Vijenac 538

Druga stranica

U spomen Ani Karić (1941–2014)

Odlazak dive

Mira Muhoberac

Ana Karić, velika i samozatajna hrvatska glumica, napustila nas je 9. listopada. Krležijanska glumica koja je najmanje glumila Krležu, iznimne pojave, stasa i glasa, ljepotica koja je čini se tek djelomično toga bila svjesna, istinska kazališna, filmska i televizijska diva, u svakoj je ulozi donosila okrenutost pozivu, otkrivajući erotičnost glumačkoga poziva i dramske osobe, plemenitost i odanost suradničkoj ekipi.

Glumila je istaknute uloge u petnaestak filmova i šezdesetak televizijskih drama, surađujući s redateljima Antom Babajom, Nikolom Tanhoferom, Zvonimirom Berkovićem, Krstom Papićem...; možda se najviše pamte one u Babljem ljetu, Putovanju na mjesto nesreće, u filmu Slučajni život. Posljednju filmsku ulogu ostvarila je u filmu Igora Mirkovića Noćni brodovi.

U kazalištu, u kojem je djelovala kao slobodna umjetnica, ostvarila je izvrsnu suradnju s Teatrom u gostima Relje Bašića, a u razgovoru za Hrvatski radio s Natašom Ricijaš Craig U sobi s pogledom navodi kako joj je veliku suradničku pomoć pružio Ivo Serdar. Ulogu je spremala bez velikih vizija, surađujući s marljivim radnicima umjetnicima, a ne samozvanim talentima, zasnivajući je isključivo na tekstu, na riječi, tihim tkanjem smisla i značenja. Njezina spremnost na eksperiment dovela ju je posljednjih dvadesetak godina do hrvatske neovisne scene, postajući njezinim simbolom, a i zaštitnim znakom Teatra &TD. Smrt Ane Karić obilježena je minutom šutnje na premijeri predstave Čuj, Hamlete, čuj u Teatru &TD, uz pljesak i plač glumaca i redatelja koji su je ispratili u vječnost.

Vijenac 538

538 - 16. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak