Vijenac 539

Druga stranica

Na Kaptolu Predstavljena Sabrana djela nadbiskupa Marina Srakića

Važan prinos teologiji i povijesti

Marko Bregović

U organizaciji Hrvatske biskupske konferencije 22. listopada u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu predstavljena su Sabrana djela umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića u povodu 50 godina svećeništva i 20 godina biskupske službe. Na predstavljanju impozantnog opusa u 12 svezaka okupili su se brojni crkveni dostojanstvenici i osobe iz javnog života, među njima i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

 


Snimio B. Čović / tGlas Koncila

 

 

Zagrebački kardinal Josip Bozanić Srakićevo djelo nazvao je darom crkvi i hrvatskom narodu zahvalivši što je ostavio spomen na ljude, događaje i ideje jednog vremena. Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je da nadbiskup Srakić u svojim djelima, izričući svoju i Božju riječ, pokazuje širinu pogleda i jasnoću intelektualnih i moralnih stavova.

„Na više od 9000 knjižnih stranica sažet je život i djelo nadbiskupa Srakića, koji se mogu sažeti riječima nadom i radom, strpljivošću i ustrajnošću te životnom mudrošću“, rekao je urednik Sabranih djela mons. Vladimir Dugalić. Objasnio je i tijek petogodišnjeg rada na građi sabranoj u 12 knjiga, iako se prvo računalo samo na četiri knjige. Prva knjiga obuhvaća radove iz povijesti biskupije; sljedeće četiri moralnu teologiju; a ostale pastoralno djelovanje nadbiskupa.

Osvrt na sadržaj Sabranih djela dao je predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, istaknuvši kako je to djelo od velike važnosti jer pomno izrađenim bilješkama, sažetim biografijama i navođenjem dokumenata donosi važne informacije te daje sliku Đakova i okolice u određenom vremenu, a neke od knjiga mogu poslužiti i kao važna dopuna teološkoj literaturi.

„Ovo što sam napisao želio bih da bude na korist i dobro svima“, kazao je mons. Srakić u zahvalnom govoru, posvjedočivši kako se prikupljanjem arhivske građe i znanstvenim radom počeo baviti na poticaj drugih.

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak