Vijenac 540

Druga stranica

Sedmo sjećanje na Dragutina Tadijanovića, Slavonski Brod, 4. studenoga

Miroslav Slavko Mađer Tadijanovićev i brodski laureat

Dunja Vanić

Miroslav Slavko Mađer, pjesnik i pripovjedač, rođen u Hrtkovcima u Srijemu, zavičajno Vinkovčanin i Slavonac, desetljećima nastanjen u Zagrebu, istoga je dana u Slavonskom Brodu ovjenčan dvjema nagradama – pjesničkom nagradom Dragutina Tadijanovića iz Zaklade HAZU i nagradom Srebrne svirale koju prvi put dodjeljuje Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, a sve u prigodi 109. godišnjice rođenja Dragutina Tadijanovića.

 


Velimir Neidhardt, Miroslav Slavko Mađer, Dubravko Jeličić i Vinko Brešić

 

Sedma je godina kako Dragutin Tadijanović posthumno u Slavonskom Brodu 4. studenoga okuplja prijatelje i poštovatelje na manifestaciji Dani Dragutina Tadijanovića koju, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, Ogranak Matice hrvatske priprema u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda koja se skrbi o ostavštini Dragutina i Jele Tadijanović, Franjevačkim samostanom u kojem je mladi Dragutin napisao prve pjesme, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti unutar čije je Zaklade i fond za dodjelu godišnje pjesničke i dviju studentskih nagrada, te drugim ustanovama kulture iz Slavonskog Broda. Prigoda je to da se iznova progovori o Dragutinu Tadijanoviću, koji je kao pjesnik, književni urednik i kulturni radnik obilježio velik dio 20. stoljeća u Hrvatskoj. Tako je ove godine tema književnoga kolokvija koji je vodio Vinko Brešić bila posvećena Dragutinu Tadijanoviću i Dobriši Cesariću, Slavoncima, suvremenicima i pjesnicima koje su životne, sudbinske, poetske i profesionalne okolnosti spajale, a naravi razdvajale. Uz Brešića u refektoriju Franjevačkoga samostana u Slavonskom Brodu o tome su govorili Irena Krumes Šimunović, Jasna Ažman, Ivan Bošković i akademik Dubravko Jelčić. Program je nastavljen u Spomen-domu Dragutina i Jele Tadijanović, gdje je priređena izložba Bilo jednom u Rastušju iz fundusa ostavštine Tadijanovićevih i svečana dodjela nagrada Dragutina Tadijanovića. Predsjednik Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt podsjetio je da je akademik Tadijanović bio jedan od donatora Zaklade HAZU-a te se prema njegovoj želji, iz posebnog fonda Zaklade, od 2008. godišnje dodjeljuje po jedna pjesnička nagrada i po jedna stipendija ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje su dobitnice stipendija Andrea Divić i Mandica Nikšić, a nakon Drage Štambuka, Luke Paljetka, Marije Anke Petričević i Nikice Petraka, književna je nagrada 2014. pripala Miroslavu Slavku Mađeru. U istom je prostoru popodne održan i književni susret na kojem je Mađeru uručena i nagrada Srebrne svirale, a uvečer je u crkvi Presvetoga Trojstva služena zadušnica za Dragutina i Jelu Tadijanović.

„Miroslav Slavko Mađer slavonski je raspjevani sin koji neumorno, zdušno i iskreno čuva povjerenje u običnu, svakodnevnu riječ i njezin smisao. Umnogome nalik drugomu Slavoncu, brodskome susjedu iz Rastušja Dragutinu Tadijanoviću, naš laureat preko ovakve svoje riječi čuva povjerenje u život i njegov smisao, u ovaj prostor i njegovo obilje. Mađerova lirika je i konkretna i univerzalna i lirska i svevremena i zato je dostojna ove nagrade“, kazao je prof. Vinko Brešić obrazlažući odluku odbora za dodjelu nagrade Dragutina Tadijanovića, a sam laureat u zahvali je istaknuo svoju vezanost uz pjesničku riječ Dragutina Tadijanovića od ranoga svoga djetinjstva i divljenje spram poezije koja je bliska i razumljiva i djetetu i starcu, svevremena i uvijek suvremena. I sam je izvore svoje poezije, kao i Tadija, tražio u zemlji i ljudima, Slavoniji i obitelji, kazao je Mađer, kojemu ovo u osam i pol desetljeća života nije prva, ali je sigurno jedna od dražih nagrada.

Vijenac 540

540 - 13. studenoga 2014. | Arhiva

Klikni za povratak