Vijenac 540

Druga stranica

Osam premijera Mire Gavrana u osam zemalja

Gavranove predstave igraju od Novosibirska do Montmartrea

Redakcija

U iduća dva mjeseca hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak osam kazališnih premijera u osam različitih zemalja. Bogati kazališni niz otpočeo je 6. studenog premijerom Gavranove drame Sve o muškarcima u glasovitom ruskom kazalištu Red Torch iz Novosibirska, a u režiji Konstantina Kolesnika. Gavranovu dramu Čehov je Tolstoju rekao zbogom premijerno je izveo 11. studenoga češki Teatar La My iz Praga u režiji Martina Vokouna. Za 21. studenoga zakazana je premijera Gavranove monodrame Trpimir u Kulturnom domu Črnuče u Ljubljani, a u produkciji Teatra Kamelar. Redatelj i interpret te predstave bit će poznati slovenski glumac Roman Končar.

 


Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski pisac u svijetu

 

Tjedan nakon toga, 28. studenoga, u Bukureštu u Rumunjskoj Colour Theatre Company izvest će premijeru Gavranove komedije Muž moje žene u režiji redateljice Ance Marie Colteanu. U Beogradu će 4. prosinca premijeru Gavranove drame Čehov je Tolstoju rekao zbogom režirati poznati glumac Irfan Mensur u Bitef teatru, a u produkciji Radionice za proizvodnju kazališta. Sredinom prosinca ta će drama biti premijerno izvedena i na albanskom jeziku u Prištini u režiji Sevdija Ajetija i u produkciji Europskoga balkanskog instituta. U to vrijeme planirana je i premijera Gavranove drame Sve o ženama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u režiji Roberta Raponje. I na koncu, na Staru godinu, 31. prosinca u poljskom gradu Jelenia Gora zakazana je premijera Gavranove komedije Muž moje žene, nju će režirati poljski redatelj Henryk Adamek.

Uz osam novih Gavranovih premijera važno je istaknuti da je ljetošnja premijera njegove drame Sve o ženama u Parizu u La Funambule Theateru Monmartre ostvarila za­mjetan uspjeh u kritike i publike, a njegova uspješnica Kreontova Antigona, koja na francuskom igra već nekoliko sezona u produkciji Roseau Theatera, ovoga je ljeta proslavila stotu izvedbu na kazališnom festivalu u Avignonu.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 35 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, dok su predstave imale više od tri milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Miro Gavran uvjerljivo je najizvođeniji hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak