Vijenac 537

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

 

 

Johnsonova nagrada Lutzu Seileru

NJEMAČKA – Lutz Seiler dobio je Nagradu Uwea Johnsona, vrijednu 15.000 eura, za roman Kruso, koji je ujedno jedan od šest romana na popisu finalista za Njemačku književnu nagradu 2014.

Autor rođen 1963. u Geri u romanu povezuje događaje od ljeta 1989. na otoku Hiddensee u Baltičkom moru do danas, čime, kako stoji u obrazloženju žirija, u priči o jednom otoku u oraničenom razdoblju sažima nade i probleme cijele zemlje. Nagrada Uwea Johnsona (1934–1974) ove se godine predaje 20. put i podsjeća na jednog od najpoznatijih njemačkih pisaca 20. stoljeća. Među dosadašnjim su dobitnicima nagrade bili Christa Wolf, Walter Kempowski i Uwe Tellkamp. Dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade bit će objavljen na otvaranju Frankfurtskoga sajma knjige.

Objavljen fragment zadnjega Saramagova romana

PORTUGAL – Četiri godine nakon smrti Joséa Saramaga objavljen je fragment njegova posljednjeg romana.

Portugalski književni nobelovac (1922–2010) nije završio ovo djelo, no kako je rekla njegova udovica, Pilar del Río, „radi se o tek nekoliko poglavlja, ali je tema jasna, pa je tekst cjelina“. Tekst će prvo biti objavljen na portugalskom, talijanskom, španjolskom i katalonskom, i to završena poglavlja s bilješkama autora. Roman nosi naslov Alabardas, alabardas, Espingardas, espingardas, prema stihu portugalskog pisca Gila Vicentea. Tekst kritizira rat i nasilje, a govori o prodaji oružja i sukobima savjesti zaposlenika tvornice oružja.

Handke na udaru prosvjeda u Norveškoj

AUSTRIJA / NORVEŠKA – Austrijski pisac Peter Handke najavio je da će darovati 2,5 milijuna norveških kruna (306.000 eura), koliko mu je donijela norveška Ibsenova nagrada zbog uvreda na predaji.

Na ceremoniji predaje nagrade u Oslu 71-godišnjeg su autora brojni prosvjednici napali, nazivajući ga fašistom zbog njegovih pozitivnih stajališta o Slobodanu Miloševiću tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kako je javljeno iz žirija, Handke je bio vrlo potresen dočekom te je najavio da neće koristiti novac od nagrade. Glasnogovornica Ibsenove nagrade potvrdila je da Handke dio novca namjerava uplatiti u projekt za djecu na Kosovu, a ostatak će vratiti norveškoj državi. Ovo nije prvi put da ovako završava predaja neke nagrade Handkeu, pa su se snažne polemike vodile i oko toga treba li mu se dodijeliti Nagrada Heinricha Heinea grada Düsseldorfa.

Izlazi posljednji roman Wolfganga Herrndorfa

NJEMAČKA – Trinaest mjeseci nakon samoubojstva njemačkog autora bestselera Wolfganga Herrndorfa bit će objavljena njegova posljednja, nedovršena knjiga.

Pod naslovom Bilder deiner großen Liebe Herrndorf prati priču četrnaestogodišnje Ise, koja je već u uspješnici Tschick iz 2010. igrala važnu ulogu. Isa je pobjegla iz psihijatrijske ustanove i na putu susreće više zanimljivih osoba, prije nego što sretne dvojicu glavnih likova iz romana Tschick. Herrndorf je ostavio nedovršen roman kad si je nakon duge borbe s tumorom mozga u dobi od 48 godina prošle godine u kolovozu oduzeo život.

Umro švicarski autor Jürg Schubiger

ŠVICARSKA – Züriški pisac Jürg Schubiger, dobitnik ugledne Nagrade Hansa Christiana Andersena za književnost za djecu i mlade 2008, umro je u dobi od 77 godina.

Rođen 1936, Schubiger, koji je prije studija radio kao vrtlar, tesar i zidar, pisao je za odrasle i djecu te radio kao psiholog. Njegove knjige karakterizira neobičan i dječji pogled na svijet, primjerice u romanu Die kleine Liebe u kojemu mlada žena radije traži malu nego veliku ljubav, ili u Das Kind im Mond, za koji je ove godine nagrađen u Njemačkoj.

Vijenac 537

537 - 2. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak