Vijenac 536

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Piceljev Arhiv

Zagreb – Šezdesetu obljetnicu zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, među ostalim, obilježava i izložbom Arhiv / knjižnica Ivana Picelja u prostoru galerije No. Kako javljaju iz muzeja, riječ je o Piceljevoj ostavštini koja je sačuvana u zagrebačkom obiteljskom stanu, a koju je umjetnikova kći Anja Picelj-Kosak darovala muzeju 2012. Riječ je o fotodokumentaciji, privatnoj i poslovnoj korespondenciji, filmovima, videovrpcama, plakatima, skicama, čestitkama, Piceljevim osobnim predmetima... Autorica izložbe je Snježana Pintarić, a moći ćete je pogledati od 26. rujna do 19. listopada. Više informacija potražite na www.msu.hr.

Ružić u Požegi

Požega – U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba Branka Ružića, a radovi su stigli iz fundusa Galerija Slavonskog Broda. Izložbu čini četrdesetak kiparskih djela različitih tematskih cjelina. Ružićeve radove, koji su nastali u svim razdobljima njegova stvaralaštva, u Požegi možete pogledati do 20. rujna te se informirati na www.gmp.hr.

Novi Artuković

Zagreb – Zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba priredila je izložbu novih slika Lovre Artukovića pod naslovom Uprizorenja. Umjetnik predstavlja tridesetak slika, od kojih su polovica ulja na platnu velikih formata koja dosad nikada nisu u nas izlagana. Njegove nove slike, koje namjerno nikada ne dosežu stadij dovršenosti, neprestano stavljaju na kušnju pojmove poput medija i realizma. Kustosica izložbe Leonida Kovač piše kako u slikama Lovre Artukovića nema ni traga iluzionizmu; one namjerno otkrivaju svoje specijalne efekte. Otvoreno do 12. listopada te na www.lauba.hr.

Eškinja u Vodnjanu

Vodnjan – U okviru druge etape Privremenih susreta u vodnjanskom prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka do 10. je listopada otvorena izložba 34% green on white Igora Eškinje. Kustosica izložbe Branka Benčić piše kako postavljajući fotografiju u dijalog s izložbenim prostorom Eškinja ukazuje na mehanizme reprezentacije i recepcije koji se nalaze u pozadini shvaćanja odnosa između slike i trodimenzionalnoga prostora, izoštravajući našu percepciju. Radovi Igora Eškinje vidljivim čine nevidljivo, skriveno, ukazuju na konstrukciju, de/montažu...

Vrljićev Cirkus

Labin – Nakon Zagreba i Splita, izložba Cirkus Nikole Vrljića postavljena je u labinskoj Gradskoj galeriji. Kustosica je svojevrsne putujuće izložbe, koja će još gostovati u Vukovaru i Rijeci, Barbara Vujanović, a izloženi su Vrljićevi radovi kojima on istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija. Stvaranjem novoga sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji umjetnik traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali dojmljivih skulptura, osebujnih likova. U Labinu izložbu možete pogledati do 23. rujna.

Sjećanje na Prvi svjetski rat

Zagreb – Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu na poseban se način priključio obilježavanju okrugle godišnjice početka Prvoga svjetskog rata. Autori izložbe Sjećanje na Prvi svjetski rat – novac, medalje i odlikovanja Tomislav Bilić, Ivan Mirnik, Miroslav Nađ, predstavljaju pokretnu baštinu iz muzejske zbirke vezanu uz povijesni kontekst rata na osnovi konkretnih primjera u numizmatici, medaljerstvu, faleristici, sfragistici i arhivskoj građi. Više informacija o izložbi koja je otvorena do 28. rujna potražite na www.amz.hr.

Hrvatski dizajn 1314

Zagreb – Osma po redu izložba Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskoga dizajnerskog društva postavljena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. U šest kategorija možete pogledati recentnu dizajnersku produkciju predstavljenu rekordnim brojem radova, njih 326, a izabrala ih je selekcijska komisija u sastavu: Vanja Cuculić, Branka Donassy, Tin Kadoić, Igor Kuduz i Tihana Taraba. Uz nagrade i priznanja podijeljena u raznim kategorijama, nagrada za životno djelo dodijeljena je Bogdanu Budimirovu za izniman prinos hrvatskom dizajnu. Izložbu Dizajn 1314 pogledajte do 28. rujna te na www.muo.hr i www.dizajn.hr.

 

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak