Vijenac 534 - 535

Druga stranica

Reagiranje

Odgovor Stjepanu Mesiću

Ivo Banac

N

Na moj članak Hrvatski neokomunizam, koji je Vijenac objavio u broju 531–533 od 10. srpnja, Stjepan Mesić je odgovorio u Novostima (br. 764 od 8. kolovoza), koji za izdavača, Srpsko narodno vijeće, potpisuje dr. Milorad Pupovac.

Nema potrebe odgovarati na teze bivšeg predsjednika, jer on očito misli da je nešto dokazano ako on to tvrdi i ponavlja, a na njegove uvrede ionako se ne može odgovoriti. Uostalom, sve što je relevantno kad je riječ o Stjepanu Mesiću, već je rečeno u mom apostrofiranom članku.˝

 

Mesić i Putin 2002. u Moskvi / Izvor: www.kremlin.ru

 

 

Ipak, koristim ovu prigodu da odgovorim na nekoliko Mesićevih laži. Ispada, u trenutnoj verziji Mesiće čudnovate povijesti, da i „prilično liberalni jugoslavenski model samoupravnog socijalizma“ nije trpio političku oporbu (ovo ćemo upamtiti!), pa je zato Mesić „odsjedio godinu dana u zatvoru“ (dakle Mesić je zatvoren radi političke oporbe, što ćemo također upamtiti), dok je Banac, veli on, „udobno živio, s jugoslavenskom putovnicom, u Americi, izigravajući prema potrebi salonskog disidenta, ali održavajući istodobno vrlo dobre odnose sa službenim predstavnicima tadašnje države.“ Koliko sam udobno živio nije predmet rasprave i o tomu ni sveznajući Mesić ipak ništa ne može znati, a sve ostalo u citiranoj rečenici obična je laž. Posebno me je nasmijala patka o „jugoslavenskoj putovnici“, koju, neka Mesić provjeri kod svojih udbaških prijatelja, nikad nisam posjedovao.

P. S. Svom odgovoru Mesić (ili njegov ghost writer) u nedostaku nadahnuća nadjenuo je naslov „Ko to tamo peva?“ Šijanov film doista nema nikakve veze s temom, osim što je Mesić uznemiren činjenicom da se danas ipak pjeva, koliko god neharmonično, o stvarima koje bi on i njegovi marljivi prijatelji radije držali pod kontrolom. Srećom, kad smo već kod Šijana, „siromasi ovog kraja čekaju da sunce sine“.

Vijenac 534 - 535

534 - 535 - 4. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak