Vijenac 531 - 533

Druga stranica

ODRŽANI ĐAKOVAČKI SUSRETI KNJIŽEVNIH KRIČARA

Laureati Mario Kolar i Davor Ivankovac

Adam Rajzl

U okviru 48. đakovačkih vezova u Đakovu su 30. lipnja i 1. srpnja održani 17. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara. Na svečanom otvaranju 30. lipnja govorili su predsjednik đakovačkog ogranka Matice hrvatske Vlado Filić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač te potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Susrete je otvorio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković izrazivši nadu da će književna manifestacija sljedeće godine doživjeti i punoljetnost.

Na ovogodišnjim Susretima predstavljena je trijenalna nagrada za najbolju knjigu poezije nazvana po A. G. Matošu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a bilo je i riječi o položaju i izdavaštvu pisaca koji pišu na hrvatskom jeziku u Vojvodini, o čemu je govorio književnik i književni kritičar Tomislav Žigmanov. U nastavku nazočnima su se obratili Stanislav Marijanović, Ljerka Car Matutinović, dobitnica prošlogodišnje nagrade Julije Benešić, te Zorka Jekić, a zatim su se proznim i pjesničkim radovima predstavili Božidar Petrač, Franjo Džakula, Josip Cvenić, Tomislav Žigmanov, Josip Palada i potpisnik ovih redaka. Sudionici skupa mogli su vidjeti i dokumentarni film 16. đakovački susreti književnih kritičara autora Zlatka Mesića. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav Fluentes. U predvorju gradskoga kina otvorena je i izložba fotografija Biserje ravnice Silvije Butković.

Drugog dana Susreta, 1. srpnja, najprije je predstavljen Zbornik 16. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, a potom je održan okrugli stol s temom Književna kritika u odnosu spram kritičkog pristupa drugim umjetnostima, o čemu su govorili književni kritičari Božidar Petrač, kao moderator, Vinko Brešić, Josip Palada, Sanja Jukić, Tomislav Žigmanov, Ivan Trojan, Stjepan Blažetin iz susjedne Mađarske, Goran Rem, Ivana Buljubašić te Ljerka Car Matutinović, koja je posebice istaknula da je u našim tiskovinama sve manje književne kritike pa mnoge vrijedne knjige ostaju nezapažene. Osobito se govorilo o utjecaju medija i modernih tehnologija na književnu kritiku te koliko je ona u tom procesu izložena estradizaciji i senzacionalizmu. „Danas se književno djelo ne može čitati bez medija, koji su skloni estradizaciji, senzacionalizmu, čega u književnom djelu nema“, rekao je Petrač. Na kraju proglašeni su dobitnici nagrade Julije Benešić i povelje uspješnosti Julije Benešić za 2014. Dobitnik nagrade jest Mario Kolar za knjigu kritika Nuspojave čitanja, dok je povelja pripala Davoru Ivankovcu za veći broj osebujno pisanih kritika objavljenih u više književnih časopisa. Datum svečane dodjele bit će obavljen potkraj studenoga.

Vijenac 531 - 533

531 - 533 - 10. srpnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak