Vijenac 539

Glazba

GLAZBENI BLOBUS

Bijenalski balet u Poljskoj

Wrocław – Balet My Name is Nobody Frane Đurovića, koji je nastao 2011. na narudžbu i u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb i HNK Varaždin, 8. listopada izveden je na Svjetskim danima glazbe u Wrocławu, kako izvještava vodstvo MBZ-a. Djelo je već na praizvedbi, s koreografijom talijanskog umjetnika Massimiliana Volpinija i videokomponentom sama skladatelja, bilo označeno kao work in progress, a na pozornici vroclavskog Centra audiovizualne tehnologije predstavljen je u novom izdanju, kao „interdisciplinarni projekt“ u kojem je elektroničku glazbu Frane Đurovića obradio Kostas Georgakopulos. Vizualnu komponentu potpisuje vroclavski umjetnik Bartek Szlachcic, a koreografiju Dawida Lorenc.

Koncerti u povodu Svih svetih

SPLIT/RIJEKA – U povodu nadolazećeg blagdana operni ansambli iz Splita i Rijeke svojim će sugrađanima prirediti prigodne glazbene događaje. U večeri 31. listopada u 20 sati Zbor i orkestar HNK Split pod ravnanjem Ive Lipanovića izvest će Mozartova djela Ave verum corpus i Rekvijem u Konkatedrali sv. Petra. Kao solisti nastupit će Valentina Fijačko, sopran, Terezija Kusanović, mezzosopran, Stjepan Franetović, tenor, i Ivica Čikeš, bas. Zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca uz dirigenta Igora Vlajnića priredit će prigodnu glazbenu večer 30. listopada s početkom u 20 sati. Na njihovu programu bit će Haydnova 44. simfonija Trauer i Faureov Rekvijem, a kao solisti nastupit će sopranistica Ingrid Haller i bariton Matija Meić.

U Salonu Gvozdanović

ZAGREB – U Glazbenom salonu Gvozdanović, ciklusu u kojemu je „koncert više od glazbe“, kako najavljuju organizatori Muzej za umjetnost i obrt te Produkcija G. A. D. iz Zagreba, 4. studenoga bit će održan posljednji koncert iz ciklusa posvećena oživljavanju toga povijesnoga zagrebačkog prostora. Nastupit će pijanistica Mia Elezović, flautistica Ivana Zahirović te violinistica i violistica Vlatka Peljhan, a koncert će započeti u 20 sati.

U čast Matošu i novim djelima

OPATIJA – Od 6. do 9. studenoga u opatijskom hotelu Imperial bit će održana 51. glazbena tribina Opatija. Ove godine Tribina se okreće novim djelima naručenima upravo za ovu manifestaciju, tako da će biti praizvedeno više od 15 novih djela hrvatskih skladatelja svih naraštaja. U povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša bit će predstavljena radioigra Zvučna gesta, u kojoj će se odabrana Matoševa poezija naći u novom glazbeno-kazališnom kontekstu. Uz okrugle stolove o Suvremenoj glazbi u loopu na hrvatskoj sceni, razgovore i rasprave studenata muzikologije i kompozicije, bit će predstavljen program 28. muzičkog biennala Zagreb.

Glazbenom protiv nasilja i siromaštva

ZAGREB – Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa jedno je od najvažnijih postignuća glazbenog i obrazovnog sustava El Sistema, koji je 1975. pokrenuo Jose Antonio Abreu. U orkestru sviraju mladi glazbenici većinom u dobi od 14 do 23 godine, a osim Joséa Antonija Abreua i njihova aktualnog mladog dirigenta Dietricha Paredesa, u njihovoj naobrazbi sudjelovali su brojni istaknuti venezuelanski i inozemni dirigenti, uključujući Gustava Dudamela. Orkestar će nastupiti u Zagrebu 8. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog od 19.30 sati, a svirat će repertoar latinskoameričkih skladatelja i Stravinskijevo Posvećenje proljeća.

Gostovanje poljskih glazbenika

SLAVONSKI BROD – Poljski glazbenici Teresa Kaban, flauta, i Henryk Blazej gostovat će po drugi put u Slavonskom Brodu 13. studenoga u sklopu koncertne sezone Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. S raznovrsnim programom uglavnom slavenskih skladatelja nastupit će u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod s početkom u 19.30 sati, a istoga dana u prijepodnevnim satima održat će seminar za učenike i nastavnike Škole.

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak