Vijenac 537

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Glazbena Matošijana

ZAGREB – U povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša Koncertna poslovnica Artagent organizira violončelističko-poetski ciklus Matošijana. Na četiri koncerta u Palači Dverce nastupit će violončelisti Branimir Pustički (nastupio je 29. rujna), Smiljan Mrčela (20. listopada),

Monika Leskovar (3. studenoga) i Vinko Rucner (1. prosinca). Između glazbenih izvedbi Matoševe pjesme i osvrte recitirat će dramski umjetnici Zoran Kelava, Urša Raukar, Rene Medvešek i Sven Jakir. Na svakom koncertu bit će praizvedena skladba za violončelo posvećena Matošu, koje su za ovu priliku napisali Frano Đurović, Tomislav Oliver, Sara Glojnarić i Krešimir Seletković.

Iza vrata Palače

ZAGREB – U večeri 27. rujna Muzej za umjetnost i obrt, G.A.D. Produkcija iz Zagreba i Goran Merčep kao umjetnički voditelj otvorili su vrata Palače Gvozdanović na Gornjem gradu prvim od tri koncerta kojima nastoje tu palaču učiniti kulturno-turističkom atrakcijom. Nakon nastupa mezzosopranistice Ivane Srbljan uz pijanisticu Mateu Leko, 13. listopada muzicirat će violončelistica Latica Anić te trio u kojem će uz nju svirati pijanistica Marija Pranjić i saksofonistica Lucija Hraščanec, a 4. studenoga koncertirat će pijanistica Mia Elezović te još jedan trio: Ivana Zahirović, flauta, Vlatka Peljhan, violina i viola, te naravno Mia Elezović.

Bogata Glazbena jesen

SAMOBOR – 39. samoborsku glazbenu jesen svečano će 4. listopada otvoriti violinist

Stefan Milenković i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića, a 17. listopada zaključiti izvedba Rahmanjinovljeva Noćnog bdjenja Zbora HRT-a i Tončija Bilića. Natjecanje Ferdo Livadić dovodi 8 natjecatelja, a u večeri proglašenja pobjednika nastupit će Aljoša Jurinić s praizvedbom djela Dubravka Detonija. Natjecanje New note rezultiralo je dvjema drugonagrađenim skladbama, Japanca Shoichija Yabute i Belgijca Brama van Campa, koje će izvesti kvartet Arditti 6. listopada. Uz radionicu glazbene kritike i tjedan marimbe, izdvojimo koncert šarolikog sastava 8. listopada: Jose Gallardo (Argentina), klavir, Dzafer Dzaferi (Makedonija), violina, Catalin Desaga (Rumunjska), violina, Pierre Henri Xuereb (Francuska), viola, Jelena Očić (Hrvatska), violončelo, Petrit Ceku (Kosovo), gitara.

Varaždinci na gostovanju

SLAVONSKI BROD – Varaždinski komorni orkestar ovog će listopada započeti 21. koncertnu sezonu u matičnom gradu. No prije početka sezone gostovat će 5. listopada u Slavonskom Brodu u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Publici će predstaviti Idilu Blagoja Berse, Koncert za violončelo i orkestar u G-duru Luigija Boccherinija i Serenadu za gudače u C-duru Petra Iljiča Čajovskog, a kao solist nastupit će violončelist Krešimir Lazar. Koncert će biti održan u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati.

Simpoziji o glazbenim migracijama i Zajcu

ZAGREB – Za muzikologe i znanstvenike srodnih disciplina listopad će biti vrlo aktivan mjesec. Dana 13. i 14. listopada Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU organizira skup HERA – Glazbene migracije u rano moderno doba: ljudi, tržišta, modeli i stilovi, a od 16. do 18. listopada Hrvatsko muzikološko društvo i Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU organiziraju skup Ivan Zajc (1832–1914): Glazbene migracije i kulturni transferi u srednjoj Europi i šire u „dugom“ 19. stoljeću. Simpoziji su tematski srodni, a bit će upotpunjeni i popratnim događanjima, čiji je raspored objavljen na internetskim stranicama HAZU-a i HMD-a.

Vijenac 537

537 - 2. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak