Vijenac 530

Druga stranica

Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor

Nepokolebljivo u obrani umjetnosti

Sonja Švec Španjol

„Što se sve i kod nas krilo pod riječi politika i do čega su nas različite politike dovele, vidimo najbolje u tragično doba što ga sada proživljujemo. Treba nam naobrazbe, rada i savjesnosti! Tome nas dosadašnja politika i dosadašnji političari ne naučiše i mi se sami moramo – u ovoj oluji – od koješta ružna i prljava očistiti.“ Svevremenski citat Vladimira Nazora iz 1943. označio je početak 55. svečane dodjele nagrade Vladimir Nazor održane 18. lipnja 2014. u Muzeju Mimara. Nakon citiranja inspirativnog odlomka jednog od najplodnijih pisaca hrvatske književnosti, čije ime nosi najviša državna nagrada za umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj, laureatima se obratila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istaknuvši kako je ovih dana navršeno sedamdeset godina od zasjedanja ZAVNOH-a, kao i kongresa kulturnih radnika u Topuskom na kojima je Vladimir Nazor pokrenuo niz promjena u kulturi našega naroda, ministrica je zahvalila svim nagrađenim laureatima što su u ovim burnim vremenima, kada se uvijek iznova u pitanje dovodi upravo umjetnost, „nepokolebljivo stali u obranu umjetnosti i njezine stvarnosti koja našu stvarnost čini smislenijom i ljepšom“.

 


Milivoj Solar dodjeljuje nagradu Tonku Maroeviću u nazočnosti ministrice kulture / Snimila  Sonja Švec Španjol

 

 

Predsjednik odbora nagrade akademik Milivoj Solar u svojem je obraćanju istaknuo važnost opstojnosti i dostojanstva umjetnosti, koja se održala u složenim povijesnim okolnostima, a koja je danas suočena s novim izazovima poput svemoći tržišta, privlačnosti mode i dominacije natjecateljske igre, jer „ako sve može biti umjetnost, onda ništa više neće doista biti umjetnost“.

Članovi odbora za dodjelu nagrade Vladimir Nazor, akademik Frano Parać, akademik Krešimir Nemec, akademik Luko Paljetak, Vera Robić-Škarica, Miroslav Gašparović, Milko Šparemblek, Helena Buljan i Zoran Zidarić s predsjednikom Odbora Milivojem Solarom, dodijelili su nagrade za životno djelo laureatima: Tonku Maroeviću za književnost, Pavici Gvozdić za glazbu, Mladenu Stilinoviću za likovnu i primijenjenu umjetnost, Nedjeljku Dragiću za filmsku umjetnost, Božidaru Bobanu za kazališnu umjetnost te Radovanu Delalleu za arhitekturu i urbanizam. Dobitnici su godišnjih nagrada Milko Valent za roman Umjetne suze, Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi – Meštrovićev san, Lahor blagi, Miris cedra libanonskog i Cvijet šaronski, Damir Sokić za retrospektivnu izložbu Slijepe ulice, Velibor Jelčić za režiju filma Obrana i zaštita, Balet HNK-a u Zagrebu za predstave u 2013. te Damir Gamulin, Margita Grubiša, Igor Presečan, Ivana Žalac, Marin Jelčić i Zvonimir Kralj za Gradsku knjižnicu Labin.

Svečanost dodjele nagrade Vladimir Nazor završena je govorom akademika Tonka Maroevića, koji je u ime svih laureata zahvalio na primljenim priznanjima te istaknuo kako je svaka nagrada poticaj za buduće još odlučnije stvaranje i težnju višim dometima. Nadodao je kako priznanje, suprotno očekivanome, neće uspavati dobitnike za životno djelo, već će ih stimulirati na dalje društveno korisno djelovanje i ispunjavanje ciljeva što ih Nazor pred njih postavlja.

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak