Vijenac 539

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

Ljubav ili smrt u kinima

Tri godine nakon Koka i duhova i godinu i pol nakon Zagonetnog dječaka u kina čini se ustaljenim ritmom 6. studenog stiže i treći nastavak celuloidnih pustolovina dječaka Ratka Milića zvana Koko i njegovih prijatelja. Posrijedi je adaptacija trajno popularna romana Ljubav ili smrt Ivana Kušana koji je u obliku mini TV-serije 1999. adaptirao Ladislav Vindakijević. Film opet režira Ivanov sin Daniel Kušan, među ostalim redatelj zapaženoga dokumentarca Umobolizam i neurologija te TV-filma Veliko spremanje, koji je potpisao i prvi nastavak domaćega hit-serijala te koji je autor scenarija trećeg dijela. Središnja teme priče je dakako ljubav, ali tu su i nogomet i glazba, a bistrom i znatiželjnom Koku (Antonio Parač), njegovoj sestri Milici (Nina Mileta) i najboljem prijatelju Zlatku (Kristian Bonačić) u pustolovinama se ovaj put pridružuje nova prijateljica Marijana (Vanja Markovinović). Dok se Koko i njegovi prijatelji intenzivno posvećuju nogometu, cure sve više zanima glazba pa Milica s prijateljicama Melitom i Emom odluči osnovati bend. Cure i dečke povezuju zaljubljivanja i ljubav, pa će se tako Koko „smrtno“ zaljubiti u zagonetnu Anu. Kao i prethodne nastavke, i ovaj je producirala Kinorama Ankice Jurić Tilić uz potporu HAVC-a, sporedne uloge opet tumače Ozren Grabarić, Dijana Vidušin i drugi, a direktori fotografije su Mario Sablić i Filip Tot.

46. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva u Vukovaru

Od 7. do 9. studenog u Vukovaru se u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Kinokluba Vukovar održava 46. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva, završna godišnja manifestacija neprofesijskoga filma. Riječ je o uz pulski festival najstarijem tuzemnom filmskom festivalu i jednoj od najstarijih smotri domaćeg neprofesijskog filma, koja se svake godine održava u drugom gradu, a okuplja autore, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i sve zaljubljenike u film zainteresirane za nove tendencije u hrvatskoj filmskoj produkciji i amaterskom stvaralaštvu. Od 119 pristiglih radova ocjenjivački sud Revije koji čine dokumentarist Igor Bezinović, eksperimentalist i alternativac Zdravko Mustać, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić te producent Ivan Kelava u konkurenciju je uvrstio 25 naslova, među kojima i filmove već afirmiranih autora poput Silve Ćapin (Jedan red za sve šaltere), Krešimira i Željka Radivoja (Putovanje mrežom neurona), Đure Gavrana (Veliki dan) i Tamare Bilankov (Tri čina).

Discoveryjeva revija neovisnih filmova

Od 30. listopada do 5. studenog u multipleksima CineStar u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Mostaru održava se prva Zagreb indie revija filmova, u okviru koje će biti prikazano 17 prestižnih filmskih ostvarenja s najvažnijih svjetskih festivala u Cannesu i Berlinu te sa Sundancea.

Pored u Cannesu za najbolji scenarij nagrađene i oštro antiputinovski usmjerene drame Levijatan Andreja Zvjaginceva (Povratak), storije o obitelji koja se bori protiv korumpiranoga gradonačelnika koji im pokušava oteti svu imovinu, tu je žanrovski srodna Karta do zvijezda Davida Cronenberga (Muha, Ruska obećanja) za ulogu u kojoj je Julianne Moore također u Cannesu nagrađena kao najbolja glumica, priča o odnosima u problematičnoj holivudskoj obitelji, potom kanskom nagradom žirija ovjenčana drama Mama, najnovije ostvarenje kanadskoga vunderkinda Xaviera Dolana (Ubio sam majku, Izmišljene ljubavi) o samohranoj majci koja odgaja nasilnoga sina te za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljega filma nominirana drama Dva dana, jedna noć braće Jeana-Pierrea i Luca Dardennea (Dijete, Dječak na biciklu), storija o radnici koja tijekom jednog vikenda kolege na poslu mora uvjeriti da joj pomognu zadržati posao. To su samo neki od naslova u kojima će moći uživati posjetitelji Revije.

Vijenac 539

539 - 30. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak