Vijenac 538

Matica hrvatska

Međunarodni skup Biblija i književnost

O Bibliji iznova

Vjekoslav Brižán


Međunarodni znanstveni skup Biblija i književnost 2014. održan je 9. i 10. listopada u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci i Prvoj gimnaziji u Zagrebu. Uz dvije škole, organizatori su bili Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Tom je prigodom predstavljen i recenzirani zbornik.

U Rijeci je sudionike i publiku u ime domaćina pozdravio don Šime Zubović, koji je obrazložio važnost teme. Goran Crnković, predsjednik riječkoga ogranka MH, naglasio je da je riječ o drugom takvu simpoziju u Matičinoj organizaciji, dok je Milan Špehar pozdravio sudionike u ime Riječke nadbiskupije i Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta. Uvodno predavanje održao je profesor sa zagrebačke kroatistike Dean Slavić, koji je interpretirao poemu Darka Dekovića Dolina noćnih prikaza. Predavač je protumačio okolnosti iz autorova života (posebno riječku kršćansku udrugu Synaxis ugušenu 1971) i druge informacije koje u sebi čuva Dekovićeva premalo poznata umjetnina. Idućega je dana simpozij nastavljen u Zagrebu, u trima sekcijama. U prvoj su izlagali Tomislav Hrebak (o Šenoinim povjesticama), Mateja Maričić (o Đuki Begoviću), Beat Čolak (o Anti Bakoviću), Mario Šimudvarac (o Vetranovićevoj pjesmi Na noć od Božjega poroda), Mateja Žugec (o francuskom romanopiscu Bazinu) i Tina Marušić (o Idiotu Dostojevskog).

 


Šime Zubović, Goran Crnković i Milan Špehar

 

U drugoj su predavaonici govorili Željka Vugrin (odnos glazbe i Biblije u Mannovu Doktoru Faustu), Vladimir Lončarević (o Vinku Kosu, preminulom u krvavom vrtlogu oko Bleiburga), Marina Mađarević (o uvijek zanimljivom C. S. Lewisu), Marija Tomić (intrigantne razlike između Marije i Sotone u Gibsonovoj Pasiji). Irena Boćkai i Đurđica Garvanović Porobija pružile su nove poglede na složen Krležin odnos s Biblijom. Zanimanje učenika, ali i drugih gostiju, posebno su izazvali američki predavači, koji su održali prezentacije o Ivanovu evanđelju. Michael Brent govorio je odnosu hijazma (simetrije) i uvjeravanja, a Nolan Sharp o obratima časti i sramote u pasiji. Nasmijavajući učenike, približili su i njima i cijeloj publici problematiku tešku za obrazlaganje.

Upravo u popularizaciji znanosti i prilagodbi školi simpozij je imao bitnu novu vrijednost. Organizatori su naime tražili od sudionika da svoje spoznaje prilagode srednjoškolcima. Stoga su ključne teme protumačene na jednostavan, poticajan, pa i šaljiv način.

Učenici i nastavnici dobili su tekstove u elektroničkom obliku tjedan prije sama skupa, radi rasprave. Organizatori su predočili i rezultate ankete, u kojoj su učenici izrazili zadovoljstvo programom. Ukratko, spoj filologije, biblijskih znanosti i kulturologije sa srednjoškolskom nastavom dao je zanimljive ostvaraje koji se mogu nadograđivati i usavršavati.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak