Vijenac 534 - 535

Matica hrvatska

OSAMNAEST GODINA KULTURNO-UMJETNIČKE MANIFESTACIJE Dobrojutro, more!

Petar Gudelj laureat u Podstrani

Ivica Luetić

Osamnaesta kulturno-umjetnička manifestacija Dobrojutro, more!, posvećena hrvatskoj književnoj riječi, slobodi i moru, prostranstvu koje baštinimo i čuvamo kao vječni simbol slobode i kao nepresušni izvor umjetničkog nadahnuća, održana je 4. kolovoza u Podstrani. Na ovogodišnjem susretu laureatom je proglašen pjesnik Petar Gudelj (1933), autor više od trideset zapaženih knjiga i antologija i dobitnik gotovo svih važnih nagrada za pjesničko stvaralaštvo u Hrvatskoj i BiH.

 


Petar Gudelj, Mladen Bartulović i Stjepan Damjanović / Snimio Ivica Luetić

 

Organizatori manifestacije – Centar za kulturu Općine Podstrana, Ogranak Matice hrvatske u Podstrani i Društvo hrvatskih književnika uz Dan domovinske zahvalnosti iskazali su dobrodošlicu pjesnicima i gostima koji su došli u taj povijesni kraj, na jedno od vrela našega iskona, mjesto gdje je knez Mislav utvrdio hrvatsko more. Na fešti poezije okupili su se akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, Damir Boras, rektor Zagrebačkog sveučilišta, u ime Hrvatske ratne mornarice Ivica Bajan, kapetan korvete, te pjesnici koji su čitali svoje stihove. Nazočne je pozdravio Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana, i kratko govorio o nacionalnom prazniku i samoj manifestaciji, službeno otvorivši pjesničke susrete.

Okupljenima se obratio Matičin predsjednik akademik Stjepan Damjanović naglasivši da se uvijek raduje kad u oblikovanju nečega plemenitoga i lijepoga sudjeluje i Matica hrvatska. „Okupljanje pjesnika u Podstrani na manifestaciji Dobrojutro, more! takav je događaj. Priređujete ga uvijek uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja kao zahvalnost braniteljima. I pravo je da prva naša misao ide njima, da naša zahvalnost ide njima. Grijeh je ičije ugasle oči, ičije mrtvo ili ranjeno tijelo koristiti za svoje osobne probitke. Odzvanjat će večeras pjesnička hrvatska riječ. Nekako se čini prirodnim da odzvanja ovdje, u kraju koji je zavičaj Nikole Miličevića i Jure Kaštelana, mojih nezaboravnih profesora, koji je zavičaj i Dragi Ivaniševiću.“

Akademik Damjanović Petru Gudelju u središnjem je dijelu svečanosti uručio Plaketu DHK Dobrojutro, more!, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, te izbor iz Matoševih djela u izdanju Matice hrvatske, dok je o Gudeljevoj poeziji govorila podstranska pjesnikinja Danica Bartulović.

Petar Gudelj rođen je u Podosojama kraj Imotskog, učiteljsku školu završio je u Mostaru, dok je u Beogradu diplomirao svjetsku književnost i u tom gradu živio do 1990. Radio je u izdavaštvu, prvu pjesničku zbirku Ruke, suze i čempresi objavljuje u Sarajevu 1956, a od 1972. profesionalni je književnik. Gudeljeva poezija od sredine 20. stoljeća pripada dijelu krugovaške poetike koja motivsko-tematska ishodišta pronalazi u mediteranizmu. U tom su kontekstu biblijski i religijski mitemi glavne poetičke sastavnice njegove lirike s elementima nadrealizma i folklorističke poetike.

Nakon primanja priznanja, pjesnik je zahvalio kako dodjeljivačima, tako i cijeloj općini, koja iz godine u godinu njeguje tu vrijednu tradiciju. Uz akademika Damjanovića čestitke su uputili Mladen Bartulović i Damir Boras, a u nastavku svečanosti stihove su kazivali pjesnici Zoran Jurišić, Danica Bartulović, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Željka Jurić-Mitrović, Drago Čondrić, Mario Knežević, Marina Kljajo-Radić, Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić i Božidar Prosenjak. U sklopu pjesničkog susreta predstavljena je i knjižica o dosadašnjih 17 susreta i laureatima koji su osvajali Plaketu DHK Dobrojutro, more!, dok je u Staroj čitaonici otvorena izložba slika podstranske likovne udruge Ante Kaštelančić s radovima nadahnutim domoljubljem. U glazbenom programu nastupila je klapa Žrnovnica koju vodi Marko Marin, dok je program vodio Mladen Vuković.

Tako je zaključena i ovogodišnja književna i kulturna manifestacija Dobrojutro, more!, koja se tradicionalno, od 1997, održava svakoga kolovoza u Podstrani u spomen na poznate hrvatske književnike Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Juru Kaštelana i Nikolu Milićevića, ali i one manje poznate, pa i anonimne, poput popova glagoljaša, duhovnika, notara svih drugih koji su prenosili riječi, stihove i zapise, cijelom svijetu od davnina kazivali tko smo, što smo i odakle smo. Manifestacija je posvećena i onima kojima je poljički kraj bio zavičaj i kao takav odrazio se u njihovim književnim djelima. Pjesnički susret ime nosi po Pupačićevoj istoimenoj zbirci Dobrojutro, more!, a njegov je inicijator Milan Vuković. Manifestacija podupire i umjetničko stvaranje mladih raspisivanjem javnih natječaja za književno i likovno stvaralaštvo.

Vijenac 534 - 535

534 - 535 - 4. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak