Vijenac 530

Matica hrvatska

Suradnja ogranaka iz Kutine i Beča

Moslavina u Austriji

Dragutin Pasarić

Ogranak Matice hrvatske iz Kutine 12. lipnja u Beču pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Austriji postavio je likovnu izložbu Ljepoticama Dalmaciji i Moslavini Mladena Mitra, svog vrijednog člana i u jednom mandatu predsjednika Ogranka, povjesničara umjetnosti i kustosa kutinske Galerije Muzeja Moslavine. Njegova ulja na platnu i pasteli donijeli su ugođaje od zaljeva zadarskog arhipelaga do vinorodnih moslavačkih brežuljaka, a posebno zelenu rapsodiju europski poznata močvarnog Lonjskog polja.

 


Mladen Mitar na otvaranju svoje bečke izložbe

 

 

Otvarajući izložbu pred brojnom publikom veleposlanik Gordan Bakota rekao je: „Osobno doživio sam Lonjsko polje kao sudionik na sunjskoj bojišnici i zadivio se očuvanosti izvorne prirode, posjetite ga prvom prilikom.“ Spomenuto je kako je ptičji svijet Lonjskoga polja istraživanjima upravo bečkih ornitologa bio poznat još 1863. Blagodati su Moslavine, primjerice, nafta, čiji produkti već u 19. stoljeću osvjetljavaju Beč, i vina, predstavljana u metropoli velikog carstva na čuvenoj izložbi davne 1857. godine. „I danas Kutina i Moslavina s Hrvatskom u EU imaju potencijal vrijedan suradnje ne samo na kulturnom već i na širem, osobito gospodarskom području“, rekao je pozdravljajući domaćine gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. Primjerice tako je sedmodnevni jedanaesti maraton arapskih konja, kojemu je ishodište u moslavačkom selu Voloderu 2007, projahavši Gradišće, završio u predgrađu Beča, svjedočio je i ovoj prigodi prisutan voditelj konjanika Željko Petters. Ovih godina prijevod na „gradišćanski“ i izvedbe doživjela je kazališna predstava Turizam na seoski način komediografa Ante Juretića, sadašnjega predsjednika OMH Kutina. Novim susretima nazdravljeno je prvonagrađenim izvornim moslavačkim vinom Škrlet vinarije Florijanović iz Potoka. Prije TV-prijenosa nogometne utakmice Brazil–Hrvatska, oblikujući glazbeni sadržaj susreta, kutinska Muška pjevačka klapa Škrlet ponudila je vrhunsku hrvatsku glazbenu razglednicu. Trenutke susreta zaključio je poznati kantautor Josip Čenić, član MH iz Beča interpretacijom stihova svoje majke Anđelke Petričević Čenić (Lovreč, 1916–Beč, 1992) Majkama u Gradišću. Upućen je poziv mladima iz Austrije potkraj srpnja u Kutinu i okolicu na međunarodni susret posvećen 150. obljetnici rođenja redovnika Družbe sinova Bezgrješne bratu Bonifaciju Pavletiću (Zbjegovača, 1864–Rim, 1897). Prije odlaska u Rim kao mladi moslavački postolar bio je član Katoličkoga radničkog društva u Grazu, a danas je u tijeku pripremni postupak za njegovo proglašenje blaženim.

Zahvalu u ime domaćina Hrvatskoga centra za kulturu u čijem je prostoru program priređen izrekla je Gabriela Novak Karall. Pod dojmom susreta Miroslav Cvar u ime Ogranka MH iz Beča uputio je ove riječi: „Tijekom kratkog, ali vrlo sadržajna predstavljanja Moslavine i njezine kulture donijeli ste nam svježi dah tog dijela domovine i kod mnogih od nas pobudili želju da taj lijepi moslavački kraj posjetimo i bolje upoznamo.”

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak