Vijenac 538

Druga stranica

Patricku Modianu Nobelova nagrada za književnost 2014.

Pisac sjećanja

Iva Krtalić Muiesan

Francuski 69-godišnji pisac Patrick Modiano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kako stoji u priopćenju Kraljevske švedske akademije: „za umjetnost sjećanja, kojom je evocirao najneobičnije ljudske sudbine i prikazao svakodnevni život pod okupacijom“.

Modiano je autor desetaka knjiga, među kojima i knjiga za djecu i scenarija, ali su središnji dio njegova opusa kratki romani u kojima se bavi Drugim svjetskim ratom, uglavnom temama sjećanja i zaborava, krivnje i identiteta. Francuski predsjednik François Hollande čestitao je Modianu rekavši da on „svoje čitatelje direktno vodi dubokim problemima mračnog perioda okupacije i istražuje kako događaji vode ljude do toga da se izgube, ali i ponovo pronađu“.

Rođen u srpnju 1945. kraj Pariza, Modiano se kao sin židovskog trgovca i flamanske glumice u svojim uglavnom kratkim romanima uvijek iznova bavi okupacijom Francuske. Godine 1978. dobio je najpoznatiju francusku književnu nagradu Prix Goncourt za roman Rue des boutiques obscures, a 2012. Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost. Među njegova djela spadaju La Place de l’Étoile (1968), Le boulevard de ceinture (1972), L’Horizon (2010) i dr. Modiano je petnaesti Francuz koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a posljednji je bio Jean-Marie Gustave Le Clézio 2008.

Na hrvatski su mu prevedeni romani Ulica mračnih dućana (prev. Ana Kolesarić) i Mali dragulj (prev. Latica Bilopavlović).

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak