Vijenac 537

Matica hrvatska

Okrugli stol o govoru mržnje na internetu u OMH u Slavonskom Brodu

Dijalogom protiv mržnje

Petar Bašić

Okrugli stol: NE govoru mržnje na Internetu – DA kulturi govora i pisma u sklopu kampanje Ministarstva socijalne politike i mladih RH održan je 25. rujna u Slavonskom Brodu. Ministarstvo je aktivnosti usmjerilo na djecu i mlade od 13 do 19 godina. Glavni je cilj ukazati na negativne posljedice govora mržnje na internetu te posljedice neprihvatljiva izražavanja, koje može poticati na diskriminaciju te voditi širenju stereotipa i predrasuda u javnosti.

 

 


Razgovor i odgoj trebao bi ubuduće spriječiti, a ne liječiti mržnju

 

 

Organizator skupa bio je Ogranak MH u Slavonskom Brodu, a na njemu su sudjelovali članovi Nacionalnog odbora kampanje: Ivana Furlić, Vesna Katalinić i Mislava Mihaela Mandira te predstavnik Policijske uprave brodsko-posavske Darko Dadić, zadužen za poslove prevencije devijantnoga ponašanja mladeži. Tehničku potporu događaju dala je brodska ustanova za socijalnu skrb, čija je ravnateljica Slavica Nikšić održala uvodno slovo o uključivanju mladih počinitelja u programe Centra za socijalnu skrb.

U vrlo zanimljivim i poučnim izlaganjima sudionika prisutni su upoznati s dosadašnjim tijekom akcije, istraživanjima javnosti o pojavnostima mržnje, navikama djece sudionika Facebooka i drugih društvenih mreža, programima prevencije koje je Ministarstvo pokrenulo u suradnji s udrugama i školama, nacionalnim natječajima kojima se privuklo mlade na sudjelovanje u kampanji i dr. Osobito je važna bila prisutnost čak pedesetak, djece iz desetak brodskih škola, s nastavnicima.

Suorganizator događaja bio je i najnoviji brodski elektronički medij, Radio 92FM, prvi hrvatski neprofitni radio po europskom modelu community radio station, koji su uz stopostotno financiranje iz programa Europske Unije pokrenule brodske udruge civilnih invalida. Taj radio posvetit će u redovitoj programskoj shemi pozornost poučavanju mlađih slušatelja kulturi snošljivosti i suradnje te prihvaćanju drugih i drukčijih.

Najvažniji zaključci mogli su se čuti u živoj raspravi djece sudionika, od konkretnih problema i primjera govora mržnje do mišljenja da problem nije u društvenim mrežama i tehnologiji, već u kućnom odgoju koji u masovnim komunikacijskim mogućnostima biva dodatno naglašen. Najvažnija je dakle prevencija. Razgovor i odgoj u obitelji i školama trebao bi ubuduće spriječiti, a ne liječiti mržnju.

Zaključak skupa mogao bi se pronaći i u riječima predstavnika MUP-a Darka Dadića, koji je rekao da se svaki primjer govora mržnje mora zapaziti, da se ne smije preko njega prijeći čak i ako nismo osobno pogođeni njime, jer ignoriranjem samo ohrabrujemo nasilnike.

Vijenac 537

537 - 2. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak