Vijenac 539

Književnost

 

KNJIŽEVNI GLOBUS

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Booker Flanaganu Richardu

VELIKA BRITANIJA – Australski autor Richard Flanagan dobitnik je nagrade Man Booker.

Žiri je 53-godišnjem piscu najpoznatiju britansku književnu nagradu dodijelio za ratni roman The Narrow Road to the Deep North, priču o prisilnim radnicima i ratnim zarobljenicima u Drugom svjetskom ratu koji su gradili željezničke pruge između Tajlanda i Burme. Radnja se zasniva na životnoj priči Flanaganova oca, koji je kao zarobljenik japanske vojske sudjelovao u gradnji i koji je umro u 98. godini točno na dan kad je Flanagan rukopis, na kojemu je radio 12 godina, predao izdavaču. The Narrow Road to the Deep North Flanaganov je šesti roman, a on je, nakon Thomasa Kenneallyja i Petera Careyja, treći Australac koji je dobio nagradu Booker. U konkurenciju za nagradu vrijednu 50.000 funti od ove godine mogu ući ne samo autori iz Velike Britanije i Commonwealtha nego i iz cijelog engleskog govornog područja, što je u kulturnim krugovima dovelo i do kritika, zbog bojazni da će utrkom za nagradu dominirati autori velikih američkih izdavača.

Nagrada Planeta prvi put dodijeljena meksičkom autoru

ŠPANJOLSKA – Meksički autor Jorge Zepeda Patterson dobitnik je ovogodišnje nagrade Planeta, najviše dotirane književne nagrade španjolskoga govornog područja.

61-godišnji novinar i pisac dobio je nagradu koju predaje izdavačka kuća Planeta, vrijednu 600.000 eura, za roman Milena o el fémur más bello del mundo. Drugu nagradu, vrijednu 150.000 eura, dobila je Pilar Eyre, također novinarka, za autobiografski roman Mi color favorito es verte. Zepeda Patterson prvi je Meksikanac koji je dobio nagradu što se predaje od 1952. Roman govori o sudbini Hrvatice koju otmu i prisile da radi kao prostitutka u Španjolskoj i Meksiku. Riječ je o nastavku Los corruptores, prvoga romana Zepeda Pattersona, u kojemu se također bavio organiziranim kriminalom i korupcijom. Autor je karijeru započeo u španjolskom dnevnom listu El País, nakon čega je u Meksiku osnovao više listova i radio u vodećoj funkciji u listu El Universal.

Umro baskijski autor Pinilla

ŠPANJOLSKA – Španjolski pisac Ramiro Pinilla, jedan od najvažnijih suvremenih baskijskih književnika, umro je u 91. godini u Bilbau.

Kao mladić Pinilla je radio kao brodski mehaničar i u plinari u Bilbau, dok se pisanjem bavio u slobodno vrijeme. Od šezdesetih godina bavio se isključivo književnošću, a već 1960. za jedno od svojih prvih djela, roman Las ciegas hormigas, dobio uglednu nagradu Nadal. Godine 1971. dobio je drugu nagradu Planeta. Od početka karijere smatran je obnoviteljem španjolske proze, a gotovo tri desetljeća izbjegavao je velike izdavače i objavljivao samo u malim lokalnim kućama. Godine 2004. vratio se u širu javnost trilogijom Verdes valles, colinas rojas.

Kafkina nagrada kineskom piscu

ČEŠKA – Kineski pisac Yan Lianke u Pragu je dobio Nagradu Franza Kafke.

Lianke je od 1978. objavio dvadesetak romana i zbirki priča, od kojih ih je više u Kini zabranjeno zbog kritičnoga stava prema režimu. Rođen je u provinciji Henan, kojom se bavi u nekoliko svojih djela, među njima i u romanu San o selu Ding, o sudbini oboljelih od side koji ne dobivaju nikakvu pomoć. Roman je objavljen 2006. u Hongkongu, gdje ga je kineska vlada također zabranila zbog „širenja pretjerane bojazni od side“. Nagrada koju predaje Društvo Franza Kafke u Pragu vrijedna je 7.900 eura, a predaje se od 2001.

Umro dominikanski autor Lebrón Saviñón

DOMINIKANSKA REPUBLIKA – Dominikanski pisac Mariano Lebrón Saviñón umro je u 92. godini, čime, kako je rekao ministar kulture José Antonio Rodríguez, zemlja gubi jednog od svojih najvećih građana.

Pedijatar i pjesnik bio je jedan od glavnih predstavnika književnoga pokreta koji je težio tomu da dominikansku poeziju modernizira i oslobodi folklorističkih elemenata. Lebrón Saviñón 1999. dobio je Nacionalnu književnu nagradu, najviše književno priznanje zemlje, a njegova knjiga Povijest dominikanske kulture smatra se standardnim djelom.

 

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak