Vijenac 530

Glazba

GLAZBENO LJETO U ZAGREBU

Ljeto za sve ukuse

Maja Stanetti

Pred sve brojnijim Zagrepčanima koji silom prilika ili neprilika ostaju u gradu stoji izbor: atrij Klovićevih dvora, obližnje Strossmayerovo šetalište, stotinjak metara dalje atrij Prirodoslovnoga muzeja, a može se „skoknuti“ i doslovno na krov Muzeja suvremene umjetnosti, koji se oglasio već 20. lipnja pa sve do kraja srpnja. Dobro nam došli u Zagreb, ma koliko ga zasad učestalo kiša prala!

Recesijom napola skraćen Zagrebački ljetni festival u atriju Klovićevih dvora hvali se sa čak sedam koncerata u rasponu od renesanse do suvremene glazbe prošlog stoljeća. U općoj štednji Ljetne su se večeri u slalomu preživljavanja mudro orijentirale na komorne sastave uglavnom mladih glazbenika, njih od dvoje do petero, a valja pribrojiti i vokalno-instrumentalne sastave.

Ljeto počinje gostovanjem Bečkoga komornog orkestra i pijanista Stefana Vladara, koji je u vrlo mladim godinama osvojio Beethovenovo natjecanje i danas je pouzdana adresa svim mladim pijanistima koji se žele pohvaliti da su studirali u jednoj od bivših metropola. Ne treba ništa propustiti na Zagrebačkom glazbenom ljetu, kao da poručuju mladi organizatori svjesni glavnine aktualnih interesa u očigledno skučenim financijskim prilikama.

S druge strane Scena Amadeo u drugom atriju, onom Prirodoslovnoga muzeja, nudi mješoviti program (mono)drame i takozvane lakše glazbe u kojem su 1. srpnja angažirani Arsen i Matija Dedić, koji će vjerojatno neizmjernom broju zaljubljenika predstaviti poučnu večer pod naslovom Moj zanat. U raznolikosti su lagodnoga ljetnog programa Scene Amadeo i Monika Leskovar udružena s violinistom Sretenom Krstićem, aktualnim vođom Zagrebačkih solista, i glazbenim prijateljima u sličnom rangu. Potom su tu i Cinkuši, klapa Nostalgija, a Scena Amadeo ovoga se ljeta posebno obratila umjetnosti flamenca u približno izvornom obliku i atraktivnim suvremenim izvedenicama. Ako ne bude velikih, da ne kažemo senzacionalnih promjena, Grič, Mesnička i svježi MSU na jugu očekuju publiku. Glazbeni Zagreb očigledno nema namjere biti dosadan!

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak