Vijenac 531 - 533

Druga stranica

IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOGA KULTURNOG DRUŠTVA NAPREDAK – ZAGREB

Novo vodstvo Napretka

Jelena Gazivoda

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Zagreb izabralo je novo vodstvo na izbornoj skupštini, održanoj 30. lipnja u Napretkovu kulturnom centru u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Osim članova Društva, na Skupštini su prisustvovali i predsjednik Napretka mon. Franjo Topić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik Ministarstva kulture RH Blaž Žilić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, članovi Napretkove središnje Uprave te mnogi drugi.

 


Novi predsjednik HKD-a Napredak Zagreb Tomislav Dubravac (drugi zdesna)

 

Predsjednik Miran Martinac podnio je izvješće o radu HKD Napredak – Zagreb za četverogodišnje mandatno razdoblje, pri čemu je naglasio kako su nastojali voditi računa o kvaliteti programa pri ostvarenju osnovnoga cilja, a to je širenje hrvatske kulturne misli i stipendiranje studenata. Martinac je nabrojio sve aktivnosti, na kojima je Napredak surađivao s brojnim udrugama i institucijama, prikupljao je pomoć poplavom pogođenim područjima, organizirao tečajeve, koncerte, tribine i druga događanja. No napomenuo je kako je financijska kriza ostavila traga i na Napretkovoj djelatnosti usporivši realizaciju projekata.

U 2011. utemeljen je Klub znanstvenika pod vodstvom Tomislava Dubravca, koji je izvijestio kako su organizirane 23 tribine, književne večeri i predstavljanja knjiga. Izdvojio je one o aktualnim temama, poput prve tribine Je li kriza iza nas?, zatim obilježavanje obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, tribinu o klimatskim promjenama, u povodu 20 godina rata u BiH, Dana Europe. U sklopu Napretka – Zagreb djeluje i vrlo aktivno planinarsko društvo pod vodstvom Franka Čuvala koje je dosad bilo na 251 izletu, a organizirali su i susrete folklornih društava i humanitarne akcije.

Nakon rasprave i usvajanja izvješća te razrješenja predsjednika, upravnog i nadzornog odbora Skupština je izabrala novo vodstvo HKD Napredak – Zagreb. Za predsjednika sljedeće četiri godine izabran je sveučilišni profesor Tomislav Dubravac, dopredsjednik je glumac Vinko Kraljević, dok odbore čine priznati javni, politički i gospodarski uglednici iz Hrvatske.

HKD Napredak danas ima više od 20.000 članova u 60 podružnica i tri povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Od obnove 1990. do danas Napredak je ostvario 7683 različita kulturna programa te omogućio 2820 stipendija i potpora, na što su osobito ponosni. U dugoj povijesti (od 1902) školovao je i pomagao školovati oko 16.000 učenika i studenata, među kojima su i dvojica nobelovaca – Ivo Andrić i Vladimir Prelog, pjesnik Nikola Šop, kao i mnoge druge poznate osobe, naglašeno je na skupštini.

Vijenac 531 - 533

531 - 533 - 10. srpnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak