Vijenac 538

Kazalište

Kazališni globus

Jasen Boko

Kad je Hamlet žensko

London – U Engleskoj se razvila rasprava o „ženskim kvotama“ na sceni. Naime, glumice se ozbiljno bune na podjele u većini drama, gdje redovito ima znatno više muških nego ženskih uloga. To, očekivano, dovodi do dominacije na scenama muških kolega pa je pokrenuto više inicijativa da se ta situacija promijeni. Posljednjih se mjeseci tako pojavio pravi trend nazvan novi feminizam i niz ženskih podjela tamo gdje su najmanje očekivane, recimo u nedavno izvedenu Hamletu u Royal Exchangeu i režiji Sare Frankcom. U njemu su ne samo naslovnu ulogu nego i Polonija i Rosencrantza odigrale glumice, a prošlog je tjedna slijedio i Henrik IV. u ženskoj glumačkoj podjeli, premijerno izveden u kazalištu Donmar Warehouse i režiji Phyllide Lloyd. Iako i društveno i estetski zanimljiv trend žena u muškim ulogama nije nov, oni upućeniji u kazališnu povijest sjetit će se Sare Berhardt, koja je na pragu osamdesete godine života i s amputiranom nogom Ameriku na rasprodanoj turneji početkom 20. stoljeća očarala svojim Hamletom.

Autist u detektivskoj misiji

New York – Neobičan događaj sa psom u noći, roman Marka Haddona o autističnom petnaestogodišnjaku, nakon što je osvojio čitatelje, imao je vrlo uspješnu premijeru na daskama National Theatrea u Londonu, a sad je u dramatizaciji Simona Stephensa stigao i na Broadway. Kao da je pretplaćen na uspjeh, i ovdje je dramatizirani roman fascinirao i kritiku i publiku nakon premijere u kazalištu Ethel Barrymore u režiji Marianne Elliott, slavne redateljice Ratnog konja. U sretnoj simbiozi dojmljivoga predloška, odlične redateljice i čudesnoga glumačkog debitanta, friškoga diplomanta Alexa Sharpa u glavnoj ulozi, produkcija je izazvala ovacije.

Ljubimov u 97. sišao
sa životne scene

Moskva – Jurij Ljubimov, glumac i redatelj, jedan od najvećih majstora ruskog i europskog kazališta, umro je u Moskvi prošloga tjedna u 97. godini. Voditelj Taganke, kazališta koje je osnovao 1964, a koje je desetljećima svijetom pronosilo slavu ruskoga teatra, bio je čovjek iznimne umjetničke biografije. Mnogi su ga opisivali kao promotora političkoga kazališta, a on je uvijek tvrdio kako ga u teatru zanimaju isključivo estetski razlozi. Čovjek koji je živio kazalište svoju je Taganku napustio kad su glumci 2011. odbili nastaviti s pokusima Dobrog čovjeka iz Sečuana dok ne dobiju plaću. Ljubimova je takav postupak uvrijedio pa je uz oproštajne riječi „Dosta mi je ove sramote, poniženja, ovog nedostatka želje za radom i isključive želje za novcem“ odlučio napustiti svoje kazalište. No nastavio je s umjetničkim djelovanjem – do posljednjega daha.

Počinje Borštnikovo
srečanje

Maribor – Borštnikovo srečanje, 49. po redu nacionalni festival slovenskoga kazališta, započinje ovog vikenda u Mariboru i traje do 26. listopada. Deset predstava u službenoj konkurenciji (u posljednji trenutak otpao je zbog bolesti glumca Othello Jerneja Lorencija) i brojni prateći sadržaji čine bogati program. I bez Othella Lorenci će i ove godine biti najzastupljeniji redatelj na festivalu s režijama Šeligove Svadbe (ljubljanska Drama) i Mrtvac dođe po ljubavnicu Svetlane Makarovič (koprodukcija kranjskog i ptujskog kazališta), a prati ga Mateja Koležnik koja prolazi kroz svoj „japanski“ ciklus.

U ljubljanskoj Drami postavila je Prijatelje Koba Abea, a u SSG-u Trst Mišimine Moderne no drame. I ove godine u selekciji Amelie Kreigher naći će se predstava Ivice Buljana, Zatvaranje ljubavi Pascala Ramberta, koprodukcija ljubljanskoga Mini teatra, Mestnoga gledališča iz Ptuja i našeg festivala Zadar snova. Vargino Zakulisje prvaka predstavit će SMG u režiji Natalije Manojlović, a Pessoin Odgoj stoika u režiji Kaje Tokuhise kazalište iz Novoga Mesta. Milerov i Cankarev Kralj Betajnove koprodukcija je mariborske i ljubljanske Drame, a Anđeo zaborava Maje Haderlap u režiji Igora Pisona još je jedan projekt nacionalne Drame.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak