Vijenac 539

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču 15. listopada u organizaciji bečkog OMH održano je predavanje Hrvatsko-austrijske glazbene veze u 19. i 20. stoljeću ugledne hrvatske muzikologinje i ministrice savjetnice u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču Zdenke Weber. Povijesni prikaz hrvatsko-austrijskih glazbenih veza bio je popraćen glazbenim primjerima hrvatskih skladatelja koji su školovani u Beču i koji su skladali pod utjecajem bečke pretklasike, bečke klasike i druge bečke škole: L. I. Ebner, I. Padovec, I. pl. Zajc, D. Pejačević, B. Bersa, J. Hatze, S. Šulek, R. Radica i B. Papandopulo. Kao zvučni i umjetnički prinos temi predavanja hrvatske glazbenice sopranistica Tamara Ivaniš i pijanistica Željka Caparin izvele su solo pjesme Josipa Hatzea i Dore Pejačević. (Zvonimir Vučur)

Buje

Ogranak MH Buje 15. listopada u Gradskoj knjižnici Umag predstavio je svoje najnovije izdanje knjigu čakavskih pjesama Saka vas ima svoj glas – rukovet čakavskih pjesama s Bujštine. Knjiga na više od 120 stranica donosi pjesme literata s Bujštine. O nastanku zbirke govorio je glavni i odgovorni urednik Zlatan Varelija.  Sa željom oživljavanja dijalektalne čakavske riječi Bujštine OMH Buje tijekom 2013. oformio je skupinu zaljubljenika u dijalektalnu riječ. Cilj grupe bio je započeti s akcijom propagiranja čakavskoga dijalekta Bujštine. Oformljenje grupe i njezino gostovanje po gradovima i selima Bujštine bilo je osnova iz koje je nastala zbirka, koja progovara riječima samih sudionika, zaljubljenika u svoj dijalekt. Tako su se te večeri mogle čuti zaboravljene riječi kao što su selin, ponjer, kurat, dreuv, trukinja, jugno, muka, pekjar. Zbirka je nastala pojedinačnim naporima članova i njihovom željom da pisanom riječju predstave svu ljepotu i raznovrsnost dijalekta Bujštine. Tom promocijom OMH Buje otvorio je mjesec hrvatske knjige na Bujštini. (G. G.)

Čapljina

Ogranak Matice hrvatske u Čapljini organizirao je 16. listopada u Galeriji TAU Čapljina godišnju izložbu čapljinskih umjetnika u povodu Dana općine i blagdana sv. Franje Asiškog. Na izložbi sudjeluje 15 umjetnika koji žive u BiH i RH. Uz izložbu pripremljen je prigodni glazbeni program u kojem su sudjelovali učenici GŠ Vladimir Pavlović Čapljina. Za izložbu su tiskani katalozi, plakati i pozivnice. Izložba u Galeriji TAU ostaje otvorena do polovice studenoga, kada se seli u Sarajevo u Galeriju sv. Ante na Bistriku. (G. G.)

Delnice

U povodu 200. obljetnice rođenja velikoga pjesnika i državnika Ivana Mažuranića OMH u Delnicama priredio je 20. rujna u dvorani Gradske vijećnice predavanje pod naslovom Ivan Mažuranić – otac moderne Hrvatske. Prisutnima se prva obratila predsjednica OMH Delnice. Na završetku sve je pozdravio gradonačelnik Ivica Knežević, posebno Ivu Biondića, kojemu je za spomen na boravak u Delnicama uručena knjiga Prošećimo Delnicama, autora Ivice Kneževića. (G. G.)     

Koprivnica

Ogranak MH Koprivnica obilježio je 100. obljetnicu pogibije hrvatskoga književnika Frana Galovića (Peteranec, 1887–Radenkovići, 1914). Točno na 100. obljetnicu prerane smrti književnika hrvatske moderne Frana Galovića, na dan pogibije 26. listopada, delegacija Ogranka Matice hrvatske Koprivnica položila je cvijeće na spomen-ploču na njegovoj kleti na Bilogori nedaleko Koprivnice, gdje je napisao 22 pjesme za svoj kajkavski ciklus Z mojih bregov, što je i vrhunac njegova književnog stvaranja.


Članovi OMH u Koprivnici ispred Glovićeve kleti

U prigodnom programu pročitana je njegova posljednja pjesma koju je napisao 24. srpnja 1914. Klet, kao i pismo književniku Milanu Ogrizoviću od 25. listopada koje je napisao u rovu, a u kojem naslućuje svoju smrt pred sutrašnji napad. Poginuo je pogođen metkom u čelo u 27. godini života kao austrougarski časnik Sisačke pukovnije na južnom europskom ratištu u jednom od prvih forsiranja rijeke Drine i prodora u Srbiju. (Dražen Ernečić)

Nova Gradiška

 

Petnaestoga listopada u povodu početka godine obilježavanja 250. obljetnice župe u crkvi sv. Terezije Avilske u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Prve hrvatske gradione orgulja Heferer, župe Bezgrješnog začeća BDM N. Gradiška i Ogranka MH održan je orguljaški koncert. Na koncertu su nastupili: Alen Kopunović Legetin, orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Lovre u Požegi, te pontifikalni zborovođa i orguljaš u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske i sopranistica Sonja Runje. Sljedeći dan, u povodu 200. obljetnice rođenja hrvatskoga bana, književnika i predsjednika Matice hrvatske (1858–1872) Ivana Mažuranića Ogranak MH u Gradiški organizirao je književno-scensko druženje u suradnji s učenicima Gimnazije i uz vodstvo njihovih profesorica i članica Ogranka Vjekoslave Bagarić i Tihane Bilešić. (Josip Ostić)

Opatija

Dana 21. listopada u Opatiji su predstavljana nova izdanja biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti MH u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša. Knjige i ediciju predstavio je akademik Ante Stamać, voditelj Uredništva. Na predstavljanju su bili članovi i simpatizeri Ogranka MH u Opatiji, ali, što je iznimno važno, i mladi. Organiziran je bio dolazak učenika Gimnazije u Opatiji, dvaju završnih razreda, koji su pomno upijali znalačko i primjereno izlaganje, oplemenjeno kazivanjem nekoliko ponajboljih Matoševih pjesama. (Julijan Dobrinić)

Orebić

U organizaciji Ogranka MH u Orebiću u rujnu i listopadu održani su Dane Cvita Fiskovića s temom Razmjena umjetničkih iskustava jadranskim bazenom. Tema razmjene umjetničkih iskustava u jadranskome bazenu jedna je od stalnih preokupacija hrvatske povijesti umjetnosti. U želji da se prostor redefinira kao aktivna zona doticaja Istoka i Zapada, s originalnim prinosima kulturno-historijskom nasljeđu Mediterana, namjera je skupa izlaganjima rasvijetliti dosad nedovoljno poznate kanale integracijâ te razmjene umjetničkih iskustava među obalama Jadrana. Posebna je pozornost posvećena aspektima koji se odmiču od tradicionalnih metodoloških pristupa te se umjetnička djela, autorski prinosi i druge pojave problematiziraju uzajamnošću veza te višestrano uvjetovanim prijenosom ideja, informacija i oblika. Prikazuju se i rezultati interdisciplinarnih istraživanja koja ispituju veze između likovno-umjetničke produkcije i gospodarskih, političkih, jezičnih, književnih i drugih faktora te istraživanja mreža osobnih odnosa.

Također, u čitaonici Napredak u Pomorskom muzeju u Orebiću 16. listopada otvorena je izložba likovnih radova nastalih na nedavno održanoj prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji, koju je u Orebiću organizirala udruga likovnih umjetnika Pelješac i orebićki ogranak Matice hrvatske.  Izložena su 42 rada, većinom slika u raznim tehnikama s motivom orebićkog kraja i primorskog krajolika petnaestero likovnih umjetnika s Pelješca i Korčule, Dubrovnika, Ploča, Metkovića, Milana i Mostara. Nakon zatvaranja izložbe bit će organizirana aukcijska prodaja, a prihod je namijenjen nastavku obnove crkvice Luncijate u Orebiću, koja se koristi kao izložbena galerija. (G. G.)

Požega

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi 17. listopada pred prepunom dvoranom Glazbene škole koncert su održali braća Adi i Đani Šehu, glazbenici iz Sarajeva. Na flauti i gitari na zadovoljstvo publike izveli su kompozicije F. Molina, M. Giuliania, H. Villa Lobosa, A. Piazzolle. Adi Šehu (flauta) školovao se u Sarajevu, a usavršavao na brojnim majstorskim tečajevima i u inozemstvu. Stalni je član sarajevske filharmonije. Đani Šehu (gitara) školovao se, osim u rodnom Sarajevu, u Parizu i Beču. Docent je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Obojica glazbenika dobitnici su brojnih nagrada, nastupali su diljem Europe, a u Požegu su došli prvi put. Publika se nada – ne i zadnji put, jer su svojim muziciranjem postigli izvrstan dojam. To je bio prvi koncert u organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske, u nizu kulturnih događaja koje je najavila predsjednica Vesna Vlašić. Idućega mjeseca održat će se tribina o jeziku i politici. (G. G.)

Rovinj

Rovinj je 23–25. listopada jedanaesti put bio domaćin Susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj u organizaciji HKD-a Franjo Glavinić pod pokroviteljstvom Matice hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Grada Rovinja. Prvi dan susreta u rovinjskom Domu kulture bio je u znaku obilježavanja stogodišnjice smrti A. G. Matoša, nakon čega je uslijedilo predstavljanje gostujućih pjesnika. Drugi dan održan je stručno-znanstveni skup o književnosti između dviju domovina, o jezičnim i kulturnim prožimanjima i standarima zaštite manjina (G. G.)

Sisak

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac u Sisku utemeljuje književnu nagradu Tea Benčić Rimay (Sisak, 1956–2009), posvećenu prerano preminuloj hrvatskoj pjesnikinji, esejistici i književnoj teoretičarki, dobitnici nagrade Ogranka Matice hrvatske u Sisku (posthumno) za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu na Kvirinovim poetskim susretima 2010. Nagrada se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao potpora vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Na natječaj se šalje rukopis neobjavljene zbirke pjesama u prozi do 1. studenoga na adresu: Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Natječaj za književnu nagradu Tea Benčić Rimay, Rimska bb. Rukopise koji zadovoljavaju uvjete natječaja ocijenit će prosudbeno povjerenstvo do 25. studenoga. Natječaj je anoniman, stoga sve rukopise treba poslati u 3 primjerka i na CD-u, označene šifrom. Rješenje šifre i podatke o autoru (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail i kratki životopis) treba priložiti u zasebnoj, zatvorenoj omotnici. Rezultati natječaja bit će objavljeni 25. studenog 2014. na mrežnoj stranici Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku (www.nkc-sisak.hr). Dodjela književne nagrade Tea Benčić Rimay bit će na svečanosti u povodu rođenja ugledne sisačke i hrvatske književnice 5. prosinca. (G. G.)

Umag

OMH u Umagu objavio je knjigu predsjednika Ogranka Zdenka Prodana Potočari, Potočari – šaljiva kronika. Recenzent publikacije Fedor Putinja napisao je da Prodanovo štivo, sastavljeno od „folijanata“, nalikuje nekoj imaginarnoj kazališnoj predstavi, igrokazu s činovima, prikazima i zastorima, ili poemi, u kojoj je na više od pet tisuća strofa ispisan i nanizan životni put više naraštaja.


Izd. OMH u Umagu, 2014.

Sav sadržaj, sudionici i smisao poeme usredotočen je na četrdesetak kilometara zakutka središnjega dijela Istre, oko Kaldira i Motovuna. Autor prema Putinji „nenametljivo, ali razložno“ podsjeća čitatelje na višestoljetnu granicu što se prostirala tim mikrokozmosom: s jedne strane romanizam Mletačke Republike, Venecije, s druge germanizam austrijskog carstva. Ti elementi, vidljivi u antroponimima i toponimima, snažno su nadahnuće Prodanovim „folijantima“. (G. G.)

Virovitica

Ovogodišnja izvještajna skupština OMH u Virovitici održana je 21. listopada u no­vo­uređenom Češkom domu, čime je započeta kulturna suradnja dvije važne gradske kulturne ustanove.
Pred­sjednica Češke besede Jasna Berger uz tople riječi dobrodošlice održala je pre­da­vanje o Janu Nepomuku Vlašimskom (1861–1942) predstavivši i bogato ilustriranu biografiju o znamenitom virovitičkom glazbeniku češkoga podrijetla, člana MH, koji je pedeset godina svestranoga glazbenog stvaralaštva ostvario u Virovitici. Skupštinari su se jednoglasno složili da je u datim okolnostima Ogranak dobro radio i poslovao ostvarivši suradnju s ograncima u Orahovici i Slatini, koja je potrebna za tisak novog broja Zavičaja kao lučonoše kulturno-povijesnih zbivanja i presjeka rada ogranaka. U ovoj godini jubileja, 780. godišnjice prvoga pisanog spomena grada Virovitice, ostvarena je suradnja i s Gradskim muzejom u trećim i četvrtim Mikeškim divanima, koji su održani u travnju i kolovozu ove godine, a s Narodnom i sveučilišnom knjižnicom dogovorena je priprema za pretisak knjige o još jednom glasovitom Virovitičanu, Mirku Danijelu Bogdaniću, matematičaru, astronomu i historičaru, Hrvatu koji je 1792. u Beču na hrvatskom jeziku objavio prvi dio sveska opće povijesti Događaji svieta.

Nakon upoznavanja prisutnih s novim Pravilima MH vezanim ponajprije za rad ogranaka i blagonaklone odluke o snižavanju članarine za umirovljenike za pedeset posto raspravljalo se i o kroničnom nedostatku mladih ljudi zainteresiranih za rad te nedolazaka na sastanke pojedinih članova ključnih za rad Ogranka, koji su stoga zamijenjeni novim ljudima (novi tajnik B. Svoboda i A. Sertić, kao nova članica nadzornog odbora). Da bi se privukli mladi, donesena je odluka o suradnji s Gradskom gimnazijom, gdje bi se održavala predavanja, te o osnutku različitih strukovnih odjela.

Do kraja godine Ogranak nastavlja nakladničku djelatnost s pretiskom knjige glasovitoga virovitičkog franjevca fra. Paškala Cvekana, organiziraciju tribina o suradnji ogranka s virovitičkim franjevcima i Strip klubom Gavran vezanu za djelo fra. Tomislava Brkovića i mladoga autora stripova Marka Dješke pod naslovom Fratri u stripu. U prosincu će se održati još jedni Mikeški divani, čime završavaju ovogodišnji programi virovitičkog ogranka Matice hrvatske u počast velikog jubileja 780. obljetnice grada. (Dražen Bunjevac)

Vukovar

U Hrvatskom domu u Vukovaru 17. listopada u nazočnosti predsjednika Matice hrvatske, akademika Stjepana Damjanovića, potpredsjednika Stjepana Sučića, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i brojnih gostiju, članova i prijatelja MH, otvoreni su jubilarni 10. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje su od 17. do 30. listopada zajednički organizirali Matičini ogranci u Iloku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Prije svečanosti otvaranja izaslanstvo MH položilo je vijence i upalilo svijeće kod masovne grobnice na Ovčari i kod središnjega križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te sudjelovalo na svetoj misi u kapeli sv. Roka, koju je služio fra Marijan Glamočak. Uzvanike su prigodnim riječima pozdravili Lidija Miletić, predsjednica vukovarskog OMH, Dubravko Tkalac, predsjednik županjskoga, Marija Kovač, predsjednica iločkog i Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog ogranka MH. Matičare su pozdravili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kao i izaslanik vukovarsko-srijemskog župana, savjetnik za kulturu Grga Krajina. Predsjednik MH, akademik Stjepan Damjanović, istaknuo je važnost djelovanja MH u današnjem vremenu, kao i njezinu nezaobilaznu ulogu u očuvanju hrvatske kulturne i jezične baštine. Posebno je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su Dani MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji doživjeli jubilarno deseto izdanje i da sa svakom godinom jačaju, što višestruko pridonosi ugledu MH. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici škola iz Vukovara i Vinkovaca te muška pjevačka grupa Lipa iz Vinkovaca, koja slavi 30. jubilej. U okviru desetih Dana u Vukovarsko-srijemskog županiji slavonski ogranci priredili su dvadesetak priredbi (Dražen Živić).

Zadar

Večer u spomen na pokojnog akademika Petra Šimunovića priredio je 9. listopada Ogranak Matice hrvatske u Zadru. Uvodnu riječ dao je Božidar Šimunić naglasivši kako je akademik Petar Šimunović nerijetko kao recenzent Ogrankovih izdanja suradnik časopisa Zadarska smotra, a poglavito kao predavač te promotor izlaganjima, donosio svježinu najsuvremenijih postignuća znanosti kojom se bavio, ističući domete kako naših domaćih tako i svjetskih znanstvenika. O Petru Šimunoviću potom je govorio Josip Lisac, koji je osvijetlio njegov lik čovjeka općenito, humanista te konačno znanstvenika. Kako je Lisac iznio, Šimunović je bio iznimno temeljit znanstvenik, široko je zahvaćao problem, odnosno temu koju je obrađivao, težište znanstvenoga rada stavljajući na istraživanje. Prikazao ga je kao onomastičara, uže toponomastičara te naposljetku dijalektologa. Naglasio je kako je akademik Petar Šimunović bio čovjek naglašene opće kulture, polihistor. U dvorani OMH u Zadru zaključeno je kako je Šimunović zadužio hrvatsku znanost i kulturu, posebice svoj Brač, što će zacijelo biti razlog budućim naraštajima da ga spominju učeći iz njegovih znanstvenih dostignuća. (Anica Serdarević)

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak