Vijenac 538

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Janigro za mlade glazbenike

POREČ – Ovogodišnje 10. međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za violončeliste do dvadeset godina bit će održano od 17. do 23. listopada u Umjetničkoj školi u Poreču u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb. Na natjecanje su se prijavila 82 natjecatelja iz 22 zemlje, među kojima 21 natjecatelj iz Hrvatske. Natjecanje se odvija u pretkategoriji i četiri kategorije, a ocjenjivački sud činit će Dobrila Berković-Magdalenić (Hrvatska), koja je utemeljila violončelistička natjecanja Antonio Janigro i Rudolf Matz, potom Annette Cleary (Irska), Stephan Goerner (Švicarska), Angel Quintana (Španjolska) i Wendy Warner (SAD).

Ruska zborna glazba

ZAGREB – Zbor Državne akademske kapele Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga prvi je ruski profesionalni zbor, osnovan davne 1479. godine.

Pod ravnanjem umjetničkog voditelja Vladislava Černušenka gostovat će u Zagrebu 18. listopada u KD Vatroslava Lisinskog s počekom u 19.30 sati. Koncert iz ciklusa Lisinski subotom donijet će program ruske glazbe iz pera Dmitrija Stepanoviča Bortnjanskog, Aleksandra Andrejeviča Arhangelskog, Pavela Grigorjeviča Česnokova i ruskih narodnih pjesama.

Talijanski madrigal
i marimba

ZAGREB – Ansambl Antiphonus otpočet će koncertni ciklus Triade programom Talijanski madrigal: Cruda Amarilli5x, kojim se nastavlja baviti istraživanjem renesansnoga madrigalskog nasljeđa od njegovih početaka do kasnih izdanaka te vrste u 20. stoljeću. Koncert će prirediti 20. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt s početkom u 20 sati, a pridružit će im se zanimljiv instrumentalni solist, Filip Merčep na marimbi, koji je pobijedio na nedavno održanu 3. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo u kategoriji udaraljki.

Izložbe o Sorkočevićima
i Zajcu

DUBROVNIK/ZAGREB – Tijekom jeseni publika može pogledati dvije izložbe o hrvatskim glazbenicima. U Dubrovniku je još aktualna izložba Luka & Antun Sorkočević, diplomati i skladatelji, stoga do 18. studenoga u Kneževu dvoru posjetitelji mogu doznati više o ocu i sinu važne dubrovačke glazbeničke obitelji. U Zagrebu će 16. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu biti otvorena izložba Ivan Zajc u HGZ-u, u sklopu međunarodnoga muzikološkog skupa posvećena Zajcu u povodu 100 godina od skladateljeva rođenja. U sklopu simpozija iste večeri u 20 sati u Preporodnoj dvorani bit će priređen koncert sa Zajčevim djelima.

Od Couperina do Mozarta

Istaknuta hrvatska čembalistica i pijanistica Višnja Mažuran objavila je dvostruko diskografsko izdanje u ediciji Veliki hrvatski interpreti izdavača Croatia Recordsa. Na prvom CD-u snimljeno je sedam odabranih stavaka iz zbirke suita Pieces de clavecin Françoisa Couperina, četiri stavka iz Suite u e-molu Jean-Philippea Rameaua, sedam preludija i fuga iz Dobro ugođena klavira te pet fuga iz Umijeća fuge Johanna Sebastiana Bacha.

Drugi CD sadrži Koncert za čembalo i gudače u F-duru, Hob. XVIII:7, i Koncert za čembalo i gudače u G-duru, Hob. XVIII:4, Josepha Haydna te Koncert za klavir i orkestar u A-duru, KV 414, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak