Vijenac 538

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Garešnica

U spomen na našega velikog zavičajnog književnika Slavka Kolara Ogranak MH u Garešnici raspisao je prošle godine natječaj S Moslavačke gore Kolarove breze mi govore za najbolje literarne i likovne radove tematski vezane za zavičaj. Sudjelovale su osnovne škole iz Garešnice, Hercegovca, Breka i Trnovitičkog Popovca te Srednja škola Augusta Šenoe iz Garešnice. Svečano uručivanje nagrada najuspješnijim učenicima i voditeljima priređeno je u Hrvatskom domu u Garešnici 26. uz prigodnu izložbu radova i glazbeni program Muzičke škole Mladena Pozaića. Natječaj će biti raspisan i ove školske godine, ali proširen na cijelu južnu Moslavinu.  (Zvonko Farago)

Hvar

Na Tribini hvarskog ogranka MH 11. listopada u Gradskoj loži u Hvaru predstavljena je knjiga publicista i novinara Slobodne Dalmacije Ivana Ugrina Još Hrvatska nij propala. Knjiga sadrži kolumne što ih je autor objavljivao u subotnjem prilogu Slobodne Dalmacije Spektar tijekom 2011. i 2012. Knjigu su uz autora predstavili novinar Josip Jović te hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Oba predstavljača istaknula su da je Ivan Ugrin oštar kritičar neoliberalnih tendencija te osoba s iskrenom nacionalnom sviješću i osjećajem. Jović je na temelju Ugrinovih kolumni u knjizi izložio stanje duha u našem. Ukazao je na svjetonazorske i političke podjele u društvu, koje prema njemu određene strukture namjerno izazivaju sa svrhom slabljenja nacionalnoga bića.

 

Ivan Ugrin

 

Mons. Slobodan Štambuk predstavio je Ivana Ugrina kao ugledna teologa koji u svojim kolumnama ističe i promiče vrijednosti vjere, ispravan odnos prema Crkvi, kao i svim kršćanskim i ljudskim vrjednotama. S obzirom na neutemeljene prigovore da se pojedini svećenici i biskupi bave politikom, mons. Štambuk izjavio je da za njega postoje dvije stranke. Prva i najvažnija je Crkva, koja ima svoj „statut“ od deset zapovijedi Božjih, kojima ne treba ništa dodati ni oduzeti. Druga je pak stranka hrvatski narod, kojemu bismo trebali služiti Isusovom ljubavlju. Na kraju se nazočnima obratio autor Ivan Ugrin, koji je primjerom na najbolji način posvjedočio u kojem ozračju često moraju raditi „konzervativno-kršćanski“ usmjereni publicisti i novinari. Ispričao je kako je na dan uoči pravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u „njegovoj“ Slobodnoj Dalmaciji unaprijed bila pripremljena naslovnica na kojoj je pisalo Ovo je presuda Tuđmanovoj Hrvatskoj. Na našu sreću i uz Božju pomoć oni koji su pripremili naslovnicu nisu bili u pravu, istaknuo je Ivan Ugrin. (Tin Kolumbić)

Koprivnica


U Peterancu u publikom dupkom ispunjenoj staroj Kapetaniji – Galeriji Ivan Sabolić – 11. listopada održana je završna ovogodišnja svečanost Spomenek na 100 let bez Frana Galovića, o stogodišnjici preranog odlaska austrougarskog časnika Frana Galovića, koji je poginuo na južnom europskom bojištu u jednoj od prvih austrougarskih ofenziva i forsiranja rijeke Drine, 26. listopada 1914. Fran Galović netom prije odlaska na bojište u očevu je vinogradu – goricama u Širovicama na Bilogori, napisao izniman ciklus od 22 kajkavske pjesme Z mojih bregov u ljetnim mjesecima 1913. i 1914, ciklus koji ga je uvrstio u povijest ne samo hrvatske nego i svjetske književnosti. U Peterancu predstavljena su Sabrana djela Frana Galovića I–VI. glavnog urednika akademika Milivoja Solara te izvršnog urednika Božidara Petrača, čime je obilježeno i 50 godina Solarova književnog bavljenja Galovićevom književnošću.

 


S predstavljanja Galovićevih djela u Peterancu

 

Posebna je vrijednost šestoknjižja u prvoj knjizi Pjesme, gdje je Mijo Lončarić dovršio akcentuaciju pjesama ciklusa Z mojih bregov jer Galović to nije dospio napraviti zbog odlaska na bojište.

U kolopletu zavičajno-literarno-glazbenog programskog mozaika nastupio je duet Bemian s uglazbljenim kajkavskim stihovima Galovića, u ime Galovićeva doma govorio je Stjepan Bićam, dok su kajkavske pjesme nadahnuto kazivali Mladen Godek te pjesnici članovi Literarne sekcije Podravke i koprivničkog ogranka Matice hrvatske Ivan Picer, Marija Hegedušić, Katica Rajić Popijač i Zdenka Čavić, brojni učenici Područne osnovne škole Frana Galovića te članice Hrvatskog srca Peteranec i Udruge mladih Peteranec. Poseban gost iznenađenja bio je kupinečki Podravec i pisac Siniša Cmrk. U ime Općine Peteranec govorio je načelnik Krešimir Matijašić. Program je pratila i prezentacija s Galovićevom fotobiografijom. (Dražen Ernečić)

Marija Bistrica

Predavanje i radionicu Mediji i društvo Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Općina Marija Bistrica organizirali su 11. listopada. Program je održan je u Bluesun hotelu Kaj, a okupio je tridesetak zainteresiranih iz bistričkih medija – Radio Marija Bistrica, općinski list Bistrički Ublouček i glasilo Svetišta MBB-e Milosti puna, zatim djelatnike OŠ Marija Bistrica, djelatnike i suradnike Općine i ostalih koje je zanimalo predavanje.

Predavače je predstavio moderator Branimir Bilić, a pozdrave je u ime organizatore uputila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec. Predavanje o temama odnosa djece i medija te medija u lokanoj zajednici održali su Danijel Labaš, komunikolog s Hrvatskih studija, i Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. O temi Nasilje putem novih medija govorila je Leali Osmančević. U sklopu radionice predstavljen je vrlo vrijedan projekt Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Djeca medija o kojem se možete informirati na www.djecamedija.org. (G. G.)

Neum

Deseti neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret u suorganizacijski Ogranka MH u Neumu održan je od 25. do 27. rujna u južnohrvatskim gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini. Ovogodišnji skup bio je posvećen hrvatskome književniku Vladimiru Pavloviću (1935–1996), dugogodišnjem profesoru hrvatskoga jezika i književnosti u Kuli Norinskoj te ravnatelju Gradskoga kulturnog središta u Metkoviću. Vladimir Pavlović, uz poeziju, objavio je brojne eseje, putopise, pripovjednu prozu i dramske tekstove. Bio je jedan od sedmorice sastavljača Sarajevske deklaracije o hrvatskome jeziku, 1971. (G. G.)

Opatija

Ove jeseni Ogranak MH u Opatiji nastavlja s radom prema zacrtanim planovima i prema programu organiziranja javnih događaja za građane Opatije i šire, priopćeno je iz Ogranka. U tom smislu za utorak 21. listopada s početkom u 15:30 sati u auditoriju Ville Antonio u Opatiji najavljen je četvrti javni događaj koji se odnosi na predstavljanje novih izdanja MH u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša na kojem će govoriti akademik Ante Stamać. Četiri knjige Matoševih izabranih djela i ediciju Stoljeća hrvatske književnosti predstavit će Stamać, voditelj Uredništva, uz popratno predavanje o funkciji književnosti u životu suvremenoga čovjeka i njezinoj važnosti za očuvanje hrvatskoga jezika, ali i za samu kulturu. „Nadamo se primjerenom odzivu, te da će građani dolaskom i sudjelovanjem pridonijeti zajedničkom radu i dati nam poticaja za dalje napore. Posebno raduje što je najavljen organizirani dolazak učenika Gimnazije iz Opatije, jer je briga za obrazovanje mladih, izloženih mnogim negativnim utjecajima iz sredstava javnog informiranja, realnog i virtualnog okoliša, pri vrhu piramide naših prioriteta“, stoji u priopćenju Ogranka koje potpisuje njegov predsjednik Julijan Dobronić. (G. G.)

Samobor

U povodu obilježavanja Dana grada Samobora i samoborski ogranak Matice hrvatske priredio je nekoliko zanimljivih programa. Desetog listopada u Gradskoj knjižnici Samobor prirodoslovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Samoboru organizirao je ekološko-stručnu tribinu pod naslovom Što je s našim kestenima? O popularnoj biljnoj vrsti govorila je Dinka Matošević iz Šumarskog instituta Jastrebarsko, Ana Hercegovac,voditeljica službe za ekologiju Uprave šuma Zagreb i Krešimir Gjurkin, upravitelj Šumarije Samobor. Moderator tribine na kojoj se moglo čuti niz zanimljivih informacija o podrijetlu, rasprostranjenosti i bolestima kestena te degustirati kestene bio je voditelj prirodoslovnog odjela Ogranka MH Samobor šumarstva Želimir Štahan, viši savjetnik za zaštitu prirode u mirovini.

U petak, 17. listopada, s početkom u 12 sati, u dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor održat će se kviz za učenike Koliko poznajem prošlost svoga kraja? u organizaciji povijesnog odjela Ogranka MH u Samobor u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor. Za sudionike kviza organizatori su osigurali vrijedne nagrade, a nositeljica je programa i voditeljica kviza Sandra Sinković, voditeljica povijesnog odjela Ogranka MH Samobor. (G. G.)

Sarajevo

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Sarajevu održavaju se od 5. do 31. listopada. Program je 5. listopada započeo Danom klapske pjesme na kojem se u Galeriji sv. Ante na Bistriku predstavila muška klapa Trebižat iz Čapljine. U ponedjeljak, 20. listopada, u 19 sati na istom mjestu bit će otvorena izložba slika Petra Perice Vidića, dok je dva dana poslije na programu koncert Balade i sonate Bartolomeja Stankovića (klavir) u Domu oružanih snaga BIH. U petak, 24. listopada, u 18 sati u Katoličkom školskom centru sv. Josipa bit će predstavljen zbornik literarnih radova sarajevskih srednjoškolaca, dok će 27. listopada u 19 sati biti otvorena izložba sarajevskih osnovaca u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Manifestacija završava u petak, 31. listopada, glazbenom večeri sarajevskih gimnazijalaca u Domu oružanih snaga. (G. G.)

Varaždin

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu i predstavnici Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović položili su vijenac na grob varaždinskoga pjesnika Zvonka Milkovića. Povod je bila 126. obljetnica pjesnikova rođenja. Zvonko Milković rođen je u Varaždinu 1. listopada 1888, a umro je u Zagrebu 1978. (G. G.)

Varaždinske Toplice

Književno-znanstveni skup Odjeci slobodarskih ideja Hrvatskog narodnog preporoda u Velikom ratu održat će se 25. listopada u sklopu Kukuljevićevih dana 2014. Tradicionalna književna manifestacija održat će se u Varaždinskim Toplicama od 24. do 30. listopada. (G. G.)

Velika Gorica

KUD Velika Mlaka svojim je gostovanjem na susretu u sklopu Matičina četvrtka 9. listopada posjetiteljima priuštio zabavnu večer punu smijeha i glazbe. KUD je predstavio svoj rad, a o njihovu djelovanju u prošloj godini govorila je predsjednica KUD-a Đurđa Havidić.

 


KUD Velika Mlaka u Muzeju Turopolja

 

KUD Velika Mlaka osnovan je 1999, a okuplja 120 aktivnih članova iz redova učenika, studenata, radnika i umirovljenika. Društvo koje nastupa diljem Hrvatske i Europe djeluje u sekcijama pjevača, plesača i tamburaša iz različitih krajeva. (Ana Peternac)

Viškovo

Ogranak Matice hrvatske u Viškovu na ovogodišnjoj Matejni, manifestaciji koja se uz dan općine i blagdan sv. Mateja održava svake godine, predstavio se svojim najvažnijim projektom, Ljetopisom općine Viškovo, koji se tiska svake druge godine. Prvi je svezak objavljen 2000, a uz ovogodišnju Matejnu, u Domu hrvatskih branitelja, 26. rujna bio je predstavljen 8. svezak, koji uz prvu tematsku cjelinu Crtice iz prošlosti daje povijest nekoliko naselja s područja Viškova i okolice, a u drugom dijelu prilaže i pregled svih zbivanja koja su obilježila 2012. i 2013.

Matičin ogranak u Viškovu na inicijativu pokojnog Ante Vučemila osnovan je ratne 1993, a odmah po osnutku razvija se bogata kulturna djelatnost. Ogranak surađuje s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov i Narodnom knjižnicom i čitaonicom Halubajska zora, a uspostavljena je i tijesna suradnja s drugim ograncima i udrugama u Primorsko-goranskoj županiji, kao i sa Središnjicom MH u Zagrebu te riječkim ogrankom Matice. Ogranak je razvio i bogatu izdavačku djelatnost, pri čemu se osobita pozornost posvećuje njegovanju autohtonoga čakavskog izričaja (G. G.)

Vukovar

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, Gradski muzej Vukovar, Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru i OMH u Vukovaru zajednički su 25. rujna, u dvorcu Eltz, organizirali predstavljanje zbornika radova Demografija u Hrvatskoj, objavljena u prigodi 75. godine života i 50 godina znanstvenoga rada ugledne hrvatske akademkinje, sveučilišne profesorice i demografkinje Alice Wertheimer-Baletić. Riječ je o zborniku radova istoimenoga znanstvenog skupa održana u Zagrebu, u prosincu 2012. Zbornik sadrži 22 znanstvena rada iz pera 26 autora, koji problematiziraju znanstveno relevantne i društveno aktualne demografske teme, od problematike suvremenih čimbenika fertiliteta u Hrvatskoj, preko utjecaja prisilnih (ratnih) migracija na demografske promjene, do važnosti dnevnih migracija u srednjim gradovima Hrvatske.

 


S predstavljanja zbornika Demografija u Hrvatskoj

 

Pozdravne su riječi uputili ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, predsjednica vukovarskog OMH Lidija Miletić i voditelj Zavoda HAZU u Vukovaru akademik Zvonimir Baletić. Znanstveni i pedagoški rad akademkinje Wertheimer-Baletić predstavio je Anđelko Akrap, jedan od urednika Zbornika i predstojnik Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na plodnu suradnju akademkinje Wertheimer-Baletić s Institutom Pilar podsjetio je ravnatelj Instituta Vlado Šakić. Zbornik kao i vukovarske demografske teme u znanstvenom opusu akademkinje Wertheimer-Baletić prikazao je voditelj Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru Dražen Živić. Na kraju se nazočnima zahvalila akademkinja Wertheimer-Baletić, istaknuvši da joj je osobita čast što je predstavljanje priređeno u njezinu rodnom gradu. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici i profesori glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara. (G. G.)

Zadar

U dvorani OMH u Zadru u četvrtak 2. listopada prikazane su knjige poezije Ivanke Zdrilić Raskrižja i Zavežljaj ljubavi. Prva knjiga pjesnikinje podrijetlom iz Zadra koja živi i radi u Zagrebu tiskana je u nakladi Gradske knjižnice Benkovac, a druga u nakladi Ogranka MH u Zadru. Uvodnu riječ dao je predsjednik zadarskoga Ogranka Božidar Šimunić, a knjige su prikazali književnik Tomislav Marijan Bilosnić, Ana Zupčić Kuhar te Mile Marić. Govoreći o poeziji Ivanke Zdrilić Tomislav Marijan Bilosnić naglasio je kako se ona „ne prilagođava duhu modernih tehnologija, niti slovu suvremenog senzibiliteta, ona se ne libi pjevati kao što se pjevalo u sva vremena, pišući po strani suvremenih pjesničkih kretanja“. Ivanka Zdrilić izbjegla je svaku pretencioznost, hermetičnost i misaonost, pišući čiste, jasne i jednostavne stihove suzdržane metaforičnosti o svakodnevnim istinama koje odjekuju bistrim riječima, dodao je Biletić. Okupljene je pozdravio i Hrvoje Kačić, koji je u nekoliko rečenica iznio dojmove o poeziji Ivanke Zdrilić. Stihove je čitala Marija Zdrilić, na gitari ju je pratio Andrija Marić, dok je nekoliko svojih pjesama izvela klapa Koporan. Prema Ivankinoj pjesmi Zavežljaj ljubavi naslovljen je i zbornik sa Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva Stjepan Kranjčić za 2013. u Križevcima. (Anica Serdarević)

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak