Vijenac 530

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

Četvrti Festival
fantastičnog filma

Od 27. lipnja do 5. srpnja na ljetnoj pozornici kina Tuškanac i u CineStaru Branimir centra održava se četvrti Fantastic Zagreb Film Festival, festival vrlo uvjetno shvaćena fantastičnog filma – jer se osim SF-a prikazuju i horori i akcijski trileri – u sklopu kojega će biti prikazano pedesetak intrigantnih naslova. Ljubitelji sedme umjetnosti, podjednako klasike i kultnih „zimzelenih“ djela kao i premijera recentnih ostvarenja, tijekom desetak dana svakako će doći na svoje, jer će među ostalim biti prikazani i antologijski Alien: Osmi putnik Ridleyja Scotta, sjajni Teksaški masakr motornom pilom Tobea Hoopera, film koji ove godine obilježava 40. „rođendan“, trajno kultni Ratnici podzemlja Waltera Hilla i Dina Davida Lyncha,

neuspjela no svejedno vrlo popularna adaptacija glasovitog istoimenog romana Franka Herberta. Od novijih naslova posjetitelji će na otvaranju imati prilike pogledati hvaljeni horor-triler Babadook redateljice Jennifer Kent, dugometražne debitantice koja donosi varijaciju znane žanrovske priče o samohranoj majci koja se nakon nasilne suprugove smrti suočava s mogućom opsjednutošću svog sina. Tu su i izvrsna triler-drama Sumorno ljeto Jima Micklea, ekranizacija romana Joea R. Lansdalea o neobičnom odnosu jednog oca i osuđenog ubojice, potom kontroverzna drama Moebius glasovitoga Južnokorejca Ki-duka Kima, svježa i navodno odlična indonezijsko-japanska krimi-drama Ubojice koju redateljski potpisuju Kimo Stamboel i Timo Tjahjanto, indonezijsko-američki akcijski triler Racija 2: Berandal, koji je kao i „jedinicu“ režirao Gareth Evans, i brojni drugi naslovi.

Ljetna škola FROOM

Do 11. srpnja u zagrebačkom kinu Tuškanac i Centru za likovni odgoj na Rokovu perivoju traje treća Ljetna škola FROOM, filmska radionica za djecu i mlade koju zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma Bacači sjenki. Nakon što je radionica otvorena eksperimentalnim animiranim filmom Trag u čađi / Smaknuće slonice Topsy Dalibora Barića, projektom nadahnutim radioigrom Pavlice Bajsić i Lane Deban, manifestacija se nastavlja četirima jednotjednim radionicama namijenjenima polaznicima od 9 do 12 godina, u sklopu kojih će se djecu podučavati tajnama animiranoga filma i njegova nastanka. Mladi i kako organizatori kažu pametne zabave željni filmofili moći će pogledati i domaće klasične filmove za djecu poput Sedmog kontinenta Dušana Vukotića i Imam dvije mame i dva tate

Kreše Golika, dva sjajna dugometražna crtića japanskog majstora Hayaa Miyazakija, filmove Vještica Kiki / Kikina dostavna služba te oskarovac Avanture male Chihiro, uz precijenjenu i prošle godine za četiri Oscara nominiranu egzistencijalnu dramu Zvijeri južnih divljina Benha Zeitlina.

Suvremeni francuski film na Tuškancu

U sklopu Filmskih programa na zagrebačkom Tuškancu od 28. lipnja do 1. srpnja održava se ciklus suvremenoga francuskog filma, tijekom kojega će biti prikazana četiri intrigantna, iznadprosječno uspjela i nagrađivana naslova iz recentne francuske produkcije. Prva je na programu humorna drama Mamin dečkić suscenarista i redatelja Guillaumea Galliennea, 2013. u Cannesu nagrađena te s pet nagrada César ovjenčana storija o dvojbama tinejdžera nesigurna u svoju seksualnu orijentaciju. Ciklus se nastavlja sjajnom animiranom pustolovinom Hrabri mališan autorskoga para Hélène Giraud i Thomas Szabo, pričom o mravima koji se žele domoći ostataka hrane mladoga para na pikniku, dvama Césarima nagrađenom komedijom 9 mjeseci strogog zatvora Alberta Dupontela o strogoj sutkinji koja se spletom okolnosti nađe u vezi s kriminalcem kojem upravo sudi te akcijski triler Na nišanu Freda Cavayéa iz 2010, u kojem se na zanimljiv način varira Hitchcockov motiv o običnom čovjeku u neobičnoj situaciji.

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak