Vijenac 536

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk–Posušje

Ogranci Matice hrvatske u Čitluku i Posušju u povodu početka manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju 14. rujna organizirali su zajedničko druženje uz bogat kulturni program u Etno kući i Grginu guvnu. Druženje su nastupima obogatili mladi umjetnici te grupe i pojedinačni članovi MH, koji su imali prigodu kušati vino i autohtone gastronomske proizvode. Program u Osoju (općina Posušje) započeo je u nedjelju 14. rujna. Dobra suradnja dvaju ogranaka dosad se ogledala u zajedničkom izdavanju knjiga, a sada se nastavlja i u zajedničkoj organizaciji tradicionalne manifestacije koja započinje sredinom rujna, nakon blagdana Uzvišenja križa Kristova, i završava početkom studenoga, krštenjem i kušanjem mladoga vina. Riječ je o Danima berbe grožđa, koji se ove godine održavaju po 59. put zaredom. Dugovječna manifestacija dosad je proslavila mnogobrojne jubileje, a niz se nastavlja izdavanjem jubilarne 10. brošure Dani berbe grožđa. Godine 2005. tiskano je prvo izdanje te promotivno-edukativne publikacije, posvećene broćanskoj tradiciji kao stručni prinos razvoju poljoprivrede i turizma na području Općine Čitluk. Kao i ranijih godina i jubilarna publikacija donosi osvrt na prošlogodišnju manifestaciju, raznovrsne tekstove posvećene vinu i vinogradarstvu te niz priloga iz područja turizma, kulture i povijesti. Jubilarno izdanje donosi i tekst o monografiji Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i Hercegovine, koji će publici biti predstavljen u sklopu programa manifestacije. (G. G.)

Buje

Plaketa Grada Buje uručena je na dan grada 8. rujna bujskom ogranku Matice hrvatske. Ogranak je plaketu dobio kao znak priznanja za uspješnu izdavačku djelatnost, digitalizaciju publikacija koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu Bujštine i očuvanje čakavskog dijalekta i narječja.
(G. G.)

Dubrovnik

U povodu blagdana Male Gospe Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i udruga Uzorna Nakovana priredili su 8. rujna u Donjoj Nakovani predstavljanje zbirke poezije Volumen legis Vinicija B. Lupisa, priopćeno je iz Ogranka. Poetsku zbirku, koju je 2012. objavio dubrovački ogranak Matice hrvatske, uz autora je predstavio pjesnik Frano Vlatković. „Naslovom zbirke pjesama Volumen legis (svitak zakona – naslov preuzet prema drevnom ikonografskom prikazu lika Isusa Krista koji u ruci drži svitak kršćanskih moralnih normi) autor želi naglasiti idejno-filozofsko usmjerenje pjesničkih poruka koje zagovaraju vrline etičkog djelovanja u svijetu raznolikih nepravdi, vječno ponavljanih ratova, gundulićevskih preokreta nezaustavljiva povijesnog ‘kola sreće’“, stoji u priopćenju.

 


Predstavljanje zbirke poezije Vinicija B. Lupisa

 

Cjelinom različitih prikazanih motiva Vinicije Lupis kao moralni uzor apostrofira Volumen legis – kristocentričnu nebesku pravdu, koja iznova na moralnu vagu postavlja i sudi promjenljive zemaljske pobjede, vojne pohode i nasilna osvajanja. Njegove pjesme svojevrsna su posveta svijetlim trenucima povijesti i baštine, stoga su brojne pjesme obogaćene vrlo lijepim reprodukcijama umjetničkih slika, jedrenjaka, ali i fotografijama iz sadašnjosti u kojima se tradicija očituje. (G. G.)

Đakovo

U Đakovu su 30. kolovoza održani peti Dani Luke Botića. Nakon projekcije dokumentarnog filma o životu i djelu poznatog pjesnika autora Zlatka Mesića održan je stručni skup pod naslovom Luka Botić i suvremenici. Književnik Mirko Ćurić govorio je o temi: Luka Botić u monografiji Pavić/Cepelić, J. J. Strossmayer. Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, analizirao je odnos Luke Botića i obitelji Brlić, dok je književnica Božica Zoko iz Gradišta odabrala temu: Luka Botić i Mato Topalović. Nastupili su i Josip Molnar, Sanja Hajduković i Kruno Štrk, koji su izveli nekoliko uglazbljenih pjesama Luke Botića. Položeni su i vijenci na spomenik Luke Botića na đakovačkom groblju. Organizatori petih Dana Luke Botića, koji je desetak godina živio i stvarao u Đakovu, bili su DHK, Ogranak slavonsko-baranjski-srijemski, Ogranak MH u Đakovu, Đakovački književni krug i Udruga Opor – Botići. (Adam Rajzl)

Grude

Knjiga Pet redaka – rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa, dugogodišnjeg urednika programa Radija Vatikan na hrvatskom jeziku, predstavljena je 7. rujna u Župnom uredu u Drinovcima, koji je program priredio u suradnji s OMH u Grudama. U ime Ogranka o knjizi u izdanju Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Biskupskog ordinarijata u Mostaru govorio je Petar Majić, nakon čega je sve je pozdravio i zazvao Božji blagoslov domaćin fra Božo Milić. Don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, govorio je o životu i djelovanju don Ivana Tomasa tijekom njegova života, od rodnih Drinovaca do Rima. Apostrofirao je potrebu nastavka njegovih istraživanja osvrnuvši se i na ondašnje crkvene prilike koje su tijekom Drugoga svjetskog rata i poslije postojale na relacijama Rim–Hrvatska, odnosno Rim–Jugoslavija. U tom kontekstu treba istaknuti veliku ulogu don Ivana Tomasa kao dugogodišnjeg urednika programa Radija Vatikan na hrvatskom jeziku te utjecaj koji je, posebno u političkom smislu, imao taj program. Priređivač knjige Domagoj Tomas pojasnio je razloge koji su ga motivirali na taj pothvat, opisavši svoja znanstvena istraživanja u Rimu, Mostaru i na drugim mjestima.

Ogranak je 12. rujna u suradnji s Bratovštinom sv. Stjepana Prvomučenika Gorica–Sovići obilježio i prvu godišnjicu smrti Zvonka Bušića. U prepunoj staroj crkvi u Gorici okupili su se mnogi Bušićevi prijatelji i rodbina te brojni gosti. Na početku je u ime organizatora sve pozdravio predsjednik Ogranka Mario Bušić, koji je uputio prigodne riječi, nakon čega je reproduciran dokumentarni film o Bušićevu životu i borbi. U nastavku je otvorena izložba Drage Bušića, akademskog slikara iz Gorice. „Večer je završila u druženju i razgovoru, u prisjećanju na pok. Zvonka Bušića, koji je cijeli svoj život podredio uzvišenim idealima slobodne, pravedne i poštene Hrvatske, za koju je na koncu i umro“, priopćeno je iz Ogranka. (G. G.)

Kutina–Popovača

U OŠ Popovača 12. rujna za učenike 4. i 5. razreda predstavljena je pjesnička zbirka za djecu Najbolja prijateljica Kristine Kovačić. Marija Bilić Prcić, voditeljica Knjižnice, uvodnim riječima podsjetila je kako je uz započetu školsku godinu lijepo i korisno čuti da je zapravo ta prijateljica – knjiga. Nakladnik je popovačka podružnica Ogranka MH u Kutini, koje je autorica članica. U kritičkom osvrtu spisateljica Katarina Brkić i potpredsjednica Ogranka OMH Kutina naglašava da lepršava i šarolika zbirka ide ravno u središte života svakoga djeteta i svakoga čovjeka, a to je obrazovanje. Pouka nije teška ni nametljiva, već odmjerena na način kako to čini dobro upućena mama. Neobično lijepima ocjenjuje stihove posvećene prirodnim pojavama – bliske su, nadohvat ruke. Stihove je ilustriralo osamnaestero djece, koji su i recitirali, lanjski polaznici četvrtog razreda Područne škole Voloder učiteljice Snježane Kepe, važne suradnice na projektu. Šale, komentari, parodije, najprepoznatljivije su odlike učeničkih ilustracija u nadopuni raznovrsnom sadržaju, ocjenjuje učeničke radove povjesničar umjetnosti Mladen Mitar. Iznimno zanimljivo grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Gönner (ITG Zagreb). Trenutke zajedništva mladoj publici obogatili su i njihovi prijatelji vršnjaci iz OŠ Josipa Kozarca Lipovljani. Učinili su to dramskom izvedbom Mravi i bukva Zvonimira Baloga, u režiji učiteljice Sanje Fehir. (Dragutin Pasarić)

Osijek

Sedmi broj poljskog časopisa Poznańskie Studia Slawistyczne posvećen A. G. Matošu uz 100. godišnjicu književnikove smrti i 141. rođenja predstavljen je u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Osijeku. Predstavljanje je organizirao Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Društva književnika Hrvatske, koji je uz Filozofski fakultet u Osijeku i Ministarstvo kulture RH podupro tiskanje toga broja. Predsjednik Ogranka DKH Mirko Ćurić podsjetio je da je vrijedna publikacija dijelom nastala kao zbirka radova sa skupa održana prošle godine u Tovarniku, pjesnikovu rodnom mjestu, u povodu 140. godišnjice njegova rođenja, a drugim dijelom to su radovi nastali upravo za tu publikaciju.

 


Izd. WNI, Poznań, 2014.

 

Goran Rem s Filozofskog fakulteta u Osijeku podsjetio je na petnaestogodišnju suradnju s poljskim slavistima iz Poznańa još od kongresa slavista održana u Osijeku i istaknuo vrijednost prema njegovim riječima „jedine prave monografije o A. B. Šimiću“, koja je zajednički tiskana. Ideju da jedan broj časopisa Poznańskie Studia Slawistyczne, naglasila je glavna urednica Krystyna Pieniazek-Marković, bude o Matošu dao je Rem te dodala da je vrijednost tih znanstvenih radova čitanje i tumačenje Matoša iz različitih kutova, prema novim metodologijama, a da o njemu sada pišu neki novi autori. Časopis je podijeljen i sudionicima Šestoga hrvatskog slavističkog kongresa, na kojem se od 10. do 13. rujna u Vukovaru i Vinkovcima okupilo tristotinjak slavista iz cijeloga svijeta. (G. G.)

Umag

Ogranak Matice hrvatske u Umagu na radost svojih sugrađana 2014. tiskao je dvije hvale vrijedne knjige. Prva je knjiga magistre farmacije Ivne Štulić Nismo se rodili da budemo bolesni, svojevrstan priručnik o kvalitetnom životu koji je ostvariv uz kvalitetnu prehranu i tjelesnu aktivnost koja potiče pozitivne misli. Knjiga koja odiše optimizmom i radošću zdrava života čitatelje poziva u prirodu po „vitamine zraka“ jer „priroda to smo mi“, poručuje autorica koja, iako je cijeli radni vijek provela u ljekarni, čitatelje savjetuje da ne uzimaju lijekove jer smatra da se pravilnim odnosom prema životu, odnosno prirodi, može postići sklad. Knjiga je u prvom izdanju već rasprodana pa je nedavno tiskana drugi put.

 


Ivna Štulić

 

Knjiga pjesama Elizabete Zubak Jurković Snovima obojena također je tiskana u izdanju umaškog ogranka MH u kolovozu ove godine te predstavljena u Bujama i Umagu. Zbirka stihova prožeta je ljubavnim čežnjama, žudnjama, strastima žene, intimnim trenucima skrivenim mislima, sjećanjima na djetinjstvo, na lijepe slike gradova u kojima je autorica proživjela veći dio života (Sarajevo) te nove slike i doživljaje iz Istre. Pred mnogobrojnom publikom knjigu je predstavio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Umag Stelio Prodan, književnik Neven Ušumović, urednica Ana Zubčić Kuhar i pjesnikinja Snježana Pejović Petraček. (G. G.)

Vinkovci

Koncert Nine Mole i Jakše Zlatara održan je 13. rujna u dvorana OMH u Vinkovcima. Na repertoaru su bila djela Claudea Debussyja, Mauricea Ravela i Sergeja Rahmanjinova. Nina Mole počela je učiti klavir s majkom, profesoricom Tatjanom Mole. Godinu dana studirala je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu kod prof. Larise Dedove, a studij zatim nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje je diplomirala u klasi prof. Andreja Jarca. Usavršavala se na seminarima kod A. Serdara, K. H. Kaemmerlinga i A. Mađara. Za vrijeme studija imala je više nastupa, od kojih izdvaja koncert sa Simfoničarima RTV Ljubljana, s kojima je izvela Hačaturijanov klavirski koncert. Za tu izvedbu dobila je Prešernovu nagradu Sveučilišta u Ljubljani. Nastupa kao solistica i u raznim komornim sastavima, a radi kao profesorica klavira i korepetitorica na glazbenoj školi Laško–Radeče.

Jakša Zlatar diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani. Osim što koncertira, Zlatar održava seminare te je član žirija na domaćim međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Autor je nekoliko knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma. Također je umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih. (G. G.)

Vukovar

Drugo prošireno izdanje knjige Krik za Vukovar pjesnikinje Martine Baričević objavljeno je u suizdanju Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata i Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Poetska zbirka prvi je put objavljena uz Dan sjećanja 18. studenog 2010, a drugo izdanje prošireno je cjelinom Ulice sjećanja, za što je autorica osvojila prvu nagradu na Prvom natječaju Ogranka Matice hrvatske Vukovar za kraće književno djelo o temi hrvatskoga obrambenog Domovinskog rata 2011.

 


Izd. uhbddr i OMH u Vukovaru, Zagreb, 2013.

 

Pjesme u zbirci poetskim jezikom progovaraju o patnjama grada heroja, vukovarskim žrtvama i stradanjima, nesretnoj sudbini grada koji je postao simbolom Domovinskog rata. Usprkos boli i patnjama, pjesme Martine Baričević bude optimizam, nude ruku pomirenja i izražavaju nadu u svjetliju budućnost. „Budući da na pjesničkom polju u hrvatskoj književnosti nemamo dovoljno tekstova o Domovinskom ratu, smatramo da bi ova knjiga dobro došla kao lektirno djelo koje će mlađim naraštajima razotkriti dio hrvatske povijesti te im podariti vrtlog osjećaja koji će ih potaknuti na novu dimenziju shvaćanja vlastite slobode i života“, istaknula je u predgovoru Ivana Petričević. Pjesme prate autoričine fotografije iz Vukovara, Aljmaša i ostalih mjesta stradanja hrvatskoga naroda. (G. G.)

Zabok

U suradnji s Gradskom knjižnicom Ksavera Šandora Gjalskog u Likovnoj galeriji grada Zaboka OMH u Zaboku priredio je izložbu slika Alkemija snova mlade umjetnice Marine Fernežir, bivše učenice zabočke gimnazije, koja je svečano otvorena 20. rujna. Slikarica je diplomirala 2009. na ALU, Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Uz kreativno slikarstvo bavi se i profesionalnim restauriranjem, umjetničkom fotografijom i likovnim intervencijama u urbanim prostorima. „Talentirana i mlada umjetnica Marina Fernežir ima specifičan rukopis koji se uklapa u trenutačno vrlo jaku tendenciju mlade, pa čak i srednje generacije slikara, hiper- i neohiperrealizma“, riječi su povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Ive Körbler, pročelnice Odjela za likovne umjetnosti i arhitekturu Matice hrvatske. Izložba u galeriji u Radićevoj 1 otvorena je do konca mjeseca i može se razgledati od 8 do 19 sati. Uz događanja na otvaranju treba spomenuti glazbenoga gosta Nikolu Vranića, također mladoga zabočkog umjetnika, skladatelja, kantautora i multiinstrumentalista, koji inače nastupa pod umjetničkim imenom John John Raven August.

 


S otvaranja izložbe Marine Fernežir

 

Iz tiska je upravo izišao i prvi Godišnjak grada Zaboka, 2013, predstavljen 19. rujna. Glavna urednica Gordana Dugorepec istaknula je da je riječ o zborniku tekstova o ljudima i događajima koje ne bi trebalo zaboraviti i treba predstavljati kolektivnu memoriju, malu enciklopediju, pravi izvor podataka o gradu i njegovim ljudima. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek u svom je obraćanju pohvalio realizaciju projekta i obećao financijsku potporu. Predstavljanje je nastupom uljepšao harmonikaš Stjepan Horvat, učenik zabočkoga ŠUDIGO-a.

(Nikola Capar)

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak