Vijenac 536

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Ciklus Ljerke Očić

ZAGREB – Koncertna direkcija Zagreb i Društvo za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan u sezoni 2014/15. nastavljaju s koncertima iz ciklusa Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove (od 16. do 21. stoljeća), čija je začetnica orguljašica Ljerka Očić. Jedanaesti koncert iz ciklusa priredit će 17. rujna u 19.30 sati u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, a program će činiti skladbe M. Praetoriusa, H. Scheidemanna, V. Lübecka, N. Bruhnsa, G. Böhma i M. Weckmanna. Ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan, ali ima humanitarni karakter prikupljanja dobrovoljnih priloga za Bolničko prihvatilište Marijin dom na Jordanovcu.

Varaždinske barokne večeri

VARAŽDIN – U petak, 19. rujna, u varaždinskoj katedrali svečano će biti otvorene 44. varaždinske barokne večeri. Ovogodišnje Večeri odabrale su Italiju kao partnersku zemlju, stoga će otvaranje pripremiti Accademia Bizantina iz Ravenne pod vodstvom čembalista i dirigenta Ottavija Dantonea. Uz instrumentalni program A. Corellija, G. F. Händela i F. Geminianija, ansamblu će se pri izvedbi Vivaldijeve Glorije pridružiti varaždinski Chorus Angelicus. Na mnoštvu koncerata do 5. listopada nastupit će, primjerice, Venecijanski barokni orkestar i mandolinist/lutnjist Avi Avital, Pera Ensemble iz Istanbula, Accademia degli Astrusi iz Bologne, Instrumenta Musica iz Dresdena, Hrvoje Jugović na fortepianu, hrvatski ansambli, među kojima Hrvatski barokni orkestar s Händelovim Mesijom, ali i ansambl Lado s Gospinim plačem kroz stoljeća. Važno je istaknuti jednodnevni simpozij Život i djelo Jurice Muraja u organizaciji VBV-a i HAZU-a.

Kvartet Cadenza u Glazbenom prstenu

ZAPREŠIĆ – Gudački kvartet Cadenza, koji čine Krešimir Marmilić, violina, Gorjana Jurilj, violina, Petar Haluza, viola, i Vinko Grubešić, violončelo, gostovat će 20. rujna u Muzeju Matija Skurjeni u Novim Dvorima u Zaprešiću, u sklopu ciklusa Glazbeni prsten Koncertne direkcije Zagreb. Koncert će započeti u 19.30 sati, a glazbenici će svirati vrlo šarolik repertoar djela R. Løvlanda, W. A. Mozarta, F. Liszta, A. Dvořáka, E. Elgara, E. Morriconea i C. Gardela.

Rođendan Pavla Dešpalja

ZAGREB – Dirigent i skladatelj, pokretač i protagonist brojnih glazbenih zbivanja, dobitnik niza nagrada i priznanja, u tri navrata šef dirigent, a danas počasni šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Pavle Dešpalj otvorit će novu sezonu Majstorskog ciklusa proslavljajući 80. rođendan. Bit će to 24. rujna u KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 19.30 sati. Uz Simfonijski orkestar HRT-a, saksofonista Gordana Tudora i članove Hrvatskoga društva kornista, maestro Dešpalj priredit će izvedbe svojih djela, Svečane parade za rogove i orkestar,Varijacija za orkestar te Koncerta za alt saksofon i gudače. Osim toga, na programu će biti jedna od omiljenih maestrovih simfonija, 6. simfonija u h-molu, op. 74 Petra Iljiča Čajkovskog.

Čajkovski ponovno u Hrvatskoj

ZAGREB – Nakon koncerta u listopadu 2011. Simfonijski orkestar Čajkovski ponovno će nastupiti u Zagrebu, 25. rujna u KD Vatroslava Lisinskoga u 19.30 sati. Ove sezone orkestar obilježava četiri desetljeća djelovanja pod umjetničkim vodstvom Vladimira Fedosejeva. Kvalitetu i trud koji je orkestar uložio u promociju djela Petra Iljiča Čajkovskog prepoznalo je i Ministarstvo kulture Ruske Federacije, koje je Simfonijskom radijskom orkestru SSSR-a dodijelilo čast da nosi njegovo ime. Program gostovanja posvetit će simfonijskoj glazbi, 4. simfoniji u f-molu P.I. Čajkovskog i 4. simfoniji u B-duru Ludwiga van Beethovena.

 

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak