Vijenac 537

Druga stranica

Dodjela nagrada Dana hrvatske knjige u Splitu

Nagrade Possetu, Botici i Karmeli Špoljarić

Dunja Vusio

U prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu 27. rujna bila je lijepa završnica 26. knjige Mediterana s dodjelom nagrada Dana hrvatske knjige Judita, Davidias i Slavić, koje zbog financijskih poteškoća nisu bile dodijeljene u tijeku Marulićevih dana i Dana hrvatske knjige 22. travnja ove godine.

U pozdravnom govoru na početku svečanosti Bratislav Lučin kazao je da se osjeća kao da se nalazi u travnju, a ne u rujnu, jer se prvi put nakon 22. travnja 1997, otkako se odlukom Hrvatskoga sabora obilježuje Dan hrvatske knjige, nisu dodijelile spomenute nagrade u okviru Marulićevih dana. Podsjetio je uzvanike da je 22. travnja proglašen Danom hrvatske knjige, jer je upravo toga dana 1501. Marko Marulić u Splitu stavio točku na svoj ep Judita.

Predsjednik DHK Božidar Petrač naglasio je da su nagrade dodijeljene po ključu izvrsnosti. Dalmacija je uz obilje književnih događaja ovaj tjedan zaista živjela u posebnom ozračju, kazao je, osvrnuvši se posebno na Dane dr. Nike Andrijaševića u Gradcu i dane posvećene pjesniku Vladimiru Pavloviću. Naveo je riječi Tonča Petrasova Marovića: „Ako hrvatska književnost smije polagati pravo na to da ima svoga klasika, (…) onda je to Marko Marulić Pečenić Splićanin.“

 

 


Stipe Botica / Snimio Jasenko Rasol

 

Zatim su pročitana obrazloženja članova povjerenstva nagrade Dana hrvatske knjige Dunje Detoni Dujmić, Stanislava Marijanovića i Ivana J. Boškovića.

Nagradu Davidias za najbolje djelo iz hrvatske književne baštine na stranom jeziku u 2013. dobio je Franz Posset za knjigu Marcus Marulus and the Biblia Latina of 1489 (Böhlau Verlag, Köln–Weimar, Wien, 2013). U obrazloženju Ivana J. Boškovića stoji da je „Possetova studija zacijelo jedna od rijetkih znanstvenih studija inozemnih proučavatelja koja pokazuje kako čitati Marulićevo djelo. Rezultat je svestranog čitanja i promišljanja Marulićeve Biblije iz 1489. godine.“

Nagrada Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2013. godini dodijeljena je Stipi Botici (koji je istu nagradu dobio i 2012. za djelo Biblija i hrvatska tradicijska kultura) za knjigu Povijest hrvatske usmene književnosti (Zagreb, Školska knjiga, 2013).

Povijest hrvatske usmene književnosti Stipe Botice pisana je u cijelosti prema standardnim književnoteorijskim mjerilima podjele na rodove i vrste od srednjovjekovnih početaka do pretežito kraja 19. stoljeća. U cijelosti je sustavan, na kritičkom pristupu izvorima i prema suvremenim znanstvenim spoznajama osobito privlačan i utemeljen književnopovijesni pregled nacionalne usmene književnosti. Na planu dispozicije građe oblikovan je pregledno, pisan je razumljivim jezikom, s odmjerenom uporabom znanstvenoga metajezika prilagođena korisniku, uz odgovarajuće referentne uputnice u literaturu za daljnje istraživanje i nove istraživače“, kaže se u obrazloženju.

Nagradu Slavić za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac u 2013. dobila je Karmela Špoljarić za roman Nije ovo Twin Peaks (AGM, Zagreb, 2013). 

U obrazloženju nagrade stoji: „To jednostavno i pristupačno štivo plijeni čitateljevu pozornost i svojom temom: riječ je o atraktivnoj postmodernističkoj kronici ‘maloga mista’, kronici koja otkriva čas zapretenu otočku povijest, a čas intrigantnu svakidašnjicu, obje pune tajni, varka i pričina.“

Na kraju svečanosti domaćin Bratislav Lučin uputio je uzvanicima poziv, da se ponovno susretnu na Danu hrvatske knjige, od kojeg ne odustajemo i koji će se slaviti 22. travnja 2015.

Vijenac 537

537 - 2. listopada 2014. | Arhiva

Klikni za povratak