Vijenac 538

Druga stranica

U NSK otvorena manifestacija Perunu u pohode

Tragovima slavenske mitologije

Goran Galić


Štovanje praslavenskih božanstava prije pokrštavanja u 9. stoljeću ostavilo je tragove koji se danas mogu raspoznati na toponimima diljem Hrvatske, u narodnoj predaji i arhitekturi, zaključak je znanstvenih istraživanja slavenske mitologije o kojima je bilo riječi na otvaranju manifestacije Perunu u pohode 7. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Projekt je zamišljen kao prikaz recentnih otkrića s posebnim osvrtom na znanstvena istraživanja nakon otkrića Perunova svetišta u mjestu Trebišća na Učki 2004, koja neprijeporno dokazuju prisutnost hrvatskoga naroda na ovim prostorima prije pokrštavanja.

Manifestaciju je suorganizirala katedra Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, a pod patronat ju je stavio Hrvatski sabor. Okupljene su na početku svečanosti pozdravili ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Igor Kolman te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Publici se obratio i voditelj projekta Veseljko Velčić, koji je predstavio prigodnu izložba s važnim izdanjima na ovu temu, poput recentnih knjiga akademika Radoslava Katičića i netom izišle Sveti trokuti – topografija hrvatske mitologije Vitomira i Jurja Belaja u izdanju Matice hrvatske.

Vitomir i Juraj Belaj u predavanju Mit u prostoru predstavili su rezultate istraživanja iz nove knjige. Oni su preko naziva pojedinih mjesta i morfologije terena utvrdili postojanje nekoliko plemenskih teritorijalnih jedinica iz razdoblja prije no što su Slaveni prihvatili kršćanstvo.

U nastavku programa 17. listopada ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Ante Milošević održat će predavanje Tragom starih vjerovanja u kršćanstvu ranog i srednjeg vijeka, dok je za 28. listopada zakazan okrugli stol Projekt istraživanja i izgradnje modela za obilježavanje Perunove topografije.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak