Vijenac 540

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

8. festival jednoga kadra

Od 16. do 18. studenog u zagrebačkom se kinu Tuškanac održava sedmi bijenalni One Take Film Festival, međunarodni festival filmova realiziranih u jednom kadru. Filmofilima koji preferiraju izvorna, svježa i izvedbom inovativna ostvarenja podjednako već dokazanih kao i mladih i neafirmiranih inozemnih i domaćih autora i ove se godine nudi pregršt vrijednih i zanimljivih naslova.

U konkurenciji će tako biti prikazani 9-minutni kratkiš Gnijezdo (The Nest) glasovitog Kanađanina Davida Cronenberga, film realiziran u sklopu ovogodišnje redateljeve izložbe u amsterdamskom filmskom institutu EYE, komedija Jel´ ti bilo OK? Zvonimira Rumboldta, treća varijacija na zadanu temu kojom se autor bavi još od filma Rom Com iz 2011. te eksperimentalni dokumentarac 30919 • Portret Marine Abramović scenarista i redatelja Matthua Placeka, intrigantan i neobičan art-portret slavne konceptualne umjetnice i performerice. U popratnim programima posjetitelji će kroz cikluse njihovih filmova moći upoznati uglednog Šveđanina Rubena Östlunda, među ostalim autora na ovogodišnjem Cannesu u programu Izvjestan pogled Nagradom žirija ovjenčane crnohumorne drame Turist, koja se također prikazuje na festivalu, te cijenjenog austrijskog videoumjetnika i autora eksperimentalnih i dokumentarnih filmova Lukasa Marxta, filmaša čini se trajno zaintrigirana (ne)gostoljubivom prirodom i njezinim mijenama.

Sjećanje na Nina Manfredija u Tuškancu

U zagrebačkom kinu Tuškanac u sklopu Filmskih programa od 19. studenog s prekidima sve do Božića traje ciklus posvećen sjajnom i prije deset godina preminulu talijanskom glumcu Ninu Manfrediju, koji je za režiju dugometražnoga redateljskog prvijenca, izvrsne komedije Po milosti Božjoj u kojoj tumači i glavnu ulogu, 1971. nagrađen u Cannesu. U ambiciozno koncipiran ciklus zamišljen kao presjek Manfredijeve dominantno glumačke karijere uvršten je i taj film, storija o Benedettu Parisiju, čovjeku odraslu bez roditelja i bez ljubavi tete s kojom je živio, a kojem će se dogoditi neke stvari za koje će povjerovati da su obilježene dubokom religioznošću.

Ciklus otvara odlična krimi-komedija Odvažan potez obično nepoznatih Nannija Loya, nastavak remek-djela Obično nepoznati lopovi Marija Monicellija ponovno s Vittoriom Gassmanom u glavnoj ulozi, priča o skupini lopova koji umjesto priželjkivana mirnog života pristane opljačkati novac nogometne kladionice u Milanu. Pored humorne drame S tigra na konja Luigija Comencinija, u ciklus su uvrštene vrlo uspjela krimi-komedija Operacija San Gennaro Dina Risija, također Comencinijeve Pinokijeve pustolovine te dojmljiva drama Dobro sam je poznavao Antonija Pietrangelija, priča o tegobnom životu privlačne mlade provincijalke u Rimu u kojoj je Manfredi partner Stefanije Sandrelli, Marija Adorfa i Jeana-Claudea Brialyja.

6. festival o pravima djece

Od 17. do 22. studenog u Zagrebu i Splitu, ali kroz popratne programe i u Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru, održava se Festival o pravima djece, manifestacija kojoj je cilj promoviranje filmskog stvaralaštva djece i mladih te rad na tome da ono bude dostupno što većem broju njihovih vršnjaka diljem Hrvatske. Festival se organizira uz potporu Grada Zagreba i CineStara, na njemu sudjeluju dječje filmske družine i njihovi/e voditelji/ce, a središnja je ovogodišnja tema nasilje nad djecom te nužnost njegova sprečavanja i otkrivanja, kao i rad na osvještavanju te problematike među mladima.

Glavninu programa čine filmovi snimljeni na festivalskim radionicama koje je vodila psihologinja Jasenka Pregrad uz suradnju producentice i umjetničke ravnateljice festivala Tatjane Aćimović, scenaristice Jelene Kovačić, redatelja Bruna Ankovića i Maje Flego, savjetnice u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak