Vijenac 530

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Nagrada Aljoši Juriniću

Nakon osvojene prve nagrade u Cosenzi, Aljoša Jurinić pobijedio je i na 5. međunarodnom pijanističkom natjecanju u Massarosi (Italija) održanu od 4. do 7. lipnja. Aljoša Jurinić osvojio je tako sva četiri natjecanja iz svjetske mreže Alink-Argerich na kojima je u posljednje dvije godine sudjelovao. Među 25 natjecatelja iz 15 zemalja u Massarosi je bio i ruski pijanist Danil Cvetkov, najbolje plasirani na 5. međunarodnom natjecanju Svetislav Stančić, održanu u Zagrebu u veljači ove godine. Aljoša Jurinić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Trenutno studira na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi prof. Eliso Virsaladze.

Jubilarni BaRoMus

ROVINJ – Deseti festival BaRoMus od 19. lipnja do 15. srpnja nudi osam koncerata u rovinjskoj crkvi sv. Franje. Nakon otvaranja Hrvatskoga baroknog ansambla te koncerta trija u sastavu Aleksandar Milošev, Dani Bošnjak i Edin Karamazov koncert Matije Dedića i Darka Jurkovića Charlieja predstavlja spoj Bach & Jazz. Image of Melancholly naslov je koncerta lutnjista Igora Para i sopranistice Nele Šarić. Ansambl X-Arte, koji čine violončelistica Monika Leskovar, violinist Sreten Krstić, flautist Dani Bošnjak, lutnjist Srđan Berdović i čembalist Krešimir Has, priredit će program s djelima J. S. Bacha, C. Ph. E. Bacha i D. Scarlattija, a violinistica Tamara Petir i violončelistica Neva Begović posvetit će se programu SOnata-soNAta-sonaTA izvodeći djela od G. F. Händela do Krešimira Seletkovića. Zagrebački puhački ansambl predstavit će program Winds across the ages, a završnim koncertom ansambl Acoustic Project proputovat će partiturama Händela, Bacha, Debussyja, Villa-Lobosa, Piazzolle i Gardela.

Raznovrsni koncerti

RIJEKA – Riječke ljetne noći trajat će od 1. do 24. srpnja, a u sklopu 31 programa bit će po jedna kazališna i baletna premijera, najavili su organizatori. Na programu Opere naći će se Cavalleria rusticana. Bit će niz koncerata: projekt Ultimate ABBA Jazz orkestra HRT-a, koncert Riječke filharmonije i riječkih rokera, koncert Riječke filharmonije Stravinski i Mozart na jednom dahu, koncert Saksofon & klavir u izvedbi Lidije Mravunac Fabijanić i Nikole Fabijanića, nastupit će Gudački kvartet Rucner i klarinetist Bruno Philipp te Zagrebački kvartet, a večer gitarista priredit će Elvis Stanić, Darko Jurković Charlie i Zoran Majstorović. Osim premijere plesne predstave Don Juan bit će izvedena plesna predstava Moje ime je Nitko koreografa Massimiliana Volpinija i skladatelja Frane Đurovića. 

Hrvatska flautistička
akademija

KARLOVAC – Ovog ljeta u Karlovcu će se okupiti flautisti iz cijelog svijeta na prvoj međunarodnoj ljetnoj akademiji za flautu u Hrvatskoj. Gradsko kazalište Zorin dom pružit će polaznicima osam dana seminara, majstorskih tečajeva, predavanja, okruglih stolova i koncerata, koje će od 6. do 13. srpnja voditi neki od najboljih svjetskih flautista i predavača – James Newton, Pierre-Yves Artaud, Wissam Boustany, Boglarka Kiss te Damjan Krajačić, flautist koji je magistrirao u Los Angelesu i koji je umjetnički voditelj prve Hrvatske flautističke akademije. Cilj je polaznicima seminara omogućiti tjedan dana intenzivnog učenja i druženja koje neće obuhvatiti samo područje klasične glazbe, već improvizaciju te jazz i latino-jazz-glazbu. Više o inicijativi, koja je potekla od Damjana Krajačića i Petra Ćurića (organizatora dugogodišnjeg uspješnog bubnjarskog kampa u Grožnjanu), pročitajte u razgovoru Davora Hrvoja s Damjanom Krajačićem na www.jazz.hr.

Pisma hrvatskih glazbenika

U Veneciji će potkraj lipnja biti održan simpozij Prema mreži europskih arhiva glazbe 20. stoljeća. Glazbeničke korespondencije i interakcija između arhiva. Simpozij organizira Istituto per la Musica – Fondazione Giorgio Cini and Fondazione Ugo e Olga Levi u suradnji s Fondazione Archivio Luigi Nono i Sveučilištem u Calgaryju. O korespondencijama hrvatskih glazbenika na simpoziju će govoriti voditeljica knjižnice i arhiva HGZ-a Nada Bezić. HGZ je dao vrijedan doprinos poznavanju baštine naših glazbenika objavljivanjem korespondencije Blagoja Berse, uz koju su još objavljeni dijelovi korespondencije Franje Ksavera Kuhača i Ivana Matetića Ronjgova, a u arhivu HGZ-a još je mnogo neobjavljenih pisama (npr. Dore Pejačević, Borisa Papandopula, Gjure Eisenhutha, Milana Stahuljaka, Lige Doroghy).

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak