Vijenac 537

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

Kokoška za europski Oscar

Na nedavnom festivalu kratkometražnog filma i animacije Encounters u Bristolu kratki igrani film Kokoška scenaristice i redateljice Une Gunjak osvojio je nominaciju za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljega kratkometražnog filma. Ostvarenje realizirano u njemačko-hrvatskoj suprodukciji proljetos je prikazano u kratkometražnom programu Tjedna kritike 53. festivala u Cannesu, potom je na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu osvojilo nagradu za najbolji igrani do 15 minuta trajanja, a u konkurenciji za „europski Oscar“ naći će se s još 14 filmova. Priča djela čiji je hrvatski producent tvrtka Nukleus film vodi nas u Sarajevo tijekom rata u prvoj polovici 90-ih, a protagonistica je šestogodišnjakinja Selma koja, kad kao rođendanski dar dobije kokoš, zaključi da je riječ o novom obiteljskom kućnom ljubimcu. Dakako, njezini roditelji s kokicom imaju drukčije planove, a upravo na tome počiva dramska napetost filma snimana u Zagrebu, u kojem se autorica prema vlastitim riječima željela pozabaviti djecom koja su tijekom rata morala ubrzano i grubo odrasti.

21. tjedan češkog filma

U zagrebačkom kinu Europa od 7. do 12. listopada održava se 21. tjedan češkog filma, tradicionalno dobro posjećena manifestacija u sklopu koje će biti prikazano šest recentnih naslova kinematografije zemlje Miloša Formana, Jiřija Menzela, Karela Kachine, Elmara Klosa i drugih celuloidnih prvaka europskog i svjetskog filma, koja će naknadno do kraja mjeseca biti priređena i u riječkom Art-kinu Croatia. Najzvučnije je redateljsko ime ovogodišnjega Tjedna ono nagrađivanoga Jana Hřebejka,

potpisnika remek-djela Moramo si pomagati i Pupendo, koji se predstavlja pretposljednjim ostvarenjem Medeni mjesec, dramom za koju je na festivalu u Karlovim Varima osvojio nagradu za najboljeg redatelja, a koja govori o mladencima koji stupaju u brak oboje pritisnuti neugodnim sjećanjima na prethodne brakove. Tjedan otvara obiteljska humorna drama Idemo na more Jiříja Mádla, glumca kojem je to redateljski prvijenac, a koja slično Ivi... Tomislava Radića govori o jedanaestogodišnjaku koji za rođendan dobivenom kamerom snima ne uvijek ugodna zbivanja u obitelji. Pored hvaljene romantične drame Krila Božića redateljice Karin Babinské tu su krimi-komedija Krásno Ondřeja Sokola, humorna drama Pokvarenjaci Romana Kašparovskog i glazbena komedija Revival Alice Nellis.

Španjolski film u Tuškancu

Od 6. do 16. listopada u sklopu Filmskih programa u zagrebačkom kinu Tuškanac traje drugi ciklus suvremenoga španjolskog filma, koji ove godine donosi sedam redom intrigantnih i iznadprosječno uspjelih naslova. Ciklus otvara nagrađivana humorna drama Muškarci na gotovs suscenarista i redatelja Cesca Gaya, storija o šestorici muškaraca srednjih godina koji se na različite načine nose sa životnim problemima poput preljuba i ponovnog osvajanja bivše supruge. Izvrsna i na istinitim događajima temeljena drama

Camino Javiera Fessera, ovjenčana sa šest nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu glumicu, govori o četrnaestogodišnjoj djevojčici za koju je nakon smrti od tumora 1985. na inicijativu organizacije Opus Dei pokrenut proces kanonizacije. Hvaljeni dokumentarac Gost Joséa Luisa Guerína autora prati tijekom godine dana u kojoj on na filmskim festivalima predstavlja svoje prethodno djelo, a krimi-drama Kako se snimao posljednji film Nourija Bouzida opisuje sudbinu problematičnoga mladog Tunižanina koji će se pod utjecajem staroga vjerskog fanatika početi pretvarati u fundamentalista i potencijalnoga bombaša samoubojicu. Preporuke zavređuju i poslijeratna krimi-drama Crni kruh Agustíja Villaronge, komedija Rođaci Daniela Sáncheza Arévala i drama Kukuljica Paulet Ortiz, pa ambiciozniji filmofili znaju što im je činiti.

Vijenac 537

537 - 2. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak