Vijenac 531 - 533

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Knjiga Međugorje 1981–2014: povijest ukazanja i poruke Kraljice Mira od 1981. do 2014. objavljena je ovih dana u Ogranku Matice hrvatske u Čitluku pod uredničkom palicom Milenka Vasilja. Knjiga je zamišljena kao vodič za hodočasnike, a donosi Gospine poruke od 1. ožujka 1981, kada se, prema svjedočenjima vidjelaca, Bogorodica na Podbrdu ukazala manjoj skupini djece, pa do danas. Knjiga donosi i molitve, biografije vidjelaca, fotografije te dva uvodna teksta: o povijesti Bosne i Hercegovine s naglaskom na brotnjanski kraj i o povijesti ukazanja. Prema svjedočanstvima, Gospa se u Međugorju vidiocima ukazuje gotovo svakodnevno, a zabilježeni su i brojni slučajevi ozdravljenja. Međugorje godišnje posjeti oko milijun vjernika. (G. G.)

 


OMH u Čitluku, 2014.

 

Grude

Iz tiska je upravo izišlo novo, vrlo vrijedno izdanje OMH u Grudama i Instituta za latinitet Sveučilišta u Mostaru. Samozatajni, ali neumorni rad franjevca akademika Serafina Hrkaća iznjedrio je Hrvatsko-grčki rječnik (klasičnoga grčkog jezika), izniman prinos hrvatskoj jezikoslovnoj znanosti. (G. G.)

Jastrebarsko

Svečana sjednica proširenoga predsjedništva jaskanskog Ogranka Matice hrvatske održana je u 18. lipnja na obiteljskom gospodarstvu Šimanović u Kostelu Pribićkom. Gosti iz Jastrebarskoga najprije su razgledali hodočasničku kapelu Blažene Djevice Marije u Dolu. Josip Bakalas upoznao je goste s ljepotama i vrijednostima dolske crkve te sa zanimljivim pojedinostima iz povijesti Pribića i pribićke župe. Jaskanci su mu uzvratili marijanskom pjesmom Ljiljane bijeli, koju je predvodio dirigent Javora maestro Milan Stipić. Na početku svečane sjednice predsjednica Ogranka Klementina Škrabe predala je krašićkom načelniku Josipu Petkoviću Fajniku vrijedne knjige u izdanju Matice hrvatske i jaskanskog Ogranka kao dar za krašićku osnovnu školu i kulturno-umjetničke udruge. Istaknula je uspješnu suradnju MH s Općinom Krašić, a posebno s načelnikom Petkovićem Fajnikom, koji je i sam član jaskanskog ogranka Matice kao i njegov zamjenik Josip Špoljar. Načelnik je izrazio punu potporu planovima i aktivnostima MH i njezina jaskanskog ogranka. (G. G.)

Karlovac

Matica hrvatska, Ogranak u Karlovcu, i Grad Karlovac već dvadeset godina dodjeljuju Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnik Stjepan Čuić (predsjednik), profesorice Neda Omrčen i Draženka Polović (članice) pobjednicom je proglasilo Maju Urban iz Osijeka sa zbirkom pjesama Urbana od A do Z. Nagrada je dodijeljena 8. srpnja u Gradskom muzeju Karlovac u okviru obilježavanja 435. obljetnice grada Karlovca.

Ogranak je također i ove godine na prijedlog učenika i profesora nagradio 90 najboljih učenika završnih razreda srednjih škola Karlovačke županije zbirkama pjesama prošlogodišnjih dobitnika književne nagrade Zdravko Pucak Potkožni sjever Šime Majić i Podina Luke Tripala. Nagrade su podijelili predsjednik Ogranka Ivana Pecoja i tajnik Dubravko Vinković. (G. G.)

Kutina

Ogranak MH Kutina utemeljen 26. lipnja 1971. i Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata podsjećajući na postrojavanje poznate kutinske 56. bojne HV 28. lipnja 1991. obilježili su zajednički te datume 27. lipnja. Tu suradnju, koja postaje lijepa tradicija, pozdravili su zamjenici gradonačelnika Kutine Damir Petravić i Josip Marić. Na djelovanje MH podsjetio je Dragutin Pasarić, a o ulozi 56. bojne HV u Domovinskom ratu govorio je njezin ratni zapovjednik Zvonimir Gregurić. Ogranak MH za skup je odabrao temu Ratna fotografija. Prikaz je dao Kutinčanin Zlatko Podhraški. On je sa spomenutom temom diplomirao na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a rad sadrži i analizu fotografija snimljenih na zapadnoslavonskoj bojišnici u Domovinskom ratu, posebno autora Željka Gašparovića. Autor Podhraški govorio je o povijesti ratne fotografije od prvoga ratnog fotografa Engleza Rogera Fentona 1855. do današnjega suvremenog pristupa. (D. P.)

Maribor

U suorganzaciji Hrvatskoga kulturnog društva u Mariboru i mariborskog ogranka MH 9. srpnja u zagrebačkoj galeriji Zvonimir svečano je otvorena izložba likovnih radova Slađane Matić Trstenjak i Milana Ketiša naslovljena Papir. Izložba je otvorena do 1. kolovoza svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 sati. (G. G.)

Marija Bistrica

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je 28. lipnja u Mariji Bistrici, gdje je za predstavnike različitih institucija Marije Bistrice i Krapinsko-zagorske županije održao predavanje pod naslovom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u zaštiti nacionalnih interesa. Uz govor o važnosti Akademije za društvo Kusić je istaknuo i prinos članova Akademije povezanih s Marijom Bistricom i Hrvatskim zagorjem. Predavanje su organizirali Općina Marija Bistrica i bistrički ogranak MH, a moderator je bio novinar Branimir Bilić.

Večer prije student istraživačke fizike održao je drugo popularnoznanstveno predavanje projekta Noć pod zvijezdama naslovljeno Pogled u prošlost – promatranje noćnog neba. Predavač je više od stotinjak okupljenih upoznao s različitim zviježđima koja su mogli promatrati i kroz teleskop. Sljedeće izdanje Noći planira se za sredinu kolovoza, kad nebo prošaraju suze svetoga Lovre. (G. G.)

Našice

Deveti broj Našičkog zbornika u izdanju OMH Našice predstavljen je 26. lipnja u Gradskoj vijećnici. Zbornik su predstavili Silvija Lučevnjak, predsjednica OMH Našice, Ante Grubišić, voditelj Povijesnog odjela Muzeja Slavonije Osijek, Vesna Kovačević-Tomić, lektorica, i Renata Bošnjaković, glavna urednica. Nekoliko biografija osoba zastupljenih u Zborniku pročitale su Silvija Šokić i Maja Buha iz Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice. Sve nazočne pozdravio je našički gradonačelnik Krešimir Žagar, a predsjednica Silvija Lučevnjak uručila je primjerke Zbornika autorima. U nastanku promocije sudjelovalo je osamnaest, najvećim dijelom, lokalnih autora. Za razliku od dosadašnjih, koncepcija se ovoga broja Zbornika bitno razlikuje jer je u cijelosti posvećen istaknutim osobama našičkoga kraja i nosi naslov Biografski leksikon našičkog kraja. U njemu se nalaze 372 životopisa pojedinaca/obitelji koji su rođenjem/životom i/ili djelovanjem vezani uz zavičaj. (Renata Bošnjaković)

 


OMH u Našicama, 2014.

 

Nova Gradiška

Članovi Ogranka MH u Novoj Gradiški, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga i preživjelih sudionika križnog puta, sudjelovali su na spomen-pohodu Jazovka 2014.  Ogranak je također nastavio tradiciju nagrađivanja najboljih učenika osnovnih i srednjih škola knjigama u nakladi MH. Ove godine nagrađeno je osamnaest učenika, a svečanost je, uz nazočnost roditelja i prijatelja učenika te članova Ogranka, priređena 26. lipnja u Gradskoj vijećnici (G. G.)

Opatija

Ogranak MH u Opatiji ovosezonske aktivnosti zaključuje trima javnim predavanjima. Davor Mandić izlagao je u svibnju s temom Preustroj pravne regulative na početku Velikog rata – utjecaj na život stanovnika, a Roberto Žigulić u lipnju govorio je o Opatiji i njezinoj okolici u doba Prvoga svjetskog rata. Posljednje predavanje 11. srpnja u 19 sati u Vili Antonio održat će Vladimir Gudac s temom Erste Giraffe in Wien. Predavanje je najavljeno prigodnim sažetkom: „Kada je 27. kolovoza 1828. u Beč stigla prva žirafa i kada je znatiželjna masa ljudi u narednim danima opsjedala Schönbrunn ne bi li vidjeli tu čudesnu, u tim krajevima nikad viđenu životinju, dojmovi, reakcije i cijeli val događaja u kulturi, Alles alla Giraffe, trajno su djelovali na promjenu kulture u središtu imperija. Uz pratnju, pod visokom kontrolom elitnih službi K. und K. imperija, žirafa je prošetala krajevima u kojima mi upravo sada živimo. Uskoro će se dogoditi promjena paradigme, kulturni fenomen izazvan žirafomanijom u Beču, a tek će eho te promjene u krajevima tzv. österreichische Riviere stvoriti ambijent dekadentne operetne dokolice nastajućeg turizma.“ (G. G.)

Osijek

Nagrada Društva hrvatskih književnika Tin Ujević dodijeljena je 5. srpnja u Vrgorcu pjesniku Slavku Jendričku. Jednričko je Ujevića dobio za knjigu pjesama Evolucija ludila objavljenu u nakladi Ogranka Matice hrvatske Osijek 2013. Nagradu su uručili predsjednik DHK Božidar Petrač i gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković. Obrazloženje Nagrade dala je članica Prosudbenog povjerenstva Željka Lovrenčić. Stihove laureata kazivao je dramski umjetnik Joško Ševo. (G. G.)

 


Slavko Jendričko

 

Pečuh

Gimnazijalci iz Pečuha i Vinkovaca od 21. do 29. lipnja boravili su na otoku Prviću kraj Vodica, gdje je za njih organizirana Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture Faust Vrančić. Školu koja je okupila polaznike iz iseljene i iz domovinske Hrvatske organizirali su: Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar, ogranci Matice hrvatske iz Pečuha i Vinkovaca, a pokrovitelji su bili: Đakovačko-osječka nadbiskupija, Šibenska biskupija i Vukovarsko-srijemska županija. Inicijativu za održavanje ljetne škole na Prviću dao je domaćinski župnik don Božo Škember, koji je polaznicima i predavačima osigurao smještaj, prehranu i prostor za nastavu u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, u kojoj se nalazi i memorijalni centar posvećen svjetski poznatom znanstveniku i inovatoru Faustu Vrančiću po kojemu je i ljetna škola dobila ime. Polaznici škole bili su osamnaest učenika Hrvatske gimnazije Miroslava Krleže u Pečuhu i deset učenika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Program je obuhvatio 42 nastavna sata realizirana u predavanjima i radionicama. Predavanja iz područja hrvatske književnosti te radionicu kreativnoga pisanje vodila je Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku, organizatorica i voditeljica škole. Jezične radionice vodila je Blaženka Šimunović iz Gimnazije M. A. Reljkovića u Vinkovcima, dramsko-lutkarsku radionicu Teodora Vigato, a radionicu Glagoljsko pismo Ivica Vigato, oboje s Učiteljskoga fakulteta u Zadru. S poviješću i kulturnom baštinom Prvića polaznike škole upoznala je Slavica Vlahov, predsjednica Udruge Baština Prvić, a posebno zanimljivo bilo je i druženje s Julijanom Matanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, poznatom književnicom. Za polaznike škole organizirane su i projekcije obrazovnih i dokumentarnih filmova, kao i stručno vođeni posjeti i razgledi Šibenika te otoka Prvića, Zlarina i Tijata. (Aneta Pšihistal)

 


S Ljetne škole hrvatskoga jezika Faust Vrančić

 

Podstrana

U sklopu Podstranskoga kulturnog ljeta 1. srpnja u organizaciji OMH u Podstrani u vrtu ljetnikovca Cindro u Strožancu predstavljena je u nakladi Ogranka objavljena knjiga poezije Sandre Vukušić Čovjekovanje. Tom prigodom postavljena je izložba likovnih radova s temom maslina u tehnici akrilik jedanaestero članova Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane, o kojima je govorila Tanja Jovanović, a u glazbenom dijelu pjevala je muška klapa Žrnovnica iz Žrnovnice. Program je otvorio predsjednik Ogranka MH Podstrana dr. Darijo Radović.                                                (Ivica Luetić)

 


Predstavljanje knjige Sandre Vukušić Čovjekovanje

 

Slavonski Brod

OMH u Slavonskom Brodu po 21. put Matičinim knjigama nagradio je najbolje maturalne radove brodskih srednjih škola. Svečana dodjela održana je 7. srpnja u dvorani Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod. (G. G.)

Tomislavgrad

Okrugli stol Obrana Bosne i Hercegovine – Tomislavgrad u Domovinskom ratu održan je 4. srpnja u Tomislavgradu u organizacije više institucija, među njima i Matice hrvatske. Skup je u ime Središnjice pozdravio predsjednik Ogranka MH u Tomislavgradu Mate Kelava. (G. G.)

Vinkovci

Susret s Hrvatima iz Argentine: doktorom medicine Brunom Grgom Rogićem i doktorom znanosti Valentinom Zdravkom Laurićem održan je u četvrtak, 26. lipnja, u dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima. „Zadaća je Matice iseljenika biti poveznicom između iseljenika i domovine, a ovaj susret približit će nam život u Argentini i život naših ljudi tamo“, kazao je uvodno Silvio Jergović, voditelj Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Vukovar. Razgovor s gostima koji su predstavili svoje životne putove vodio je Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima. „U Argentini danas prema službenima podacima živi oko 250 tisuća Hrvata, ali moja je procjena da je riječ o nekih 350 do 400 tisuća ljudi hrvatskih korijena u Argentini“, kazao je Bruno Grga Rogić, Hrvat iz Buenos Airesa, kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj. Rođen je u Argentini 1950. kao sin generacije Hrvata koja je u Argentinu dolazila u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Večer s Hrvatima iz Argentine bila je prilika i za upoznavanje te zemlje kroz projekciju uz koju su Bruno Grga Rogić i Valentin Zdravko Laurić govorili o kulturnim, povijesnim i prirodnim vrijednostima Argentine. (Aneta Pšihistal)

 


Susret s Hrvatima iz Argentine

 

Vrgorac

Ovih dana iz tiska je izišla knjiga Niz mitnicu, (p)ogledi o društvu oko nas, autora Miljenka Stojića. Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, HRsvijet – München te Ogranak Matice hrvatske u Vrgorcu. Ogledi u knjizi objavljeni su prvobitno na portalu Hrsvijet.net. Autor u njima progovara o aktualnim događanjima.
Očuvanje nacionalnoga identiteta, ispravci krivih tumačenja iz naše prošlosti i održavanje tradicionalnoga sustava vrijednosti, protkana Božjim zakonima, temeljne su potke na kojima počiva čitavo njegovo književno zanimanje. (G. G.)

 


OMH Čitluk-Vrgorac, 2014.

 

Vukovar

U Pastoralnom centru Sv. Bono Franjevačkog samostana u Vukovaru 23. lipnja održana je promocija knjige uglednog vukovarskog liječnika, slikara, pisca, kolekcionara i matičara Zlatka Šimunovića Dom zdravlja Vukovar – crtice iz progonstva i povratak. Riječ je o knjizi koja riječju i slikom vraća u dane progonstva, ali i povratka zdravstvenih institucija i zdravstvenih djelatnika u sklopu procesa mirne reintegracije Vukovara i hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Zlatko Šimunović bio je prvi ravnatelj novoosnovanoga Doma zdravlja Vukovar i na taj način izravni sudionik i svjedok svih izazova, poteškoća. Uvodnu riječ knjizi napisao je akademik Ivica Kostović, predgovor Andrija Hebrang, a pogovor akademik Željko Reiner. Pred brojnom publikom knjigu su, uz autora, predstavili njezin urednik Dražen Živić, Dražen Švagelj te Ivan Rodić, dok je pozdravnu riječ uputila profesorica Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar, u čijoj je nakladi knjiga i objavljena. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mješoviti zbor župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru Sv. Cecilija. (G. G.)

Vijenac 531 - 533

531 - 533 - 10. srpnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak