Vijenac 536

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Iva Krtalić Muiesan

Ursula Le Guin nagrađena za životno djelo

SAD – Spisateljica Ursula K. Le Guin, autorica romana, knjiga za djecu i zbirki kratkih priča, dobila je američku Medalju za doprinos američkoj književnosti u sklopu Nacionalne književne nagrade 2014.

84-godišnja spisateljica, koja piše i poeziju i eseje, uglavnom stvara u žanru znanstvene fantastike. Počela je objavljivati šezdesetih godina, a često se putem futurističkih scenarija i slike alternativnih svjetova bavila pitanjima politike, zaštite okoliša, seksualnosti. Među najpoznatijim su joj knjigama The Left Hand of Darkness i The Farthest Shore, za koju je 1973. već dobila National Book Award u kategoriji knjige za mlade. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade koju predaje Nacionalna književna zaklada, osnovane 1988, bili su Toni Morrison, E. L. Doctorow, John Ashbery, Joan Didion, Elmore Leonard, Normal Mailer i Tom Wolfe. Nagrada će joj biti predana u studenome u New Yorku.

Nagrada PEN/Saul-Bellow za Louise Erdrich

SAD – Američka spisateljica Louise Erdrich dobila je nagradu Saula Bellowa, koju PEN predaje američim autorima za životno djelo.

Nagrada vrijedna 25.000 dolara dodijeljena joj je za „golem spektar njezina književnog djela“, javljeno je iz američkog PEN-a. Među romane Louise Erdrich, rođene 1954, pripadaju Love Medicine, The Plague of Doves i The Round House, za koji je 2012. nagrađena Nacionalnom književnom nagradom za beletristiku. Među dosadašnjim su dobitnicima nagrade PEN/Saul-Bellow E. L. Doctorow i Philip Roth.

Dvoje Amerikanaca na užem popisu za Booker

VELIKA BRITANIJA – Troje Britanaca, dvoje Amerikanaca i jedan australski autor ušli su u uži izbor za uglednu britansku nagradu Man Booker 2014.

Kako je javila Zaklada nagrade Booker, na popisu su britanski autori Howard Jacobson, Neel Mukherjee i Ali Smith, Amerikanci Joshua Ferris i Karen Joy Fowler te Australac Richard Flanagan. „Uži izbor je izvrstan, i smatramo da pokazuje divnu dubinu i širinu suvremene beletristike na engleskom“, rekao je predsjednik žirija nagrade, A. C. Grayling. To je prvi put u 46 godina da su i američki autori nominirani za Booker, nagradu koja se do ove godine dodjeljivala isključivo piscima iz Velike Britanije, Irske, Commonwealtha i Zimbabvea. Dobitnik nagrade vrijedne 50.000 funti bit će objavljen 14. listopada.

Finalisti Njemačke književne nagrade

NJEMAČKA – U Frankfurtu je objavljen popis šestero finalista za Njemačku književnu nagradu 2014.  Nominirani su Thomas Hettche s Pfaueninsel, Angelika Klüssendorf s romanom April, Gertrud Leutenegger s Panischer Frühling, Thomas Melle s 3000 Euro, Lutz Seiler s Kruso i Heinrich Steinfest s romanom Der Allesforscher. Ovom nagradom Burzovni savez njemačkih knjižara od 2005. na otvaranju Frankfurtskog sajma knjige 6. listopada nagrađuje najbolji roman na njemačkom objavljen protekle godine. Dobitnik dobiva 25.000 eura, a petero finalista po 2.500 eura. Lani je pobijedila berlinska autorica podrijetlom iz Mađarske Terézia Mora s romanom Das Ungeheuer.

Claudio Magris nagrađen

ITALIJA / MEKSIKO –  Talijanski pisac Claudio Magris dobitnik je nagrade Međunarodnog sajma knjige u Guadalajari (Premio FIL) za književnost na romanskim jezicima.

Nagrada vrijedna 150.000 dolara smatra se jednim od najvažnijih književnih priznanja Latinske Amerike i predaje se na Međunarodnom sajmu knjige u meksičkoj Guadalajari. Germanist Magris 2009. dobio je Mirovnu nagradu njemačkoga knjižarstva, a djela bivšega profesora njemačkog jezika i književnosti na Sveučilištu u Trstu prevedena su na više od dvadeset jezika. Jedna od njegovih najpoznatijih knjiga je Danubio, književno putovanje Dunavom.

 

Kontroverza na Siciliji

ITALIJA – Memoari mafijaškog bossa koji služi doživotnu zatvorsku kaznu nagrađeni su književnom nagradom Leonarda Sciascie, što je dovelo do polemika u kulturnim krugovima.

Nagrada za knjigu Malerba, koja prati život i zločine Giuseppea Grassonellija, na Siciliji je dovela do kontroverzi, pa i do ostavke jednog od članova žirija. Carmelo Sardo, novinar koji je kao koautor s Grassonellijem radio na knjizi u izdanju kuće Mondadori, rekao je pak da je ponosam na nagradu i da vjeruje u mogućnost pokajanja, dodajući da je u to vjerovao i Sciascia. Romanopisac, esejist, dramaturg i političar Sciascia (1921–1989) u više se knjiga, primjerice Il giorno della civetta bavio ulogom mafije u sicilijanskom društvu.

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak