokturno Guillaumea Lekeua, Polagani stavak za gudački kvartet Antona Weberna i 1. stavak iz 3. gudačkog kvarteta Dariusa Milhauda.

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak