Vijenac 538

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Vujičićev Behind the Scene

Zagreb – U Galeriji Vladimir Bužančić novozagrebačkoga Centra za kulturu otvorena je izložba Behind the Scene Silvija Vujičića. Na izložbi, koja traje do 22. listopada, vidljiva je grafička dionica umjetnikova opusa, koja obuhvaća širok raspon radova. Autorica izložbe Lovorka Magaš-Bilandžić piše kako Vujičić radovima nastalim u razdoblju od 2002. do danas tehnički i sadržajno širi domenu grafičkog medija i briše granice između likovne i primijenjene umjetnosti. Više informacija na www.czk-novi-zagreb.hr.

Livade Miljenke Šepić

Labin – Gradska galerija u Labinu ugostila je izložbu Livade Miljenke Šepić. Kako javlja Višnja Slavica Gabout, umjetnica za svoje slikarstvo neposredno nadahnuće nalazi u krajoliku, od kojega polazi i u kojem stvara. Njezine slike nastaju pod Učkom, na livadi, u sjeni stabala, u izravnu doticaju s tlom, biljem i energijom osnovnih elemenata prirode – zemlje, vatre, vode, zraka. Pritom umjetnica ne opisuje prirodu, već je na nov i drukčiji način transkribira. Livade Miljenke Šepić možete pogledati do 16. listopada.

Bodljikava žica...

Zagreb – Izložba monumentalne instalacijske konstrukcije Bodljikava žica u vizualnim umjetnostima: simbol čežnje za otvorenim prostranstvom Marine Đira otvorena je u Galeriji Vladimir Filakovac.

Tom instalacijom, kako piše Enes Quien, umjetnica istražuje ulogu bodljikave žice u ograđivanju prostora te njezine simbolike u kontekstu suvremenoga grada, dok strukturu teme čine tri elementa: suvremeni grad, bodljikava žica i otvoreno prostranstvo. Instalaciju možete vidjeti sve do 21. listopada te se informirati na www.ns-dubrava.hr.

Narod u nevolji

Varaždin – Jedan od najvažnijih ovogodišnjih izložbenih projekata Gradskoga muzeja Varaždin postavljen je već neko vrijeme u Palači Hercer kao izložba Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području. Autorica je koncepcije izložbe Spomenka Težak okupila više od četiri stotine izložaka vezanih uz Prvi svjetski rat, obuhvaćajući teme poput života ljudi tijekom rata, ali i život vojnika iz naših krajeva koji su se, daleko od doma, borili za Austro-Ugarsku Monarhiju. Otvoreno do 2. studenog te na www.gmv.hr.

Buntak u Splitu

Split – U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorena je izložba Tomislava Buntaka. Branko Franceschi u tekstu kataloga piše kako je na izložbi riječ o kompozicijama izrazito bogatima likovima, sazdanima od niza scena koje se, bez međusobno naglašene povezanosti, gomilaju u pejzažu suženoga perspektivnog prikaza. Nadalje, sklonost autoreferencijalnosti, kulturološkim predlošcima preuzetima iz globalnog repertoara vizualnih predodžbi te fotografskom posredovanju prizora iz stvarnog života, Buntaka čini pravim postmodernističkim umjetnikom. Izložbu možete pogledati do 26. listopada.

Guercino u Zagrebu

Zagreb – Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt za konac listopada najavljuje izložbu djela Giovannija Francesca Barbierija, zvanoga Il Guercino. Izložba Guercino – svjetlo baroka sastojat će se od trideset i pet djela, među kojima će se isticati, kako javljaju iz muzeja, monumentalne oltarne pale i freske prenesene na platno, koje su izvorno slikane za crkve i palače u Centu i okolici, prostoru između Bologne i Ferrare za koji je njegov opus trajno vezan.

Više informacija o izložbi koja će potrajati sve do 31. siječnja dogodine potražite na www.muo.hr.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak