Vijenac 536

Matica hrvatska

IZLOŽBA: MARIJAN GAJŠAK, POVRATAK U KLANJEČKI DOL

Svestrani umjetnik

Snježana Horvatin

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu priredio je uz 70. godišnjicu rođenja isusovca i umjetnika Marijana Gajšaka izložbu koju je 12. rujna 2014. u izložbenom prostoru Kulturnog centra Klanjec otvorio predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović. Marijan Gajšak rođen je u Klanječkom Dolu 1944. Zahvaljujući Ogranku MH ove se godine u Klanjcu pokušava na više načina kulturnoj javnosti približiti prerano umrla i nedovoljno poznata i priznata svećenika i umjetnika (umro je u Zagrebu 1993).  Između ostalog i ovom izložbom gotovo sedamdesetak njegovih radova te postavljanjem velikog raspela, prvotno rađena za Gornje Andrijevce, na uzvisini iznad njegova rodnog Klanječkog Dola.

 


S otvaranja izložbe u Klanjcu

 

Snježana Pintarić i Božidar Pejković, autorski dvojac koji potpisuje vrijednu izložbu, nastojao je i uspio okupiti što veći broj Gajšakovih djela koja su nakon umjetnikove smrti pripala isusovačkom redu. Upravo dobročinstvom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove iz Zagreba i osobito Tončija Trstenjaka predstavljeni su i neki nepoznati radovi.
„Marijan Gajšak bio je svestran umjetnik rafinirana izraza, a ogledao se u različitim likovnim i primijenjenim disciplinama – od oblikovanja u glini i slikanja pastelom do dizajniranja crkvenog namještaja, posuđa i tekstila. Upravo su neki dijelovi crkvenog inventara i misnica rađeni po Gajšakovim nacrtima oni radovi koje prvi put predstavljamo kao integralni dio Gajšakova opusa“, istaknula je u tekstu kataloga izložbe Snježana Pintarić.

Pred mnogobrojnom publikom na otvaranju izložbe o Gajšakovu djetinjstvu, školovanju i počecima umjetničkog stvaralaštva još u dječačkoj dobi govorio je predsjednik Ogranka MH u Klanjcu Nikola Filko, njegovu umjetničku ostavštinu predstavila je Snježana Pintarić, a o godinama zajedničkoga suživota u isusovačkom redu posjetitelji su mogli nešto više saznati od patera Tončija Trstenjaka. Predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović na otvaranju istaknuo je važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine, čemu znatno pridonose i događaji poput tog. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Bistrica te solistica Lucija Jelušić.

Izložba koja ostaje otvorena do listopada nastala je u suradnji klanječkog ogranka Matice hrvatske, Galerije Antuna Augustinčića, Kulturnog centra Klanjec i Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Zagreb te uz potporu Ministarstva kulture RH, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak