Vijenac 539

Druga stranica

U Akademiji predstavljen zbornik u čast Radoslavu Katičiću

Učitelju na dar

Goran Galić

Samo najbolje od najboljeg dovoljno je dobro za Hrvatsku. Riječi su to akademika Radoslava Katičića što ih je na predstavljanju zbornika njemu u čast 27. listopada u HAZU-u citirala jezikoslovka Ivana Franić i kojima se ugledni znanstvenik, član šest europskih akademija, uvijek vodio, prenoseći ih revno učenicima. Upravo oni, predvođenim akademikom Mislavom Ježićem, ususret profesorovu 85. rođendanu priredili su publikaciju s tekstovima o njegovu znanstvenom radu na nizu polja od klasične filologije, općega jezikoslovlja i indoeuropeistike, do kroatistike, mitologije i kroatologije te autorskim radovima s pobrojenih područja. Na predstavljanju zbornika u izdanju Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupili su se brojni visoki uzvanici, a na predstavljanju kao na rođendanskom iznenađenju bio je i sam slavljenik.

 

 


S predstavljanja zbornika

 

„Akademik Katičić jedan je od najvećih europskih filologa, osoba svjetskog ugleda“, rekao je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, dodavši da je Katičić zaslužni član Akademije već 41 godinu. Rektor Zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras podsjetio je da je Katičić utemeljio studije lingvistike i indologije na Filozofskom fakultetu, dok se akademik August Kovačec osvrnuo na Katičićeve knjige na engleskom iz 70-ih o jezicima Balkanskog poluotoka u antičko doba i magistralnu sintezu o općim načelima poredbene lingvistike, jedinstvenu u svjetskim razmjerima. Govorio je i o njegovim pionirskim istraživanjima glosematike te djelovanju u okviru Zagrebačkoga lingvističkog kruga. Akademik Ranko Matasović evocirao je uspomene iz studentskih dana posvjedočivši da su Katičićeva predavanja s rekonstrukcijama pretkršćanskih mitova imala zaplete poput detektivskih.

Zbornik je naslovljen Vita litterarum studiis sacra da bi se istaknula širina multidisciplinarnoga filološkog rada Radoslava Katičića, koji se može usporediti s velikim grčkim gramaticima, rimskim literatima i novovjekovnim filolozima.

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak